Ivo Lučić: “Republika Srpska ovih dana podiže optužnice protiv hrvatskih zapovjednika na Kupresu”

Foto: snimka zaslona

Zašto je zahtjev za revizijom tužbe za genocid Bosne i Hercegovine protiv Srbije izazvao nove napetosti, je li tu odluku moralo donijeti Predsjedništvo BiH, kako se postavila hrvatska strana? To su samo neka od pitanja u jučerašnjoj HTV-ovoj emisiji Otvoreno.

Gostovali su Krstan Simić, bivši ustavni sudac BiH, Zdravko Krsmanović, zastupnik u Narodnoj skupštini RS (NDP), Mate Granić, savjetnik predsjednice Republike, Marija Pejčinović-Burić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Senada Šelo-Šabić, Institut za razvoj i međunarodne odnose i Ivo Lučić, povjesničar.

“Tužiteljstvo Republike Srpske ovih dana podiže optužnice protiv hrvatskih zapovjednika na Kupresu i na drugim mjestima, i to tako da visoke dužnosnike, bez ikakvog konkretnog utjecaja na situaciju, stavljaju na prvo mjesto”, otkrio je povjesničar Ivo Lučić. Dodao je da će se detalji znati kroz idućih par dana.

Marija Pejčinović-Burić rekla je da Vlada radi i istražuje na tom planu. “Problem kod ovakvih optužnica je što se po jednom, onom blažem, kaznenom zakonu u BiH vode optužbe protiv jednog naroda, a po drugom kaznenom zakonu se vode procesi protiv Hrvata i drugih”. Nema informacija o optužnicama koje je spomenuo Lučić, ali istaknula je da Vlada ima tim koji radi na razno-raznim pitanjima Bosne i Hercegovine.

“Izgleda da Bošnjaci žele pod svaku cijenu optužiti susjeda, koji pruža ruku pomirenja, da je učinio genocid”, rekao je Zdravko Krsmanović, zastupnik u Narodnoj skupštini RS. Smatra da Bošnjaci ovim potezom žele “privatizirati državu i da ona bude ekskluzivno njihova”. “To treba javno reći- ne zato što netko ne voli Bošnjake, nego zato što to ne smiju raditi ni Srbi i Hrvati.”

Tvrdi kako se u BiH događa popisni inženjering pa tako natpolovičnu većinu čine Bošnjaci. “Bosna i Hercegovina je i moja, ne može nitko imati ekskluzivno pravo na ime BiH. Mi smo BiH”, rekao je Krsmanović. “Institucije BiH moraju funkcionirati, a Predsjedništvo BiH je kolektivni organ”, istaknuo je.

“Presudom Međunarodnog suda, koja je predmet revizije, utvrđeno je da u Srebrenici je došlo do genocida, ali da Srbija nije odgovorna za njega”, rekao je Krstan Simić. Na upit o mogućoj optužnici protiv Milorada Dodika zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda zbog referenduma o Danu RS, Simić je rekao da bi njegovo uhićenje bilo dodatan udar na ionako krhko stanje u BiH. Dodao je kako je jedan od jučerašnjih zaključaka u Skupštini bio da se podnese i kaznena prijava protiv Bakira Izetbegovića zbog kršenja ustava.

“Milorad Dodik, koji danas poziva na jedinstvo zajedničkih institucija, godinama tvrdi da je BiH nefunkcionalna i nemoguća država. Zvuči, u najmanju ruku, neuvjerljivo”, rekla je Senada Šelo-Šabić. Ipak, složila se kako procedura oko zahtjeva za revizijom nije poštovana. Ne vjeruje da će međunarodna zajednica po pitanju Bosne i Hercegovine proaktivno djelovati.

Mate Granić dotaknuo se problema Hrvata u BiH. “Zbog odluka, kako visokih predstavnika tako i Ustavnog suda, Hrvati su u posljednjih 20 godina došli u neravnopravan položaj – što se tiče i konstitutivnosti i ravnopravnosti”. Istaknuo je kako o svim ovim događanjima u susjednoj zemlji predsjednica Grabar-Kitarović govori već godinu dana, zbog čega je jedno vrijeme bila i napadana.

“Interni dogovori oko bilo čega idu vrlo teško, moramo sve angažirati da bi se pomoglo BiH”, rekao je. “Međunarodna zajednica, kako je sada predstavljena, nije kapacitirana da bi išta učinila”, dodao je. “Nije ni vidjela ili nije htjela vidjeti promjene koje se događaju, a posebno one koje idu na štetu hrvatskog naroda.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr