Mate Mijić: ‘Plenkovićeva vlada rado pomaže privatnim tvrtkama, ali samo nekima – Hrvatsku čeka novi egzodus’

Foto: snimka zaslona

Plenkovićeva vlada rado pomaže privatnim tvrtkama. Ali samo nekima. Onima od “sistemskog značaja”. Prvo je to učinila s Agrokorom, a uskoro će, na malo drukčiji način, to vjerojatno ponoviti s Uljanikom, upozorava Mate Mate Mijić za Večernji list u kolumni koju djelomice prenosimo.

Činjenica da je država posebno angažirana samo oko giganata starih industrija kojima su na naplatu došle godine lošeg upravljanja govori sve što treba znati o viziji ljudi na njezinu čelu. Hrvatska se s ovom vladom neće pomaknuti ni centimetra naprijed.

> Udruga Lipa upozorava: ‘Vladin zakon predstavlja zaostatak razmišljanja iz doba planskog gospodarstva i dogovorne ekonomije’

Dapače, najavom povećanja osnovice za plaće direktora u mikro tvrtkama vlada je pokazala da nas želi zadržati prikovanima u dogovornoj ekonomiji u kojoj je dobro isključivo onima koji su dovoljno veliki ili su dovoljno blizu oltaru. A ostali će to financirati.

Plenković je mnogo toga nazvao prioritetom u ovom mandatu, ali dosadašnji potezi sugeriraju da je jedini njegov stvarni prioritet sačuvati socijalni mir i sebe u sedlu, pa i po cijenu budućnosti ove zemlje. Budućnosti koju on vrlo vjerojatno neće dijeliti ovdje s nama. U svijetu dogovorne ekonomije moguće je biti veliki igrač uz malo znanja i puno političkih veza.

> Jakovčić napao Thompsona da ne bi morao govoriti o skandalu oko Končarovog Nadzornog odbora?

Ali kad-tad to dođe na naplatu i onda se od prijatelja kojima se zapošljavalo rodbinu, plaćalo ručkove i ljetovanja ili financiralo kampanje traži državnu intervenciju i “spašavanje”. Sve je to već viđeno. S druge strane, postoje i tvrtke koje nikad ne zovu državu u pomoć, nego ju eventualno mole da se ne miješa, i koje ne žive u simbiozi s politikom. One postaju velike na potpuno drukčiji način, ističe Mate Mijić za Večernji list.

Mnoge takve tvrtke ministar Marić i premijer Plenković novom će osnovicom za plaće u startu uništiti uz velike posljedice za nacionalnu ekonomiju.

Trebala nam je demografska katastrofa da bismo shvatili kako će mladi, u potrazi za životnim prilikama, napustiti društvo koje je u potpunosti fokusirano na očuvanje starih struktura i odnosa te uzdržavanje starih ljudi. U takvom društvu mladima mjesta nema jer se sve vrti oko starih.

> Dr. sc. Andrej Grubišić za Narod.hr: ‘Država je hobotnica koja cijelo vrijeme raste, nezasitno uzima iz gospodarstva i nezasitno troši’

Ako se nešto drastično ne promijeni, nakon egzodusa mladih ljudi, slijedi nam masovni odlazak mladih tvrtki. Hrvatsku može spasiti samo ‘Lex mali poduzetnik’, nepisani zakon koji će poštovati svaka buduća vlada i koji će biti zlatno pravilo hrvatske politike. Ne diraj malog poduzetnika dok stvara pretpostavke za uspješan biznis, pusti ga da naraste do određene mjere, a tek onda ga optereti razmjernim nametima.

Većina malih poduzetnika, doduše, nikad ne naraste do te razine, ali za normalnu je državu dovoljno dobro i to da zarađuju taman koliko je potrebno da prehrane obitelji. Bolje nego da su na socijali. No veliko je pitanje može li Hrvatska uz ovoliko proračunskih ovisnika i političkih lešinara konačno postati normalna država u kojoj će se rad stimulirati, a ne kažnjavati, zaključuje Mate Mate Mijić za Večernji list.

Kolumnu u cijelosti može se pročitati na portalu Večernjeg lista.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list