Maske padaju: ‘Neosvisni stručnjaci’ i GONG nakon 4 godine potpore SDP-ovoj vlasti napali novu Vladu

GONG je u ponedjeljak zatražio cjelovitu odgovornost svih sudionika za cjelokupni rad Vlade, upozoravajući kako standard demokratskih institucija pada jer Vladi nedostaje sposobnosti, a pojedincima u njoj odgovornosti.

Zamjenik predsjednika Vijeća GONG-a Goran Čular je izjavio je kako su problemi koji su se pokazali u mjesec dana rada Vlade nastali zbog načina na koji ona funkcionira, a što proizlazi i iz načina kako je formirana.

Čular je na konferenciji za novinare istaknuo da nismo dobili Vladu s političkim programom. “Ta razvedena struktura, način na koji je Vlada formirana i način na koji ona funkcionira, zamagljuje političku odgovornost. Ovo je možda prvi put da imamo Vladu koja funkcionira na tri ili četiri odvojena dokumenta nastala u različitim fazama. Počevši od prezentacije premijera Tihomira Oreškovića na izglasavanju povjerenja Vladi, preko smjernica koje su podijeljene saborskim zastupnicima, pa do odgovora Domoljubne koalicije Mostu”, rekao je Čular.

Dodao je da je primjer postupaka pojedinaca, a i grupacija koje djelomično prihvaćaju odgovornost to što se Orešković bazirao na makroekonomiju, a Most samo na svoje ministre izbjegavajući druge odgovornosti.

“Premijer je putem facebooka objavio kako se ne treba baviti prošlošću, do čega ne bi ni došlo bez imenovanja pojedinaca u Vladi koje je sam Orešković predstavio”, smatra Čular. Tvrdi da koalicija izbjegava prihvatiti odgovornost za cjelinu funkcioniranja Vlade, što je po njegovom mišljenju nedopustivo.

Upozorio je i kako su procesi koji idu kroz Vladu odvojeni od onih koje idu kroz parlament što se događa zbog nepostojanja programa.

Izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković izrazila je brigu zbog prvih mjesec dana rada Vlade, rekavši da je Hrvatska suočena s opasnošću ozbiljne demokratske regresije i ugrožavanja temeljnih demokratskih institucija, građanskih sloboda i civilizacijskih vrijednosti.

“Jasno možemo reći da postoje loši pokazatelji, konkretno je to primjer Ministarstva kulture koje je ukinulo povjerenstvo za financiranje neprofitnih medija, a preko noći bez javne rasprave. Slijedi pitanje smjene na HRT-u, a i Hina se spominje u tom kontekstu. O tom je potrebno konstruktivno razgovarati, no zabrinjavajući su razlozi zbog kojih se spominju smjene kao i odluke koje se donose na prečac”, upozorila je Berković.

Ustvrdila je kako se demokratska politička kultura gradi godinama, ali već sada postoje simptomi gaženja po njoj, po civilizacijskim vrijednostima, ustavnim slobodama, kao i slobodi izražavanja i govora. Dodala je kako je kvaliteta odgovora vladajućih sve manja, kako novinari ne mogu postavljati pitanja, a javna se komunikacija mijenja postovima na facebooku.

“Ako se dogodi prosvjed na kojem se izvikuje ‘za dom spremni’, želimo reakciju i vladajućih, premijera, kao i predsjednice”, kazala je.

Predsjednik Vijeća GONG-a Nenad Zakošek je podsjetio da demokracija nije vladavina većine nego sustav koji štiti građane i brani prava svih manjina. Smatra da je nedopustivo sudjelovanje članova Vlade u prosvjedu gdje se izvikuje “za dom spremni” i gdje se pripadnicima manjine poručuje da odu iz Hrvatske.

“Pitamo se stoga zašto Vlada nije iznijela svoj stav o tome”, rekao je Zakošek, podsjećajući da je čak i prvotni HDZ od 90-ih godina uvidio potrebu djelovanja nezavisnih građanskih udruga, te kako je zabrinjavajuće da se nakon 25 godina njegovanja demokratskih prava i izražavanja mišljenja, takav napredak počinje usporavati.

“To ne pokazuju pojedinačni događaji nego ukupni dojam ove vladavine” rekao je izražavajući zabrinutost za ugrožavanja slobode medija, građanskog udruživanja i civilnog društva koji su, kako kaže, korektiv politike i koji moraju od nje biti odvojeni.

Komentirajući izjave poput “Tko priča protiv HDZ-a priča protiv Hrvatske i njenog naroda”, Zakošek je kazao kako to ne pristaje vladajućoj stranci, “jer proglašavati jednu stranku mjerilom patriotizma nije dopustivo”.

Ustvrdio je da vladajući nisu zaduženi za samo jedan segment politike nego za ukupnost rada Vlade. “Neki propusti dovode u pitanje ono što smo njegovali 25 godina, pitanja demokracije, sloboda i poštivanja temeljnih vrijednosti”, kazao je.

Nevladina udruga GONG – dobar život na naš račun

Podsjetimo na nekoliko činjenica o udruzi GONG. Skraćenica naziva „GONG“ dolazi od „Građani organizirano nadziru glasanje“. Nevladina udruga GONG u više navrata pokazala je svoju pristranost aktivno zauzevši stranu na referendumu o braku, također, bili su protiv referenduma o izbornom sustavu i nisu imala promatrače na terenu na predsjedničkim izborima. Primjerice udruga „U ime obitelji“ imala je 682 promatrača. GONG na zadnjim parlamentarnim izborima nije imao niti jednog promatrača na biračkim mjestima.

GONG bi trebala biti neprofitna i od javnih tijela neovisna organizacija, koja djeluje bez sudjelovanja vlasti. Prema vlastitom financijskom izvješću za 2013. godinu, za plaće su potrošili 2.878.799 kn, a za ostale troškove 4.764,591, ukupno 7.643.000 kuna. GONG ima 16 ili 17 zaposlenika, prosječna im je plaća oko 7000 kuna i dobro žive praveći se da rade u interesu građana, te financirajući se iz državnog proračuna. Više o njihovom dobrom životu na račun “poreznih obveznika” možete pročitati ovdje.

Udruga GONG član je Platforme 112 i u posljednje četiri godine SDP-ove vlasti primala je sredstva iz državnog proračuna te je podupirala ideološke pothvate vlade Zorana Milanovića poput nametanja nestručnog “zdravstvenog odgoja” djeci u svim školama u Republici Hrvatskoj.

GONG je predvodio kamapnju protiv referenduma o braku kojoj su za tu kampanju odobrena posebnom odlukom sredstva iz državnog proračuna. Izvršni predsjednik Dragan Zelić poznat je po tome što se javno suprostavio zajedničkom djelovanju U ime obitelji i raznih udruga civilnog društva oko promjene izbornog sustava – navodeći kao razglog činjenicu da je jedna od čelnica U ime obitelji, Željka Markić sudjelovala na proslavi Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti u Čavoglavama koju organizira Marko Perković Thompson.

O vjerodostojnosti predsjednika Vijeća GONG-a i člana Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu Nenada Zakošeka i njegovom odnosu prema političkim neistomišljenicima pročitajte ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.