Foto: Fah

“Stvarno ne znam tko normalan misli da je 80 % rabata na proizvođačku cijenu pošteno i normalno ponašanje”, komentirao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ističući da se upravo zbog toga planira donošenje Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. Na društvenoj mreži objavio je dokument za koji tvrdi da je ugovor stranog trgovačkog lanca s domaćim poljoprivrednikom kojim u kojem se vidi kako trgovci eksploatiraju dobavljače.

“Ovo je ugovor jednog velikog stranog trgovačkog lanca s našim domaćim poljoprivrednim proizvođačem. Na cijenu našeg proizvoda trgovac udara odnosno ucjenjuje našeg proizvođača s gotovo 80 % rabata. Upravo zbog ovakvih pametnjakovića i uvodimo Zakon o suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi. Stvarno ne znam tko normalan misli da je 80 % rabata na proizvođačku cijenu pošteno i normalno ponašanje. Nisu niti domaći trgovački lanci puno bolji, ali ovo je jedan od najružnijih primjera”, upozorio je.

“I zato, koliko god se pojedini lobiji trudili spriječiti donošenje ovog Zakona (a sad mi je jasno zašto), mogu im samo poručiti da uzalud troše energiju. Bolje im je da počnu mijenjati ugovore i način poslovanja”, poručuje ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Foto: Tomislav Tolušić, Facebook

Podsjetimo, jedna od ključnih osoba koja je doprinijela propasti hrvatskog sela i hrvatske poljoprivrede bivši je SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

> Petir: Jakovina prodaje maglu i uništava hrvatsko selo

U zadnjoj godini mandata ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina raspisivanjem natječaja za podmjere 4.1. i 4.2. Programa ruralnog razvoja, bez da je isti usvojen od strane Europske komisije, osiromašenim i prezaduženim poljoprivrednicima ponovno je prodao „maglu“, komentirala je hrvatska zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir.

> Tihomir Jakovina – bivši ministar poljoprivrede koji je išao iz afere u aferu

Afere koje su “proslavile” SDP-ovog ministra poljoprivrede uglavnom su u više navrata medijski elaborirane, međutim, ništa se nije dogodilo iako su u nekoliko navrata oporbeni zastupnici u Hrvatskom saboru, kao i brojni nezavisni stručnjaci te njegovi bivši suradnici, tražili njegovu smjenu. Svakom novom aferom ministar je bivao sve bahatiji, doimao se nedodirljivim i to isključivo zato što ima savršeno zaleđe u stranci kao mlađi kadar SDP-a. Ni za trenutak, unatoč aferama, mu ostavka nije pala na pamet, niti je premijer Zoran Milanović mislio smijeniti svog ministra kome je očito beskrajno vjerovao.

Izvor: narod.hr