Nadežda Čačinović, predsjednica Centra za ženske studije aktivno u novoj kampanji protiv aktualne vlasti

Foto: fah

Članovi Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost Ministarstva kulture Nadežda Čačinovič, Gordana Crnković i Neven Jovanović podnijeli su ostavke na mjesta u tom vijeću te o tome pismeno u srijedu obavijestili ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, obrušivši se na ministra Hasanbegovića da je zanemario njihove preporuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadežda Čačinović predsjednica je i suosnivačica Centra za ženske studije koji je dio inicijative “Hrvatska može bolje” aktivno uključen u kampanji “podrške cjelovitoj kurikularnoj reformi”, a zapravo traži smjenu ministra Šustara, no zapravo cijele aktualne Vlade RH kao i hrvatske predsjednice što je otkrio Velimir Visković.

Tako se zamaskirano u podršku Jokićevoj cjelovitoj kurikulnoj reformi organiziraju akcije i prosvjedi za rušenje demokratski izabrane Vlade i predsjednice RH.

Tko je Nadežda Čačinović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska filozofkinja i feministica, redovita profesorica na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rođena je u slovenskoj obitelji u Budimpešti, gdje je otac bio savjetnik u jugoslavenskoj vojnoj misiji u Mađarskoj. Prema njezinim riječima dobila je ime po Nadeždi Krupskoj, Lenjinovoj supruzi.

Studirala je filozofiju, komparativnu književnost, povijest umjetnosti i lingvistiku u Ljubljani, Bonnu i Frankfurtu. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Ljubljani (filozofiju i komparativnu književnost). Doktorat iz filozofije obranila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Na filozofskoj sceni pojavila se početkom 70-ih, a ubrzo postaje asistentica profesora estetike Danka Grlića, poznatog praksisovca i sudionika Korčulanske ljetne škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korčulansku ljetnu školu osnovali su filozofi ljevičari sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Gajo Petrović, Milan Kangrga, Predrag Vranicki i Rudi Supek, pridružili su im se kolege iz Beograda i Sarajeva, a na otok su dolazili inozemni suvremeni filozofi neomarksističke filozofije. Pridružili su im se i Danko Grlić, Vanja Sutlić, Ivan Kuvačić i drugi, te mlađi kolege, studenti, postdiplomanti ili asistenti – Žarko Puhovski, Nadežda Čačinović, Božo Kovačević, Lino Veljak, Eduard Miler, Rajko Grlić, Sead Alić i drugi.

Od 1976. zaposlena na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, najprije kao asistentica pa kao docentica (1985.), izvanredna profesorica (1989.) te redovna profesorica (1998.). Predaje estetiku, filozofiju kulture i filozofiju roda. Jedna je od osnivačica i predavačica Centra za ženske studije u Zagrebu (1995.). Predsjednica Hrvatskog centra PEN-a od 2009. godine. Prevodi filozofska djela s engleskog i njemačkog jezika. Članica je Savjeta časopisa Novi Plamen, demokratsko-socijalističkog časopisa za politička, društvena i kulturna pitanja koji okuplja ljevičare iz Hrvatske i ostalih zemalja iz bivše SFRJ.

Njezin Zbornik radova “Žene i filozofija“, prvi takve vrste u Hrvatskoj objavljen je u biblioteci Centra za ženske studije “Žene i … (feministički udžbenici)“, a zamišljen je kao feministička antologija tekstova žena u filozofiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U braku je bila sa Žarkom Puhovskim s kojim ima kći, a zatim s Ivom Bancem s kojim se nakon petnaestogodišnje veze razišla.

Članica Povjerenstva za dodjelu Nagrade Grada Zagreba

Nadežda Čačinovič bila je i članica Povjerenstva za dodjelu Nagrade Grada Zagreba kada je ono predložilo leksikografa Velimira Viskovića za Nagradu Grada Zagreba. Ostavši bez nagrade pisac i leksikograf Velimir Visković poslao je otvoreno pismo gradonačelniku Bandiću u kojem izražava nezadovoljstvo izborom.

Znakovito je da je 2016. godine Centar za ženske studije, kojemu je Nadežda Čačinović na čelu dobio Nagradu grada Zagreba. Nagradu je u ime Centra primila Rada Borić, još jedna feministica koja tvrdi da ženska ljudska prava u Hrvatskoj ugrožavaju Crkva i desne stranke, a aktivno je bila uz plačljivu Uršu Raukar, Vilima Matulu, nekadašnjeg člana CK SKH, Zorana Pusića, brata Vesne Pusić, i ostale ‘aktiviste’ uključena u predsjedničku kampanju dajući podršku SDP-ovom kandidatu Ivi Josipoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobunila se protiv ukidanja neduhovitog Montiranog procesa

Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatski P.E.N. centar oglasili su priopćenjem nakon odluke Programskog vijeća HRT-a kojom je ukinuta emisija “Montirani proces”. U njemu su branili emisiju “Montirani proces”, a priopćenje su potpisali predsjednik HDP-a Nikola Petković i predsjednica Hrvatskog P.E.N. centra Nadežda Čačinović. Podsjetimo, Hrvatska radiotelevizija donijela je na svojemu programskom kolegiju odluku da se u nedjelju 20. ožujka 2016. godine neće emitirati emisija Montirani proces, a neće se nastaviti ni snimanje preostalih nekoliko nastavaka predviđenih potpisanim ugovorom. Više od 200 tisuća kuna plaćalo se za epizodu Montiranog procesa i skeč naslova ‘Židovi će sravniti cijeli svijet’, koje su branili Nikola Petković i Nadežda Čačinović.

Smeta joj ministar Hasanbegović

Kao predsjednica Hrvatskog P.E.N. centra Nadežda Čačinović pozvala je u siječnju građane da se svojim potpisom pridruže prosvjedu protiv izbora Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture, sudjelujući uz Uršu Raukar i Vilima Matulu, nekadašnjeg člana CK SKH i ostale ‘kulturnjake’ u službi SDP-ove politike.

Peti dan uz Nadeždu Čačinović i Radu Borić

U HRT-ovoj emisiji ‘Peti dan’ gledatelji su imali prilike gledati kao stalnog gosta Nadeždu Čačinović. Navodno je za taj angažman dobivala 1800 kuna po emisiji, navodi Jutarnji list. Šesta sezona emisije donijela je promjene u ekipi. Umjesto Mime Simić i Nadežde Čačinović, Ninu Raspudiću, Deanu Dudi, Mariji Selak i Antoniju Šiberu u raspravama o društvenopolitičkim temama pridružila se izvršna direktorica Centra za ženske studije Rada Borić, ukratko, za Radmanova mandata na čelu javne TV kuće, u emisiji o društvenopolitičkim temama najveća je promjena kad jedna čelnica Centra za ženske studije zamijeni drugu.

Organizirala kampanje protiv referenduma o braku

Aktivno se uključila u kampanju protiv referenduma o braku tvrdeći: “Glasat ću protiv jer ne dam da netko zakonom, čak ustavom, učvrsti svoje predrasude u svoju zlu vjeru”.

Kao predsjednica P.E.N.-a Nadežda Čačinović zajedno je s Hrvatskim društvom pisaca organizirala u studenome 2013. konferenciju za novinare na temu referenduma o braku, kako bi građane s nje pozvali da na dolazećem referendumu glasuju “protiv”. Njihove namjere djelomično je osujetio književnik Predrag Raos došavši i govoreći da oni mogu istupati isključivo kao građani, a ne ovdje, dodajući da se to strukovno udruženje zlorabi za političku i homoseksualnu propagandu.

“Zabrinjavajući sindromi društva zahtijevaju da svatko od nas tko je javna osoba mora zauzeti stav”, započela je Nadežda Čačinović, napominjući da je stav protiv bolji za budućnost Hrvatske i demokracije. Njoj se pridružio i Velimir Visković (potpredsjednik Hrvatskog centra PEN-a, te predsjednik Hrvatskog društva pisaca od osnivanja 2002. do travnja 2011.). “Jednoglasno smo na upravnom odboru donijeli odluku da ćemo se izjasniti protiv pokušaja da se jednu grupu građana degradira u poziciju građana drugog reda. Ako ovo prođe, to će biti samo jedan u nizu referenduma kojima se nastoji vratiti našu državu u srednji vijek. Sljedeća tema će biti zabrana umjetne oplodnje, zatim abortusa, ukidanje prava manjina… Ako heteroseksualna većina ne stane na stranu manjine, suočit ćemo se s regresijom društva”, ustvrdio je Velimir Visković.

Članica Sorosevog Otvorenog društva

Uz Velimira Viskovića, Vjerana Zuppu i druge članove, Nadežda Čačinović bila je u Upravnom odboru Instituta Otvoreno društvo.

Institut Otvoreno društvo – Hrvatska, kao predstavnik Soros Foundations, utemeljio je 1992. Georg Soros, američki financijer mađarskog podrijetla, i u to je vrijeme bio jedna od 22 zaklade u mreži, pod izgovorom da slijedi ideju otvorenog društva, demokratskog slobodnog građanski liberalnog društva u Srednjoj i Istočnoj Europi, te zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Miješao se tako otvoreno George Soros u Hrvatsku politiku financirajući aktivnosti protiv Tuđmanove vlasti, a napao je 1998. “članove Upravnog odbora Instituta otvoreno društvo u Hrvatskoj jer nije bio dostatno radikalan u borbi za otvoreno društvo. Soroš drži kako je političko stanje u Hrvatskoj i dalje nepostojano te da postoji opasnost da će hrvatska vlast poduzeti nove korake protiv Zaklade i civilnog društva u Hrvatskoj. On traži da novi članovi Odbora budu redom Boris Budan, Nadežda Čaćinovic-Puhovski, Drago Hedl, Miljenko Jergović, Čedo Prodanović, Sonja Račan, Tomislav Reskovac, Slavica Singer i Vjeran Zuppa“, navodi HRT.

Koliko su dobili od prošle vlade?

Prethodna Kukuriku vlada sa SDP-ovcem Zoranom Milanovićem na čelu obilato je financirala sve te udruge i platforme.

Centar za ženske studije s Nadeždom Čačinović na čelu dio je CROSOL mreže s kojom se preklapaju većina takozvanih nevladinih udruga Platforme 112 poput GONG-a, Documente, B.a.b.e., Srpskog demokratskog foruma, CESI-ja i ostalih koji preko Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva izvlače novac iz državnog proračuna opterećujući skroman državni budžet.

Parapolitičke udruge bliske SDP-u bez ikakvih kriterija u prošloj godini dobile su više od 1,2 milijarde kuna na razne načine (650 milijuna iz proračuna i još otprilike toliko iz županijskih, općinskih i gradskih blagajni).

Godine 2013. Nacionalna zaklada odredila je ad hoc sredstva (45 tisuća kuna) kampanji protiv referenduma o braku i to bez odobrenja upravnog odbora.

Krajem 2015. godine Ministarstvo kulture RH odbilo je otkupiti dvije vrlo popularne knjige tematike Domovinskog rata što je pokrenulo burne reakcije hrvatskih branitelja.

U Ministarstvu kulture “istovremeno su otkupili knjigu ‘Seksualnost u Europi dvadesetoga stoljeća’ a koju je izdala gej udruga ‘Zagreb Pride, Istraživanje i izdavaštvo’, autora Dagmara Herzoga u ukupnom iznosu od 12.750,00 kn. Zanimljivo je da je pomoćnik Ministra Vladimir Stojsavljević autor jednog romana s gej tematikom te da je sudjelovao u gej povorci u Zagrebu”, ustvrdio je Damir Plavšić.

“Također su otkupili knjige ‘Žene i politika: feministička politička znanost’ koju je izdao ‘Centar za ženske studije Zagreb‘ u ukupnom iznosu od 14.450,00 kn. Zanimljivo je da ‘Centar za ženske studije Zagreb’ vodi Nadežda Čačinović koja je član vijeća za odabir kome će Ministarstvo otkupiti knjige. Naravno, knjiga Miljenka Jergovića: ‘Sarajevo, plan grada’ je toliko vrijedna da su mu otkupili knjiga u ukupnom iznosu od 29.575,00 kn”, rekao je tada jedan od autora knjiga Damir Plavšić ne krijući razočaranje odlukom nadležnog ministarstva kojemu je na čelu bio HNS-ov Berislav Šipuš, naslijedivši smijenjenu HNS-ovku Andreu Zlatar-Violić.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.