(VIDEO) Kuščević u Otvorenom: HDZ je stvorio demokraciju, Troskot: Ovo je totalitarizam

hrt

Tema večerašnjeg “Otvorenog” bilo je prikupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava građanske inicijative “Narod odlučuje”, odnosno hoće li se i kada raspisati referendum o izmjeni izbornog zakonodavstva?

U emisiji urednika i voditelja Mislava Togonala gostovali su Zvonimir Troskot – građanska inicijativa “Narod odlučuje”, Lovro Kuščević – ministar uprave (HDZ), Arsen Bauk – predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, te Robert Podolnjak – saborski zastupnik Mosta.

Troskot je rekao kako će objava točnog broja potpisa biti povijesni trenutak, zbog svih opstrukcija s kojima su se suočavali ne samo od HDZ-a i SDP-a nego i medija i nevladinog sektora te GONG-a za kojeg je rekao da produžena ruka SDP-a.

Kuščević je odbio optužbe za opstrukciju i rekao kako je HDZ stvorila demokraciju, a za brojanje potpisa je rekao da može potrajati i šest mjeseci te najavio da će tražiti ocjenu ustavnosti.

Troskot je zatražio da se ministar ispriča što je ukrao 20 dana građanima Hrvatske – 6 građanima Rijeke i 12 onima Samobora kojima je ukradeno ustavno pravo.

Kuščević se složio da postupak onih gradonačelnika koji su sprečavali i opstruirali prikupljanje potpisa u svojim gradovima zaslužuje osudu, odnosno da nije u njihovoj nadležnosti da procjenjuju ustavnost postavljenog pitanja te da bi morali postupati prema naputku Ministarstva.

Arsen Bauk je u kasnijem toku emisije postavio Robertu Podolnjaku pitanje “Bi li vi u svom gradu dozvolili referendum kojim se recimo želi Srbima oduzeti državljanstvo”, na što mu je Podolnjak odgovorio da se on već dugo zalaže za to da se o ustavnosti referendumskog pitanja Ustavni sud očituje prije prikupljanja potpisa.

No neslaganje je nastalo oko toga tko je takav naputak trebao dati gradonačelnicima, a ministar Kuščević je rekao da to nije stvar njegovog ministarstva uprave, već ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Bauk iz SDP-a se složio s kolegom iz HDZ-a.

Troskot je rekao, “vi ste svjedoci totalitarnog režima, sami ste rekli da je sramota kako su se neki gradonačelnici ponašali”, i optužio Bauka da je kao ministar “ukrao referendum ” iz 2014 jer su izbacili drukčije brojke.

Troskot je obrazložio pitanja, te prag od 4 posto, te rekao da bi promjene dovele do toga da na listama ne bi bili podobnici nego ljudi koji bi predstavljali interese građana i podsjetio da je HDZ koalirao sa strankom koja je svjetonazorski dijametralno suprotna.

Kuščević je rekao bi se pretvorili u Italiju s izborima svake godine i kako bi predložene promjene dovele do nestabilnosti, “na vladi je da brine o ljudima”, rekao je.

Bauk je rekao kako bi promijenio zakon o referendumu i rekao kako se odluka o promjeni ustava na referendumu može donijeti s manje glasova nego što je prikupljeno potpisa, odnosno da nema praga od 50% birača. Ona je ukinuta 2010 kad je bio referendum za ulazak u EU, na što ga je podsjetio Podolnjak.

Najavio je da bi Ustav mijenjali zajedno s HDZ-om i da bi se potpisi mogli prikupljati samo u tijelima državne uprave.

Podolnjak je podsjetio da Ustav nije trgovački ugovor između HDZ-a i SDP-a nego vlasništvo naroda. Rekao je Bauku da je njegov prijedlog promjena suprotan onom što stoji u kodeksu dobre prakse Vijeća Europe odnosno Venecijanske komisije. Rekao je Bauku da se poziva na nešto što nije niti pročitao.

Troskot je podsjetio Bauka da je i sam jednom rekao da je nelogično da opstanak vlade ovisi o manjinama. Rekao je da je čisti totalitarizam ono što Bauk predlaže, da bi političari odlučivali o čemu se građani smiju a o čemu ne izjašnjavati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr