HZZ: Nezaposleni koji tri puta odbije prekvalifikaciju ili posao, briše se iz evidencije

Foto: Fah

Vlada i u 2018. godini nastavlja s mjerama aktivne politike zapošljavanja te ima za cilj aktivirati nezaposlene hrvatske građane, posebice za rad u turističkoj sezoni koja je zadnjih godina deficitarna radnom snagom.

> HZZ potiče zapošljavanje žena u “rodno netradicionalnim zanimanjima” pa im nudi poslove zaštitara i građevinskih radnika

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ovih je dana, predstavljajući Smjernice za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja za razdoblje 2018.-2020., za kraj siječnja najavio Dane posla u turizmu u Osijeku, Zagrebu i Splitu, piše Glas Slavonije.

Dodatno savjetovanje

Dio aktivacije nezaposlenih, ali i način da se među njima raščlani tko je aktivan tražitelj posla, a tko nije, jest i anketiranje nezaposlenih o interesu za zapošljavanje u sezoni, a provodi ga Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ministar Pavić najavljuje da će svih gotovo 188.000 nezaposlenih osobno biti pozvano u Zavod da ispune anketni obrazac.

– Do sada se uspjelo anketirati 71.833 nezaposlena, od kojih je njih 11.631 potpisao da žele raditi u sezoni – izjavio je Pavić, najavljujući slične aktivnosti na aktiviranju nezaposlenih i za ostale sektore.

> SKAC Palma: potrebno je pristupiti redizajnu mjera aktivne politike zapošljavanja

Prema podacima HZZ-a o sezonskom zapošljavanju u turizmu u 2017. traženo je najviše sezonaca do sada – njih 38.955, a iz evidencije Zavoda zaposleno ih je 36.003. I sada su na ljestvici najtraženijih zanimanja prva četiri mjesta rezervirana za zanimanja u turizmu – konobar, kuhar, čistač, prodavač.

> Ministar Pavić: Želimo uključiti novih 50.000 osoba u rad iduće godine

U lanjskoj sezoni s rekordnim rezultatima rekord je oboren i u nedostatku sezonaca – nedostajalo ih je oko 20.000, a predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić procjenjuje da će taj deficit 2018. biti još veći. Jer, iako je na birou vojska od gotovo 188.000 nezaposlenih, naši poslodavci ne mogu naći radnike, pa stalno traže podizanje uvoznih kvota. Stoga je kao jedna od prvih aktivnosti HZZ-a u novoj godini najavljeno istraživanje koliki broj nezaposlenih uistinu želi raditi, odnosno kome se od njih mogu ponuditi mjere zapošljavanja i prekvalifikacije.

– Želimo utvrditi koliki broj među nezaposlenima stvarno želi raditi kako ne bismo imali situaciju s tolikim brojem nezaposlenih i poslodavcima koji ne mogu naći radnike – izjavio je Pavić.

Radi pripreme radnika za zapošljavanje u nadolazećoj turističkoj sezoni, potvrđuju u Zavodu, trenutačno se provodi dodatno savjetovanje i anketiranje nezaposlenih u sklopu kojeg će se svaka nezaposlena osoba moći izjasniti o mogućnosti rada u sezoni, što vrijedi za nezaposlene prijavljene u evidenciju Zavoda u obalnim i priobalnim, ali i kontinentalnim županijama.

– Savjetnici za zapošljavanje HZZ-a u osobnoj su komunikaciji sa svakom nezaposlenom osobom kroz različite kanale komunikacije i aktivnosti kako bi ih se što bolje pripremilo za zapošljavanje i uključivanje na tržište rada. Svaka nezaposlena osoba dužna je tijekom vođenja u evidenciji nezaposlenih biti u kontaktu sa svojim savjetnikom s kojim kroz redovne konzultacije dogovara uključivanje u različite aktivnosti koje Zavod u tom trenutku provodi. Slijedom toga, svakoj nezaposlenoj osobi u idućem razdoblju ponudit će se mogućnost uključivanja u neki od programa obrazovanja koje provodi i financira Zavod iz područja turizma i ugostiteljstva, graditeljstva, metalske industrije i brodogradnje, prometa, digitalnih vještina, stranih jezika za potrebe sezonskog zapošljavanja, te uskoro informatike i područja njege i skrbi, a sukladno prethodno utvrđenom iskustvu, obrazovanju i kompetencijama te potencijalu svake nezaposlene osobe – ističu u HZZ-u.

> Promocija knjige “Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?” u Splitu

U Sindikatu turizma ocjenjuju kako bi ove mjere, individualni pristup svakom nezaposlenom, dijelom mogao pomoći problemu pronalaska radne snage u sezoni. Namjera je ovim pristupom napraviti i rez između onih koji aktivno traže posao i onih koji su samo zadovoljili formu prijave na biro. Nadalje, želi se ojačati i sustav posredovanja u zapošljavanju, ojačati uloga savjetnika u tome.

– Dobro je da se te ljude animira, privoli da prihvate posao ili prekvalifikaciju. Jer, činjenica je da na birou ima evidentiranih konobara, kuhara, a koji se nisu javljali na oglase. Ne zanosimo se time da će prekvalifikacije tek tako donijeti rezultate, ali pozdravljamo stav Ministarstva rada prema ljudima na birou – kaže Andrić.
Edukacija

Veća aktivacija nezaposlenih za rad u sezoni uključuje i to da će se osoba koja tri puta odbije posao ili prekvalifikaciju brisati s popisa nezaposlenih, ali će se zadržati kontakt s njom.

> Novosel: Bez većih plaća, ostat ćemo bez radnika

I učilišta se svojim programima osposboljavanja žele približiti interesima nezaposlenih i potebama tržišta rada. Stručna voditeljica obrazovanja u đakovačkom učilištu Mentor, Marija Vlajčić, kaže kako kreću s programom osposobljenosti za jednostavne poslove kuhara i konobara. “Krećemo čim dobijemo odobrenje, a edukacija za zanimanja za tu vrstu pomoćnog osoblja trajat će oko mjesec i pol, da ljudi budu spremni za iduću sezonu”, kaže Vlajčić. Povećanje interesa za zanimanja u turizmu u ovom učilištu, kažu, žele postići jakim marketinškim pristupom. Prema projekcijama, radne snage za ovogodišnju sezonu itekako će trebati. Sindikalist Andrić procjenjuje da će to biti približno na razini 2017. – nešto više od 100.000 radnika, s tim da je Slavonija, bez obzira na iseljavanje, i dalje najveći bazen sezonske radne snage.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Glas Slavonije