Izraelski veleposlanik: ‘Svaka zemlja u kojoj su Židovi ubijeni, uključujući Hrvatsku, treba se suočiti s istinom bez uljepšavanja’

Zagreb, 27.1.2019 - Na tribini u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust članovi njemačke organizacije "March of life International" govorili su o suočavanju s prošlošću. Uvodnu riječ održala je predsjednica Šoa akademije Sanja Zoričić - Tabaković, a nakon tribine prikazatan je izraelski dokumentarni film "Forgotten" ("Zaboravljeni") redateljice Nitze Gonen. Na slici veleposlanik Države Izrael u RH Ilan Mor. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor izjavio je u petak kako vjeruje da će Židovska općina Zagreb uspjeti iznaći rješenje za izgradnju spomenika žrtvama holokausta, napomenuvši da je važno da svaka zemlja u kojoj su Židovi ubijeni, uključujući Hrvatsku, pogleda vlastitu povijest i suoči se s njom bez pokušaja da je uljepša.

Nakon što je zagrebačka Gradska skupština donijela odluku o izgradnji spomenika u znak sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u holokaustu, Židovska općina Zagreb (ŽOZ) nedavno je osudila tu odluku, a pridružio im se i Svjetski židovski kongres (WJC). Tvrde da se gradnjom takvog spomenika pokušava prikriti istina o stradanjima Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

Veleposlanik Mor smatra da je ideja o prisjećanju na holokaust uvijek pozitivan znak spomena na šest milijuna Židova koji su ubijeni u Europi, no da je također važno da svaka zemlja u kojoj su Židovi ubijeni pogleda vlastitu povijest i suoči se s njom bez pokušaja da ju uljepša.

“Treba pogledati povijesti u oči i reći da smo odgovorni te da se moramo sjećati jer su Židovi u Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj bili dio našeg društva te da su bili ubijeni od strane nacista i njihovih saveznika“, kazao je Mor Hini nakon predstavljanja programa festivala “Ritam Mediterana”.

Mor je kazao da je holokaust važna i osjetljiva tema s kojom se židovska zajednica u Zagrebu treba nositi zajedno s vlastima, dodavši da je na židovskoj zajednici u Zagrebu da pronađe rješenje oko tog pitanja, te da ne sumnja da će ga u dogovoru s gradonačelnikom Milanom Bandićem iznaći.

Dodao je i da cijeni nastojanja gradonačelnika Bandića kroz godine, ne samo u vezi s ovim spomenikom, da se prisjeti holokausta kao takvog, ali i onoga u Hrvatskoj.

“Zajedno smo išli u Jasenovac, stoga nitko ne bi trebao sumnjati u njegovu predanost u suočavanju s prošlošću. Kako će to učiniti, ostavljam Bandiću i židovskoj zajednici, i siguran sam da će naći odgovarajuće rješenje,” izjavio je izraelski veleposlanik.

Dodao je da će podržati odluku predsjednika ŽOZ-a Ognjena Krausa kakva god ona bila.

Istaknuo je da se važno sjetiti kako su hrvatski Židovi bili dio hrvatskoga društva, da su mnogo doprinijeli hrvatskom prosperitetu u prošlosti te da su bili ubijeni zbog antisemitizma.

Poručio je i kako holokaust, suprotno mišljenju mnogih, nije započeo u Aushwitzu niti Jasenovcu, već je započeo antisemitizmom te da se protiv antisemitizma mora boriti edukacijom, a da je podizanje spomenika dio tog procesa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina