Hrvatski zavod za socijalni rad oglasio se za Narod.hr o homoseksualno/transrodnom paru Kraljević: Evo što kažu

socijalni rad
Foto: Facebook

Narod.hr dobio je informaciju kako je homoseksualno/transrodni par Kraljević, temeljem rješenja Hrvatskog zavoda za socijalni rad, navodno dobio naknadu od 1327 eura. O svemu smo pitali i Ministarstvo, koje je odgovaranje preusmjerilo na Hrvatski zavod za socijalni rad – koji se, očekivano, pozvao na obvezu osiguranja tajnosti i zaštite osobnih podataka korisnika u sustavu socijalne skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Mnogi Zambijci nezadovoljni presudom Hrvatima: ‘Novac sve može’, ‘platili su sustav’…

Što nam je odgovorio Hrvatski zavod za socijalni rad?

“Naknade i usluge u sustavu socijalne skrbi, sukladno važećim odredbama Zakona o socijalnoj skrbi, ostvaruju se u skladu s individualnim potrebama i uz aktivno sudjelovanje korisnika, a priznaju se ili odobravaju hrvatskom državljaninu s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, strancu sa stalnim boravkom i dugotrajnim boravištem u Republici Hrvatskoj, osobi bez državljanstva s privremenim i stalnim boravkom i dugotrajnim boravištem u Republici Hrvatskoj, strancu pod supsidijarnom zaštitom, azilantu i strancu pod privremenom zaštitom te članovima njihove obitelji koji zakonito borave u Republici Hrvatskoj, kao i strancu s utvrđenim statusom žrtve trgovanja ljudima.

Jedna od naknada propisanih Zakonom o socijalnoj skrbi je i jednokratna naknada, a priznaje se samcu ili kućanstvu koje zbog podmirenja izvanrednih troškova nastalih zbog trenutačnih životnih okolnosti (rođenja ili obrazovanja djeteta, bolesti ili smrti člana obitelji, prirodne nepogode i slično) nije u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe, i to u jednoj kalendarskoj godini u ukupnom iznosu od 331,81 eura za samca, odnosno 464,53 eura za kućanstvo.

> Je li homoseksualno/transrodni par Kraljević dobio 1327 eura od države zbog situacije u kojoj su se našli u Zambiji?

Jednokratna naknada može se jednom godišnje, u osobito opravdanim slučajevima, kada to zahtijevaju životne okolnosti u kojima se korisnik našao, priznati u iznosu do 1327,23 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak za priznavanje prava propisanih Zakonom o socijalnoj skrbi, koji se pokreće na zahtjev stranke ili po službenoj dužnosti, je žuran, i tijekom istoga dobivena saznanja o osobnom i obiteljskom životu korisnika, smatraju se profesionalnom tajnom, a povreda čuvanja profesionalne tajne teža je povreda obveza iz radnog odnosa.

S obzirom na obvezu osiguranja tajnosti i zaštite osobnih podataka korisnika u sustavu socijalne skrbi, više informacija od navedenih, nismo Vam u mogućnosti dati”, piše u odgovoru Hrvatskog zavoda za socijalni rad portalu Narod.hr.

Pitali smo Ministarstvo o naknadi za par Kraljević

Pitali smo ih:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Je li navedena informacija točna, tj. je li homoseksualno/transrodnom paru Kraljević isplaćena jednokratna naknada u iznosu od 1327 eura tj. 10 000 kuna?

2. Ako jest, na temelju čega im je isplaćena, za koje potrebe (nisu bili u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe, bolest…)? U trenutku donošenja rješenja nalazili su se u Zambiji, pod optužbama za trgovinu djecom.

3. Što je homoseksualno/transrodni par Kraljević podnio kao dokaze kako bi ostvario jednokratnu novčanu pomoć?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Je li ovaj slučaj riješen izvan procedure, s obzirom kako je prošlo samo sedam dana od dana podnošenja zahtjeva (17.3.2023.) do donošenja rješenja (23.3.2023.), iako u praksi inače to traje znatno duže?

5. Je li ista jednokratna naknada isplaćena još nekom od parova koji su tada bili u Zambiji, pod optužbama za trgovinu djecom?

Informacije koje smo dobili o Noah i Ivoni Kraljević

Narod.hr dobio je informaciju od čitatelja, koji je želio ostati anoniman, kako je “obitelj Kraljević podnijela zahtjev 17.3.2023. godine” Hrvatskom zavodu za socijalni rad. Rješenje je doneseno 23.3.2023., znači u sedam dana, što je iznimno brzo, s obzirom da se zavodi žale kako su pretrpani.

Homoseksualno/transrodnom paru Noah i Ivoni Kraljević, prema informacijama koje nam je dostavio čitatelj, navodno je isplaćena jednokratna naknada u iznosu od 1327 eura tj. 10 000 kuna. To je iznos koji se u Hrvatskoj vrlo rijetko odobrava, čak i kad je riječ o opravdanim slučajevima teškog siromaštva i bolesti.
> Afera Zambija: Ako dokumenti o posvajanju nisu lažni, što je s ovim činjenicama?

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.