Koji su zadaci glavnog državnog odvjetnika i radi li to Dražen Jelenić?

Foto: fah

Pozornost javnosti ovih je dana usmjerena prema Draženu Jeleniću, glavnom državnom odvjetniku, koji je nedavno priznao da je član masonske lože. Što znamo o Draženu Jeleniću i kako je on dosada obnašao svoju dužnost, donosimo u nastavku.

Dražen Jelenić glavnim državnim odvjetnikom postao je u travnju 2018., zamijenivši na tom mjestu Dinka Cvitana. Do tada je Jelenić bio zapravo “desna ruka” Dinka Cvitana, obnašajući dužnost njegovog prvog zamjenika, a prije toga bio je i zamjenik ranijeg glavnog državnog odvjetnika, Mladena Bajića.

> Tko je Dražen Jelenić, novi glavni državni odvjetnik RH?

> Koje su ovlasti glavnog državnog odvjetnika i kako ih je Dinko Cvitan koristio?

> Što inače radi glavni državni odvjetnik, a što (ni)je radio Mladen Bajić

Prema Ustavu RH, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava i zakona.

Glavni državni odvjetnik ima, dakle, u rukama, velike ovlasti i jasno je da njegovo nedjelovanje, politiziranost ili pristranost ima snažan utjecaj na razvoj korupcije i klijentelizma u društvu.

Poslovi koje obavljaju DORH i Državni odvjetnik

Državno odvjetništvo u kaznenim predmetima poduzima progon i zastupa optužbu protiv počinitelja kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti ili po prijedlogu. Osim podizanja optužnica i progona, državno odvjetništvo u građanskom i upravnom postupku zastupa Republiku Hrvatsku u zaštiti imovinskih i drugih prava.

Uza sve navedeno, oni zastupaju Republiku Hrvatsku tako da poduzimaju pravne radnje iz svoje nadležnosti radi zaštite Ustava i zakonitosti pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske.

Što (ni)je radio DORH za vrijeme dok je Jelenić bio na poziciji zamjenika glavnog državnog odvjetnika?

Budući da je bio “desna ruka” i Bajiću i Cvitanu, odgovornost za loše postupke i nedjelovanje DORH-a u njihovim mandatima, može se pripisati i Jeleniću.

Uz mandat Dinka Cvitana i njegova prethodnika Mladena Bajića vežu se selektivne istrage vezane uz politiku te neriješavanje brojnih slučajeva korupcije, kriminala, zločina, a sve je to nastavljeno i u mandatu Dražena Jelenića.

Spomenimo slučaj privatizacije Croatia osiguranja u vrijeme Milanovićeve vlade 2013., za što je kaznena prijava DORH-u upućena 2014., ali do danas nije učinjeno ništa po tom pitanju, ili pak zaustavljanje istrage u slučaju Kamensko, u vrijeme Mladena Bajića.

Mandate Bajića i Cvitana obilježio je i neprimjeren odnos DORH-a prema hrvatskih braniteljima i ratnim zločinima iz Domovinskog rata.

Pitanje ratnih zločina

Vilim Karlović, hrvatski branitelj koji je preživio 1991. mučenja na vukovarskom veleprometu i Ovčarigostujući u emisiji Bujica, rekao je: “Davao sam izjave u Uredu predsjednika, napisao sam knjigu, bio šest ili sedam puta u Haagu, triput u Beogradu, a DORH me nikad nije zvao (na razgovor)”. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske proces za jedan od najkrvavijih zločina počinjen tijekom okupacije Vukovara – prepustilo je Srbiji – objavljeno je u uvodnom prilogu Bujice. Pojedinci iz Beograda, prema navodima iz emisije, DORH-u su se nudili kao pokajnici i upozoravali da u vrhu hrvatskog tužiteljstva ima agenata srbijanskih službi.

> (VIDEO) Vilim Karlović: ‘Preživio sam Ovčaru, Velepromet i Mitrovicu, a iz DORH-a me nikada nitko nije pozvao na razgovor’

> Podolnjak: ‘Procedura izbora glavnog državnog odvjetnika izuzetno je netransparentna’

> Zašto Sabor još nije raspravljao o radu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana?

> U 16 godina Hrvatska je imala samo tri glavna državna odvjetnika – Bajića, Cvitana i Jelenića!

U srpnju 2017., Hrvatski generalski zbor prosvjedovao je nakon neprimjerenog privođenja brigadira Ivana Bobetka i još nekoliko umirovljenih časnika, a u istrazi oko ratnih zločina u Sisku 1991., godine.

Dinko Cvitan također je obmanjivao javnost vezano uz istrage pokrenute u BiH protiv časnika HV-a. General Pavao Miljavac upozorio je još 18. travnja 2015. da Sarajevo podiže optužnice protiv časnika Hrvatske vojske. Državni odvjetnik Dinko Cvitan u svom prvom razgovoru otkako je postao glavni državni odvjetnik, 22. travnja 2015. za RTL televiziju, zanijekao je pak da su bilo kakve istrage pokrenute u BIH protiv časnika hrvatske vojske. Međutim, istražitelji iz BiH počeli su još 2005. dolaziti u Hrvatski državni arhiv (HDA), gdje su nekontrolirano proučavali, ali i fotokopirali dio građe vezane uz HVO i Domovinski rat.

Za Bajićeva pak mandata uhićen je general Ante Gotovina, a osuđen je general Mirko Norac. To što je sudjelovao u hvatanju Gotovine donijelo mu je naklonost Carle Del Ponte, a neki kažu, i drugi mandat na mjestu državnog odvjetnika.

Spomenimo također Bajićevu i Cvitanovu zaštitu sada već osuđenog Josipa Perkovića od izručenja njemačkom sudu.

> Starešina: Vrh kaznenog odjela DORH-a učinio bi korist za demokraciju u Hrvatskoj da nakon presude podnese ostavku

> Mladen Bajić omogućio tužiteljstvu BiH pristup arhivama Republike Hrvatske i podizanje optužnica protiv časnika HV-a

> DORH: Mladen Bajić i Dinko Cvitan zamijenili uloge prije tri godine – Što se promijenilo?

Mandat Dražena Jelenića nije donio pozitivne pomake

Hrvatski sabor “zavlačio je” raspravu o glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu čak četiri godine. Naime, od početka svog mandata pa sve do 2018., kada mu je mandat isjecao, on za svoj rad nije uopće položio račun Hrvatskom saboru (budući da saborske rasprave o izvješćima o njegovom radu- za godine 2015., 2016., 2017. i 2018. nisu u tom periodu uopće bile na dnevnom redu).

Od početka mandata Dražena Jelenića nije se dogodio osjetan pomak u smislu rješavanja dotada neriješenih slučajeva te odmak od spornih postupaka njegovih prethodnika. Spomenimo samo neriješavanje pitanja ratnih zločina iz Domovinskog rata, na što kontinuirano upozorava vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Jelenić je također imao spornu ulogu po pitanju grupe Borg i lex Agrokora. Gostujući na N1 televizijii govoreći o tom pitanju kazao je da “netransparentnost nije bitno obilježje nijednog kaznenog djela”.

> Glavni državni odvjetnik o skupini Borg: ‘Netransparentnost nije kazneno djelo’

> Bernardić: ‘Jelenić ne istražuje grupu Borg jer štiti Plenkovića’

> Dvostruki kriteriji DORH-a: ‘Netransparentnost nije kazneno djelo’ kad se radi o Borgu, ali jest kad se radi o Bandiću?

“Iz ovog slučaja, ako je netko želio kvalitetno, ako se smijem u to uopće upuštati… Trebalo je razmotriti zašto je uopće do toga došlo, postoje li situacije u kojima se može oformiti radna skupina preko noći. Bio sam u radnim skupinama, znam koliko dugo vremena treba da takva skupina počne raditi, da iznjedri neki prozivod. S druge strane, možda je trebalo razmišljati na temelju iskustava iz činjenica koje su bila predmet razmatranja, izmjenama zakona o sprečavanju sukoba interesa, da ljudi koji sudjeluju u radnim skupinama, a nisu državni službenici trebaju spadati pod instrumente koje propisuje taj zakon. To su stvari o kojima bi se mogao voditi konkretan politički dijalog”, rekao je Jelenić za N1.

Za spornu ulogu oko zaštite grupe Borg Jelenića je prozvao čelnik SDP-a Davor Bernardić, koji je rekao da Jelenić zapravo pokušava zaštititi Andreja Plenkovića.

“Posve smo sigurni da štiti samog predsjednika Vlade“, rekao je Bernardić na konferenciji za novinare i dodao kako je sada sasvim jasno da je “danas odgovornost samo i jedino na glavnom državnom odvjetniku Jeleniću, a on nažalost po tom pitanju ne čini ništa dok građani i dalje gube povjerenje u institucije“.

Netransparentan način izbora glavnog državnog odvjetnika

O postupku izbora glavnog državnog odvjetnika postoje brojne nesuglasice. Mostov dr. sc. Robert Podolnjak tako je svojevremeno istaknuo da je procedura izbora glavnog državnog odvjetnika izrazito netransparentna.

“Imali smo izbor predsjednika Vrhovnog suda u krajnjem ‘cajtnotu’, isto je bilo i s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, a sada i s izborom glavnog državnog odvjetnika. To govori o trendu koji nije dobar i ova procedura je izuzetno netransparentna”, rekao je prilikom izbora Dražena Jelenića mostovac Robert Podolnjak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr