Mnogi dodijeljeni stanovi u Vukovaru prazni, a 1450 osoba čeka stan

Polovica od 5500 stanova, koliko se procjenjuje da je na području grada Vukovara, dosad je prodana ili darovana, a oko 2300 stanova je u najmu osoba koje u najvećem broju u njima ne žive pa su prazni i često na meti provalnika, a njihovi najmoprimci ne plaćaju ni režije i pričuvu.

Na tematskoj sjednici vukovarskoga Gradskog vijeća o stambenoj problematici u gradu, održanoj u četvrtak, rečeno je i da je istodobno na listi zahtjeva za stambeno zbrinjavanje oko 1450 osoba.

Stanjem vezanim uz vlasništvo te upravljanjem stanovima nisu zadovoljni u vukovarskoj Gradskoj upravi, koja je, po riječima gradonačelnika Ivana Penave, spremna preuzeti brigu o upravljanju “na puno kvalitetniji način nego što to čine državne službe”.

“Nažalost, u priču oko dodjele stanova vrlo često je umiješana politika i ne mogu se oteti dojmu da sadašnja konstelacija snaga u gradu nije u interesu nekome u Zagrebu”, rekao je Penava i dodao kako ne očekuje neka konkretna rješenja budući da su već ponudili svoj model rješavanja toga i mnogih drugih problema vezanih u stambenu problematiku.

Po riječima zamjenika predstojnice Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Predraga Batarela, ove godine taj ured raspolaže sa 150 stanova u Vukovaru koji će biti dodijeljeni po listi prioriteta.

“Kad je riječ o praznim stanovima, tu imamo i one koji su darovani, a koji mogu biti teoretski prazni, dok su stanovi u najmu podložni provjerama i potpisani ugovori se mogu raskinuti. U uredu imamo zaposlen mali broj ljudi, ali ipak djelujemo po saznanjima i dojavama”, rekao je Batarelo.

Po mišljenju predsjednika Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije Gorana Bošnjaka, Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje trebao bi kontrolirati žive li uistinu u stanovima oni kojima su stanovi dodijeljeni u najam. Ako se dokaže da su stanovi prazni, može se raskinuti ugovor o najmu, rekao je Bošnjak i dodao kako se na listi zahtjeva za stambeno zbrinjavanje u Vukovaru oko 1450 osoba.

Tematska sjednica vukovarskoga Gradskog vijeća o stambenoj problematici sazvana je nakon izraženog nezadovoljstva nekolicine Vukovaraca visokim računima za grijanje za siječanj koji su, kako je tada priopćeno iz gradske tvrtke Tehnostana, rezultat činjenice da je trećina stanova u Vukovaru prazna. Ta se tvrtka prošle jeseni našla i u blokadi zbog neplaćenih računa distributeru plina Prvom plinarskom društvu, a vinkovačka Elektra zbog neplaćanja struje zaprijetila je iskapčanjem iz distribucijskog sustava.

Iz Tehnostana su se pak pravdali kako je osnovni problem sa stanovima u Vukovaru što je država još vlasnik većine stanova, iz čega proistječu i česte nejasnoće i problemi vezani uz naplatu pričuve te računa za grijanje i električnu energiju, što negativno utječe i na njihovo poslovanje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.