Iako mnogima smeta, nema ničega spornog u suradnji HKS-a i Klinike Fran Mihaljević

Foto: Facebook

“Hrvatsko katoličko sveučilište kao visokoobrazovna, znanstvena i nastavna ustanova u svom desetogodišnjem postojanju potpisala je brojne sporazume o suradnji s mnogim domaćim i inozemnim sveučilištima među kojima ističemo Sveučilište u Padovi, Sveučilište Paris-Sorbonne, sa svim hrvatskim Sveučilištima, Institutom Ruđer Bošković, Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskim Institutom za povijest, Staroslavenskim institutom i drugim”, istaknuli su u svom priopćenju iz Hrvatskog katoličkog sveučilišta nakon niza medijskih natpisa o njihovoj suradnji s Klinikom za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Naime, zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško predvodio je u četvrtak, 29. prosinca 2016. godine euharistijsko slavlje u prostorijama Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Prvo je to euharistijsko slavlje održano u Klinici od njezina osnutka 1893. godine.

Priopćenje donosimo u nastavku:

Pokretanjem studija sestrinstva na Hrvatskom katoličkom sveučilištu na preddiplomskoj i diplomskoj sveučilišnoj razini u svrhu suradnje u području znanstveno–istraživačke i stručne djelatnosti te u provođenju preddiplomske, diplomske, poslijediplomske nastave i edukacije studenata potpisani su sporazumi s KBC „Sestara Milosrdnica“, KB „Sveti Duh“, KB „Dubrava“, Psihijatrijskom bolnicom „Sveti Ivan“, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i mnogim drugima. Popis sporazuma o suradnji dostupan je na službenoj stranici Sveučilišta ovdje.

Posljednji sporazum potpisan je s Klinikom za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ 22. prosinca 2016. godine u kojem su sporazumne strane dogovorile suradnje u području znanstveno–nastavne, znanstveno-istraživačke i stručne suradnje; zatim stvaranja znanstveno– nastavnih uvjeta za izvođenje preddiplomske, diplomske, poslijediplomske nastave i edukacije studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Klinici kao nastavnoj bazi Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ krovna je institucija za infektivne bolesti u Hrvatskoj u kojoj se odvija nastava iz infektologije i mikrobiologije za studente medicine, stomatologije i studije sestrinstva i drugih visokih učilišta. Stoga je namjera Hrvatskog katoličkog sveučilišta bila i svojim studentima ponuditi mogućnost edukacije iz ovih područja u najprestižnijoj zdravstvenoj, znanstvenoj i edukacijskoj ustanovi u ovom području u Hrvatskoj. U okviru potpisane suradnje studenti Odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta obavljat će praksu u radu s bolesnicima s infektivnim bolestima, te će djelatnici Klinike biti uključeni u održavanje teoretske i praktične nastave našim studentima. Ujedno će ova suradnja omogućiti znanstveno-nastavno napredovanje djelatnicima Klinike koji budu uključeni u ovu nastavu, prvenstveno medicinskim sestrama odnosno magistrama sestrinstva.

Potpisivanjem ovog Sporazuma obje strane ne preuzimaju nikakve financijske obveze, te će se svaka financijska obveza koja bi proizašla iz suradnje utvrditi posebnim ugovorom.

Suradnja između sveučilišta i javnih bolnica je uobičajena praksa u svijetu

Na naš upit, vršiteljica dužnosti ravnatelja Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević prof. dr. sc. Alemka Markotić istaknula je kako je suradnja između sveučilišta i javnih bolnica uobičajena praksa u svijetu

“Klinika za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ krovna je institucija za infektivne bolesti u kojoj se odvija nastava za studente medicine, stomatologije i studije sestrinstva. U okviru potpisane suradnje, studenti Odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta obavljat će praksu u radu s bolesnicima s infektivnim bolestima te će djelatnici Klinike biti uključeni u održavanje teoretske nastave”, naglasila je Markotić dodavši: “U vrijeme značajnog nedostataka medicinskih sestara i liječnika te odlaska jednog broja zdravstvenih radnika, osobito medicinskih sestara/tehničara iz Hrvatske, još jedan sestrinski studij i sestre /tehničari educirani u prestižnim hrvatskim klinikama su zalog dobrog funkcioniranja zdravstvenog sustava i adekvatne skrbi za bolesnike”.

“Klinika je potpisala suradnju s Hrvatskim katoličkim sveučilištem koje je visoko obrazovna, znanstvena i nastavna ustanova, a ne religijska organizacija. Suradnja između sveučilišta i javnih bolnica je uobičajena praksa u svijetu”, zaključila je Markotić.

Važno se pri tome prisjetiti kako su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i vršiteljica dužnosti ravnatelja Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević prof. dr. sc. Alemka Markotić potpisali 22. prosinca 2016. Sporazum o suradnjim kojim su sporazumne strane suglasne da će surađivati u području znanstveno-istraživačke i stručne djelatnosti te u provođenju preddiplomske, diplomske i poslijediplomske nastave i edukacije studenata u Klinici kao nastavnoj bazi HKS-a, te ostalim oblicima suradnje.

Hrvatsko katoličko sveučilište, jedno od najmlađih hrvatskih sveučilišta, utemeljeno je dana 3. lipnja 2006. godine Dekretom o osnivanju Hrvatskog katoličkog sveučilišta sa sjedištem u Zagrebu br. 1273/2006. kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa i metropolita. Hrvatsko katoličko sveučilište ima dopusnice za izvođenje studija psihologije, povijesti, sociologije, studij sestrinstva, komunikologije te katedru za teologiju.

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević je visokospecijalizirana javna zdravstvena ustanova u kojoj se planira, organizira i provodi medicinski, nastavni i znanstveni rad.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr