Ivan Lovrinović: Vlada pomaže trpati novac u džepove bankara koji su već prepuni

Zagreb, 18.10.2018. - Konferencija za medije saborskog zastupnika Ivana Lovrinovića. Na fotografiji Ivan Lovrinović. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

U Hrvatskom saboru raspravlja se o ukupno 219 amandmana na državni proračun za iduću godinu, predstavnici vlade glatko ih gotovo sve odbijaju, oporba poručuje kako vlada ima „grubo i hladno lice” te je prozivaju za nebrigu, dok stavove vlade brani tek jedan ministar, onaj financija Zdravko Marić, a ostale resore državni tajnici.

Hrvatski Sabor: Počela rasprava o amandmanima na proračun 2019.

“Proračun je pravo lice određene vlade. Vaše je grubo i hladno, koje ne želi pomoći građanima nego trpati novac u džepove bankara koji su već prepuni”, nezadovoljno je poručio Lovrinović nakon što je ministar financija Marić rekao da se ne prihvaća njegov amandman kojim je tražio smanjenje financijskih rashoda za kamate za pet milijardi kuna.

“Vlada nađe kad je trebalo za plaće, kad je trebalo za udžbenike negdje će se naći… Ako ne osiguramo brzo sredstva za poduzetnike neće nam pomoći ni svi fondovi EU jer mi nismo spremni žrtvovati ni jednu kunu kako bismo pomogli hrvatskom poduzetniku”, zamjerao je ‘mostovac’ Tomislav Panenić.

HSS-ov Davor Vlaović zamjerao je jer je izostala potpora svinjogojstvu.

“Nema strategije razvoja poljoprivrede. Svinjogojstvo je jedan od osjetljivih sektora. Potpore su govedarstvu, za ovce i koze, i nije nam jasno zašto je svinjogojstvo ostalo po strani”, pitao je Vlaović upozoravajući kako nam od ulaska u EU svinjogojstvo nestaje.

Bauk upozoravao na pošast palmine pipe

SDP-ov Arsen Bauk koji je tražio novac za sprječavanja širenja palmine pipe ostao je razočaran. „Moj amandman išao je na aktivnost zaštite od palmine pipe. Naše obalno područje poharao je taj nametnik koji je poharao velik broj palmi… Ovdje se ne radi o onom Bandićevom Palmi iz Svetozareva, nego o palmama koje su uljepšavale našu obalu i koje su opjevane u onoj pjesmi ‘Dok palme njišu grane’”, pojašnjavao je Bauk.

Vlada je prihvatila amandman Marije Puh (BM365), Ivana Šipića (HDZ) i Žarka Tušeka (HDZ) težak 10 milijuna kuna za brdsko planinska područja.

“Kako vlada misli sa ovih 10 milijuna kuna koje je prihvatila… zadržati stanovništvo, povratiti raseljene ljude i potaknuti naseljavanje na brdsko planinskim područjima. Lažemo se u Saboru RH, dok se Dalmatinska Zagora, Lika bespovratno prazne, lažemo 200 tisuća ljudi”, zamjerao je ‘mostovac’ Miro Bulj čiji amandman za sredstva brdsko-planinskim područjima nije dobio ‘zeleno svjetlo’.

Proračun: Sedam amandmana prihvaćeno 

Na prijedlog državnog proračuna podneseno je 219 amandmana među kojima dva vladina, a ranije danas vlada je na sjednici prihvatila njih sedam. Tri se amandmana odnose na prijedlog proračuna, a četiri na izvanproračunske korisnike – Hrvatske ceste.

Proračunom za 2019. Vlada predviđa da će ukupni prihodi iznositi 136,1 milijardu kuna, a rashodi 140,3 milijarde kuna. Planirani proračunski prihodi, poručuju iz vlade, temelje se na rastu gospodarske aktivnosti i trećem krugu poreznog rasterećenja, a rashodovna je strana podređena jačanju fiskalne održivosti, mjerama za poticanje razvoja i adekvatnoj skrbi za sve slojeve stanovništva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina