Kuščevićeva i Plenkovićeva (ne)doslijednost: Pročitajte što je sve izjavljivao o provjeri potpisa

Foto: fah, montaža narod.hr

Otprilike tri mjeseca nakon što je inicijativa Narod odlučuje predala Hrvatskom saboru potpise građana za referendum o izbornom sustavu započinje provjera potpisa. Prema odluci Ministarstva uprave, provjeru provodi tvrtka APIS IT, a zahtjevi da se odobre promatrači za taj proces odbijeni su.

Luka Mlinarić: ‘Kuščević odbija promatrače jer u zakonu nema ništa o tome, ali dobro zna da nema ništa ni o tome tko potpise treba provjeravati’

“Javnost treba znati kako je APIS IT zapravo politizirana tvrtka u suvlasništvu države i Grada Zagreba u kojoj se kadroviranje vrši u velikoj mjeri po stranačkom ključu, pri čemu postoji mogućnost da ti kadrovi djeluju sukladno političkim direktivama.” – rekao je nedavno Luka Mlinarić iz GI Narod odlučuje, te prokomentirao i odbijanje promatrača:

“Jedini argument za odbijanje promatrača jest taj da ministar Kuščević kaže da u zakonu o referendumu nema ništa o tome, međutim ministar Kuščević isto tako dobro zna da u zakonu nema ništa ni o tome tko potpise treba provjeravati”, kazao je Mlinarić.

(FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje: Političke manipulacije i izbjegavanje transparentne provjere potpisa

Plenković i Kuščević govorili da će potpise brojiti državna uprava

Nakon tri mjeseca od predaje potpisa donesena je ovakva, prema demokratskim standardima, nezadovoljavajuća odluka. Samoj odluci je prethodio niz vrlo konfuznih i oprečnih izjava ministra Kuščevića i premijera Plenkovića o načinu kako će se potpisi brojiti. U nastavku podsjećamo na neke od njih.

Ministar je, primjerice, tvrdio da će potpise provjeravati državni službenici te da neće biti potrebno angažiranje još neke tvrtke:

6. lipnja: Kuščević: “Državni službenici časno i pošteno obavljaju svoj posao”, kazao je uvjeravajući da politika ne radi nikakav pritisak na službenike.

18. srpnja: “Ministarstvo i tijela državne uprave imaju dovoljno kapaciteta da prebrojavanje potpisa sami obave” – rekli su u tom Ministarstvu za Večernji list.

19. srpnja: Kuščević: “Vlada priprema plan. Vrlo vjerojatno će to raditi [brojiti potpise] Ministarstvo uprave i MUP.”

20. srpnja: Novinare je zanimao i stav premijera oko zahtjeva Inicijative “Narod odlučuje” da njihove potpise provjerava Državno izborno povjerenstvo (DIP), a ne nadležna ministarstva. “Imam povjerenje u institucije hrvatske države i oni koji su dobili zadatak da to ispitaju to će i napravit”, kratko je odgovorio Plenković.

5. rujna: Ministar Kuščević i predsjednik Uprave APIS-a izjavljuju da će potpise pregledavati djelatnici APIS-a.

Koliko će vremena trebati za provjeru- pogledajte što je sve tvrdio ministar!

Vrlo su proizvoljne i izjave ministra Kuščevića o vremenu potrebnom za provjeru poptisa:

19. srpnja: “[Provjera potpisa] će trajati mjesecima? – Ma ne. To će Vlada donijeti zaključak da se sve skupa mora riješiti u 90 dana”, rekao je Kuščević u Dnevniku Nove TV.

23. srpnja premijer Plenković poručuje: “Nama je Hrvatski sabor uputio zahtjev, Vlada ga je uputila Ministarstvu uprave, a ono analizira i vratit će se Vladi s prijedlogom na koji način, kada i kako pristupiti verifikaciji potpisa.“, a zatim 2. kolovoza Vlada (mjesec dana nakon što su predani Saboru) donosi zaključak kojim zadužuje Ministarstvo uprave za koordinaciju provjere broja i vjerodostojnosti potpisa, no u njemu ne stoji “na koji način, kada i kako verificirati potpise”. To je ujedno posljednja sjednica Vlade prije ljetne pauze: članovi Vlade, uključujući ministra Kuščevića, nakon nje odlaze na godišnji odmor. Posao provjere potpisa i dalje čeka.

22. kolovoza: Održava se prva sjednica Vlade nakon ljetne pauze. Ministar Kuščević vratio se s godišnjeg odmora i prije sjednice Vlade najavljuje “kako bi do kraja ovoga tjedna [do 26.8.] trebala početi provjera svakog od potpisa”. No, to se nije dogodilo.

30. kolovoza: Ministar Kuščević prvi put spomenuo da je MU dobilo ponudu državne tvrtke za provjeru potpisa: “Koliko sam shvatio u toj ponudi oni nude nekih 30-ak dana, ali nemojte me uzeti za riječ”, rekao je.

5. rujna: Ministar Kuščević i predsjednik Uprave APIS-a, HDZ-ov Saša Bilić, izjavljuju da će provjera broja i vjerodostojnosti potpisa trajati 45 kalendarskih dana uključujući vrijeme da odluče što sa spornim potpisima. No, ne daju informaciju od kojeg datuma počinje teći vrijeme za provjeru potpisa.

Što reći o (ne)dosljednosti i (ne)transparentnosti koju su premijer i ministar pokazali kroz ove izjave? Uz to, i dalje ostaju pri stavu da neće dopustiti promatrače prilikom brojenja potpisa.

Temeljem čega bi građani u takav proces trebali imati povjerenje?

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr