Hrvatska udruga za medicinsko pravo upozorava: ‘Strukovne udruge postaju jedna od arena obračuna pojedinih političara’

Foto: HLZ

“Republika Hrvatska prepoznala je sustav strukovnog udruživanja kao relevantan element u strukturi zdravstvene vlasti. Komore, kao temeljna strukovna udruženja organizirana na pretpostavkama zakonske norme, u raspodjeli uloga u sustavu zdravstva trebale bi zauzimati nedvojben položaj temeljnog čimbenika u zaštiti i promociji interesa zdravstvenog radnika i zdravstvenih profesija”, stoji u priopćenju Hrvatske udruge za medicinsko pravo u kojem upozoravaju na iskorištavanje strukovnih udruga u političke svrhe.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Garant zaštite standarda profesije podrazumijevaju prije svega integracija i implementacija mjera i aktivnosti u cilju promicanja i zaštite osnovnih prava njenih pripadnika u obavljanju zdravstvenih djelatnosti. Shodno tome državna vlast je prenijela niz javnih ovlasti takvim udruženjima i strukovnim organizacijama, vjerujući da sama struka može i treba organizirati sustav koji će svakodnevno iznositi nove ideje i projekte u nadogradnji i unaprijeđenju zdravstvenog sustava te temeljnih načela stručnog i profesionalnog rada zdravstvenih radnika.

Međutim, u bližoj prošlosti provedene (ne i završene!) rasprave, kao i niz događaja koji se u posljednje vrijeme vežu uz djelovanje strukovnih organizacija, otvaraju mnoga pitanja među kojima i ono najvažnije i temeljno – jesu li se predmetne organizacije i zašto, uključile ili su dozvolile da ih se uključi, u političke borbe pojedinaca u cilju politikanskih ili dnevnopolitičkih potreba naše političke scene, pri čemu se polagano ali sigurno destruira njihov korpus i u civiliziranom svijetu odavno postavljen i prihvaćen način djelovanja strukovnih organizacija. Postaju li one danas samo jedna od arena obračuna pojedinih političara i političkih struktura, je li postaju medij za skretanje pozornosti od nedostataka sustava, balast isforsirane potrebe samopromocija osobnosti i ličnosti, je li postaju baza sitnih materijalnih koristi „činovnika“, a naravno sve na uštrb onoga radi kojeg postoje, a to je zdravstveni radnik – član, i njegova profesija.

Predstavnici vlasti strukovnih organizacija imaju stoga odgovornost suočiti sa svim preprekama i sve težim zahtjevima koji rapidno rastu i svakodnevno se postavljaju pred zdravstvene profesije, jasno i nedvosmisleno istupati u javnosti i ne zaklanjati se pritom iza tzv. „krivnje“, “nedostataka“ i mnogih drugih atributa koji se danas tako lako i olako prišivaju onima čije bi interese trebali zastupati i bespoštedno proklamirati, a čuvati se bespotrebnih pokušaja prezentiranja vlastite važnosti u nihilizmu aktivnosti i jasnih ciljeva u ekstazi potrebe za vječnim disciplinskim procesuiranjem, npr. za javnost uvijek dobrodošlog slučaja nekog nosioca državne vlasti. Naime, ako postoji, takav način postupanja ukazuje na apsolutnu promašenost politika i programa rada, odnosno notorno nesnalaženje u shvaćanju svoje pozicije i položaja u sustavu javne vlasti. Činjenice Metkovića, Paga, pa i ovog posljednjeg primjera u svim medijima eksponiranog slučaja disciplinskih postupaka (iniciranih političkim igrama i izjavama, koje su sastavni i svakodnevni dio političkog folklora) jasno ukazuju da strukovne organizacije modeliraju svoj zakonom jasno postavljen djelokrug, te se sve više dovode u opasnost da od nekadašnjih cehovskih udruženja postaju inkubatori promašenih ideja i politika koje se eksponiraju kroz strukturu povremenih „anarhističkih“ javnih proglasa s jedinim ciljem potrebe pronalaženja mjesta u javnom prostoru za proklamiranje parcijalnih interesa i prezentiranje ideja koje ni samim članovima počesto nisu jasne.

Kao Hrvatska udruga za medicinsko pravo koja ima primarni i temeljni interes zaštiti zdravstvene radnike i pripadnike zdravstvenih profesija i promicati njihove interese apeliramo na sve nadležne institucije, a poglavito na strukovne organizacije i njihove članove, da u okviru zadanih zakonskih ovlasti usmjere svoj svakodnevni rad isključivo na obrani interesa zdravstvenih profesija (a time uvijek i nedvojbeno i samog sustava), predlažući jasne mjere za unaprijeđenje položaja njenih pripadnika te načina i standarda obavljanja predmetnih djelatnosti, kako bi cjelokupni sustav ponajprije sustav zdravstva, konačno pružio svakom pojedincu i svakom zdravstvenom radniku ustavom zagarantiranu vrijednost, pravo na sveobuvatnu, kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu”, upozoravaju iz Hrvatske udruge za medicinsko pravo  u priopćenju koje potpisuje predsjednik Miran Cvitković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.