Novi režim u bolnicama: Bez Covid potvrde ili testa neće se moći ući?

bolnice covid potvrda
Foto: Fah, Depositphotos; fotomontaža; Narod.hr

Od prvog dana listopada svi zaposleni u zdravstvenom sustavu, uključujući i druge zaposlene u djelatnostima koje se odvijaju unutar bolnica, poput, pekarnica, trgovina, kafića, na svoje radno mjesto moći će ući isključivo uz predočenje Covid-digitalne potvrde.

> Prosvjed medicinskih sestara i tehničara: ‘Stop nametanju cjepiva i stožerske diktature’

> Predsjednica sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi: ‘Veliko je nezadovoljstvo zbog najavljenih covid potvrda’

Jutarnji list donosi detalje iz nacrta dokumenta koji će uskoro postati služben i stupiti na snagu.

EU digitalna Covid-potvrda, dakle, dokaz o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju uvodi se u primjenu u zdravstvenim ustanovama, trgovačkim društvima koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i kod privatnih zdravstvenih radnika.

U središtu Zagreba u četvrtak je održan prosvjed sindikata medicinskih sestara i tehničara, a razlog su, kako kažu, ucjene i prijetnje zbog necijepljenja.

Prosvjednici uz to, kao ključne probleme vide – neadekvatno plaćen prekovremeni rad i rad blagdanima, sistematizaciju radnih mjesta, beneficirani radni staž, rad izvan kompetencija i priznavanje visokoškolskog obrazovanja.

“Ucjena, mobinga, diskriminacija nikad nije nedostajalo. Sad ste tome teroru dodali i još ucjene za necijepljenje, zastrašivanje je vaš modus operandi već godinama. Ucjenjujete zdravstvene radnike, prijetite im otkazima, premještanjem na druga radna mjesta ako se ne cijepe, a sve pod krinkom brige za pacijente”, rečeno je, između ostalog.

Covid potvrde najavljene i za sustav socijalne skrbi

Predsjednica Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi Jadranka Dimić kaže da u sustavu socijalne skrbi postoji veliko nezadovoljstvo zbog najavljenih Covid potvrda.

“Nezadovoljstvo takvom najavom, jer još ne znamo hoće li do odluke doći, je prvenstveno što zaposlenici smatraju da je to nekorektno prema zaposlenicima, nepotrebno i diskriminirajuće”, govori dodajući da su zaposlenici u sustavu socijalne skrbi pokazali veliku odgovornost kad je riječ o Covidu.

“Nas kao sindikat muči ovaj problem eventualne penalizacije zaposlenika. Mi smo na skliskom terenu kad Vlada odlukom derogira zakon”, govori Dimić izražavajući bojazan da bi se to moglo ponoviti i u budućnosti. Ipak, naglašava i da bi u Sindikatu najprije htjeli vidjeti odluku.

“Nevjerojatno je da mi kao partneri osnovne informacije doznajemo iz medija. U startu je bilo obvezne potvrde za prosvjetu, zdravstvo i socijalnu skrb. Onda se prosvjeta više ne spominje… Vrlo neozbiljno, zaboravljaju naši predstavnici Vlade da imaju partnere i da treba sjesti za stol i dogovoriti sve”, kaže Dimić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr