Kuščevićeva i Plenkovićeva (ne)doslijednost: Pročitajte što je sve izjavljivao o provjeri potpisa

Foto: fah, montaža narod.hr

Otprilike tri mjeseca nakon što je inicijativa Narod odlučuje predala Hrvatskom saboru potpise građana za referendum o izbornom sustavu započinje provjera potpisa. Prema odluci Ministarstva uprave, provjeru provodi tvrtka APIS IT, a zahtjevi da se odobre promatrači za taj proces odbijeni su.

Luka Mlinarić: ‘Kuščević odbija promatrače jer u zakonu nema ništa o tome, ali dobro zna da nema ništa ni o tome tko potpise treba provjeravati’

“Javnost treba znati kako je APIS IT zapravo politizirana tvrtka u suvlasništvu države i Grada Zagreba u kojoj se kadroviranje vrši u velikoj mjeri po stranačkom ključu, pri čemu postoji mogućnost da ti kadrovi djeluju sukladno političkim direktivama.” – rekao je nedavno Luka Mlinarić iz GI Narod odlučuje, te prokomentirao i odbijanje promatrača:

“Jedini argument za odbijanje promatrača jest taj da ministar Kuščević kaže da u zakonu o referendumu nema ništa o tome, međutim ministar Kuščević isto tako dobro zna da u zakonu nema ništa ni o tome tko potpise treba provjeravati”, kazao je Mlinarić.

(FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje: Političke manipulacije i izbjegavanje transparentne provjere potpisa

Plenković i Kuščević govorili da će potpise brojiti državna uprava

Nakon tri mjeseca od predaje potpisa donesena je ovakva, prema demokratskim standardima, nezadovoljavajuća odluka. Samoj odluci je prethodio niz vrlo konfuznih i oprečnih izjava ministra Kuščevića i premijera Plenkovića o načinu kako će se potpisi brojiti. U nastavku podsjećamo na neke od njih.

Ministar je, primjerice, tvrdio da će potpise provjeravati državni službenici te da neće biti potrebno angažiranje još neke tvrtke:

6. lipnja: Kuščević: “Državni službenici časno i pošteno obavljaju svoj posao”, kazao je uvjeravajući da politika ne radi nikakav pritisak na službenike.

18. srpnja: “Ministarstvo i tijela državne uprave imaju dovoljno kapaciteta da prebrojavanje potpisa sami obave” – rekli su u tom Ministarstvu za Večernji list.

19. srpnja: Kuščević: “Vlada priprema plan. Vrlo vjerojatno će to raditi [brojiti potpise] Ministarstvo uprave i MUP.”

20. srpnja: Novinare je zanimao i stav premijera oko zahtjeva Inicijative “Narod odlučuje” da njihove potpise provjerava Državno izborno povjerenstvo (DIP), a ne nadležna ministarstva. “Imam povjerenje u institucije hrvatske države i oni koji su dobili zadatak da to ispitaju to će i napravit”, kratko je odgovorio Plenković.

5. rujna: Ministar Kuščević i predsjednik Uprave APIS-a izjavljuju da će potpise pregledavati djelatnici APIS-a.

Koliko će vremena trebati za provjeru- pogledajte što je sve tvrdio ministar!

Vrlo su proizvoljne i izjave ministra Kuščevića o vremenu potrebnom za provjeru poptisa:

19. srpnja: “[Provjera potpisa] će trajati mjesecima? – Ma ne. To će Vlada donijeti zaključak da se sve skupa mora riješiti u 90 dana”, rekao je Kuščević u Dnevniku Nove TV.

23. srpnja premijer Plenković poručuje: “Nama je Hrvatski sabor uputio zahtjev, Vlada ga je uputila Ministarstvu uprave, a ono analizira i vratit će se Vladi s prijedlogom na koji način, kada i kako pristupiti verifikaciji potpisa.“, a zatim 2. kolovoza Vlada (mjesec dana nakon što su predani Saboru) donosi zaključak kojim zadužuje Ministarstvo uprave za koordinaciju provjere broja i vjerodostojnosti potpisa, no u njemu ne stoji “na koji način, kada i kako verificirati potpise”. To je ujedno posljednja sjednica Vlade prije ljetne pauze: članovi Vlade, uključujući ministra Kuščevića, nakon nje odlaze na godišnji odmor. Posao provjere potpisa i dalje čeka.

22. kolovoza: Održava se prva sjednica Vlade nakon ljetne pauze. Ministar Kuščević vratio se s godišnjeg odmora i prije sjednice Vlade najavljuje “kako bi do kraja ovoga tjedna [do 26.8.] trebala početi provjera svakog od potpisa”. No, to se nije dogodilo.

30. kolovoza: Ministar Kuščević prvi put spomenuo da je MU dobilo ponudu državne tvrtke za provjeru potpisa: “Koliko sam shvatio u toj ponudi oni nude nekih 30-ak dana, ali nemojte me uzeti za riječ”, rekao je.

5. rujna: Ministar Kuščević i predsjednik Uprave APIS-a, HDZ-ov Saša Bilić, izjavljuju da će provjera broja i vjerodostojnosti potpisa trajati 45 kalendarskih dana uključujući vrijeme da odluče što sa spornim potpisima. No, ne daju informaciju od kojeg datuma počinje teći vrijeme za provjeru potpisa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 20, 50 ili 100 kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Što reći o (ne)dosljednosti i (ne)transparentnosti koju su premijer i ministar pokazali kroz ove izjave? Uz to, i dalje ostaju pri stavu da neće dopustiti promatrače prilikom brojenja potpisa.

Temeljem čega bi građani u takav proces trebali imati povjerenje?

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr