Muškarci u ženskom zatvoru?! Kaznionica u Požegi dobila sobe za ‘transrodne osobe’

transrodne
Foto:snimka zaslona/iStock by Getty Images/montaža Narod.hr

Ženski odjel Kaznionice u Požegi mogao bi uskoro, ako je vjerovati RTL-u, ugostiti i “transrodne osobe”, odnosno muškarce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem siječnja dovršena je obnova Kaznionice u Požegi, čime su, kako javlja RTL, nakon dugo vremena poboljšani zatvorski uvjeti jedne od ranjivih skupina među štićenicima ove penalne ustanove, naime: zatvorenica. “U potpuno obnovljenoj kaznionici u Požegi sve je novo. Od sobe za invalide do one za pojačani nadzor kad netko ugrožava sigurnost, svoju ili tuđu. Svaka soba ima sanitarni čvor, televizor, telefon, S.O.S. dojavu i ormarić”, obavještavaju nas s RTL-a.

Sobe za ‘transrodne osobe’

No jedna izjava koju je upravitelj Kaznionice u Požegi, g. Zvonimir Leopoldović dao RTL-ovoj novinarki tijekom razgledavanja preuređenog objekta osobito je zanimljiva:

“Pa imamo i sobe za transrodne osobe odnosno sobe jednokrevetne, dvokrevetne – ovisno o potrebama”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako u hrvatskim kaznionicama tako nešto kao sobe za transrodne osobe do sad nije postojalo, a ne znamo niti postoje li u zatvorskom sustavu osobe koje “žive u drugom rodnom identitetu”, procijenili smo kako je riječ o temi koju treba otvoriti.

Legalna osnova ‘transrodnosti’ u Hrvatskoj

Podsjetimo, u Hrvatskoj svakako postoje osobe koje u skladu s hrvatskim zakonima, ako već ne u skladu sa zbiljom, žive u drugom rodnom identitetu od onoga u kojem su rođene. Posegnimo u tom smislu za definicijom koju na takve osobe primjenjuje građanska udruga koja se bavi zaštitom i promicanjem njihovih prava, KolekTIRV:

“Transrodna je ona osoba čiji je rodni identitet različit od spola koji joj je pripisan pri rođenju.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da  je ‘transrodna osoba’ koja završi u ženskom zatvoru muška osoba koja se identificira kao žena.

U tom smislu, ako u ženskom odjelu Kaznionice u Požegi postoji soba za “transrodne osobe”, onda to znači da je ta soba namijenjena muškarcu.

Naravno, ova činjenična tvrdnja nije u potpunosti u skladu s hrvatskim zakonima koji reguliraju transrodnost, a na čijoj izmijeni je sudjelovala udruga KolekTIRV, u to doba pod imenom Trans aktiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda će vas zanimati

Revolucija ide korak dalje-Udruga KolekTIRV objavila je protokol za LGBTIQ Hrvatsku

Sve što vjerojatno nikad niste željeli znati o LGBTIQ sad imate na jednom mjestu. Udruga KolekTIRV objavila je Protokol za postupanje s LGBTIQ+ osobama i rječnik LGBTIQ pojmovlja.

Podsjetimo, udruga čija je najviđenija članica Noah Kraljević, vjerojatno najpoznatija transrodna osoba u Hrvatskoj, sudjelovala je na izradi Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije i utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili života u drugom rodnom identitetu. Riječ je o podzakonskom aktu koji je omogućio izmjenu Zakona o državnim maticama na osnovi koje je Noah, čije je izvorno ime upisano u Maticu rođenih bilo Dalija Pintarić legalno postala muškarac, Noah Kraljević.

“Mrtvo ime”

Zakonska odredba na osnovi koje je Noah uspjela promijeniti svoj rod i ime – “Mrtvo ime” kako transrodne osobe nazivaju ime koje su dobile pri rođenju – navodi sljedeće:

”Promjena spola kao izmjena podataka u temeljnom upisu upisuje se u maticu rođenih na temelju rješenja nadležnog ureda. Rješenje o upisu promjene spola u maticu rođenih donosi se na temelju mišljenja nadležnog tijela o promjeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu, sukladno medicinskoj dokumentaciji nadležnog liječnika ili zdravstvene ustanove.

U tom smislu, rod se može promijeniti bez tzv. “donje operacije”, odnosno odstranjenja spolnih organa “pripisanih pri rođenju”, zbog toga što ga Zakon o državnim maticama promatra kao odvojenog od spola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškarci u ženskom zatvoru

Međutim, kako su u Hrvatskoj još veoma rijetke one “transrodne osobe” koje se odlučuju na punu operaciju promjene spolnog identiteta, svi su izgledi da bi ‘transrodna osoba’ koja završi u ženskoj kaznionici bila faktički muškarac – sa svim muškim atributima – čiji je izmijenjeni rodni identitet ‘pravna fikcija’. Naravno, ‘transrodnost’ u cjelini je proizvod stavljanja pravne fikcije iznad činjenica, ali u ovom slučaju stvar se dodatno komplicira.

Naime, naveli smo na početku kako se u sustavu kaznionica žene uzima u obzir kao “ranjivu skupinu”. Otud, jedna od osnovnih pretpostavki njihove zaštite jest strogo odvajanje od muških zatvorenika.

No s ‘transrodnom’ osobom u ženskom se zatvoru, ako joj je ‘transrodni’ identitet priznat kao valjan, mora postupati kao s ostalim štićenicama ustanove, premda je ona de facto muškarac.

Zbog toga su u Velikoj Britaniji i SAD-a danas na djelu ozbiljne rasprave o pravu korištenja odvojenih sanitarnih prostorija za muškarce i žene, jer ‘transosobe’, odnosno muškarci koji se identificiraju kao žene, zahtijevaju jednaki pristup ženskim toaletima. Štoviše, i u ovom kontekstu još važnije, pojavio se problem da muškarci osuđeni za višestruka djela nasilja nad ženama – od silovanja do ubojstva – nakon promjene rodnog identiteta završavaju u ženskim odjelima kaznionica.

Pretpostavljamo da nije potrebno posebno objašnjavati što tu ne štima, odnosno što one žene koje nisu pravna fikcija, nego zbiljska ranjiva skupina, čini još ranjivijima.

Upit upravi kaznionice

Stoga smo upravi Kaznionice u Požegi uputili upit. Uputili su nas na Ministarstvo pravosuđa i uprave, Upravu za zatvorski sustav i probaciju, Središnji ured, Zagreb, gdje smo proslijedili upit, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor:

Poštovani,

obraćamo se s upitom vezanim za izjavu Upravitelja kaznionice, g. Zvonimira Leopoldovića koju je prenio RTL u okviru popratnog članka uz emisiju RTL Danas od 30. siječnja 2024., a u kontekstu razgovora o dovršetku obnove ženskog odjela Kaznionice u Požegi. Članak je naslovljen “RTL prvi u obnovljenom zatvoru / Kakav luksuz u zatvoru u Požegi!”, a nalazi se na sljedećoj mrežnoj poveznici: https://net.hr/danas/rtl-danas/kakav-luksuz-u-zatvoru-u-pozegi-samnice-s-podnim-grijanjem-kupaonice-s-protukliznim-plocicama-sve-imaju-od-vrtica-do-sobe-za-transrodne-osobe-aa2f075a-bfa1-11ee-9e46-a6a3e3a01370

 U tekstu stoji navedena izjava kako slijedi:

“Pa imamo i sobe za transrodne osobe odnosno sobe jednokrevetne, dvokrevetne – ovisno o potrebama”.

Molimo vas da nam u tom smislu odgovorite na sljedeća pitanja:

  • Ima li među štićenicama Kaznionice u Požegi ‘transrodnih osoba’?
  • Na koji način se utvrđuje i u skladu s kojim zakonima i pravilnicima da je neka osoba ‘transrodna’?
  • Ako je ‘transrodna osoba’ zadržala svoje primarne spolne karakteristike, odnosno muške spolne organe, postupa li onda uprava Kaznionice s njom kao sa štićenicom ženskog spola?
  • Imaju li ‘transrodne osobe’ pravo na jednako i istodobno korištenje zajedničkih sanitarnih prostorija kaznionice s ostalim štićenicama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.