Zaokret u aferi Zambija: Ministarstvo za Narod.hr potvrdilo – dokumenti o posvajanju nisu odgovarajuće legalizirani

ministarstvo
Montaža: Narod.hr, izvor: iStock, Getty, snimka zaslona

Afera Zambija, prema informacijama koje nam je dostavilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, mogla bi dobiti posve novi zaokret. Ova priča s osmero uhićenih hrvatskih državljana u Zambiji zbog sumnje da su sudjelovali u trgovini ljudima prilikom posvajanja djece iz Konga, koja je objelodanila birokratski i zakonski kaos u Hrvatskoj, prema našim informacijama, dobiva novi nastavak. Naime, DR Kongo, osim što nije, kako je od ranije i poznato, potpisnica Haške konvencije koja regulira međunarodno posvajanje, nije niti potpisnica Konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava. Što to znači?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi bilo jasnije zašto je to bitno, navest ćemo ukratko hodogram koji su prošli uhićeni Hrvati u Zambiji na putu da posvoje djecu iz DR Konga.

Kako su četiri para došla do papira za djecu?

Naime, do sada znamo da im je zeleno svjetlo za posvajanje dao sud u Kongu, no autentičnost i te je isprave predmet istrage zambijskog pravosuđa. To je bio prvi korak.

S potvrdom o posvajanju suda u Kongu, osmero je Hrvata trebalo legalizirati tu ispravu na hrvatskom sudu. Izabrali su sud u Zlataru, tj. podružnicu tog suda, tj. Stalnu službu u Krapini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto su tri od četiri para koja imaju prebivalište u Zagrebu izabrala baš taj sud, do danas nije poznato, a sud u Zlataru na naša pitanja o tome, nije želio odgovoriti.

>Prof. Hrabar: ‘Hrvatski sud trebao je odbiti zahtjev za priznanje strane (kongoanske) presude o posvojenju’

No papir iz Konga im je potvrđen na Općinskom sudu u Zlataru/Stalna služba u Krapini, a četvrtom paru na sudu u Varaždinu u kojem imaju i prebivalište. To je drugi korak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su protagonisti ove afere dobili rješenje domaćeg suda koje je samo potvrdilo odluku suda u Kongu, imali su zeleno svjetlo da djeci izvade hrvatske dokumente i riječ je o trećem bitnom koraku u ovoj priči.

>Afera Zambija: MUP izdaje putovnice za djecu iz DR Konga, a Ministarstvo obitelji ne zna da su ta djeca posvojena

S rješenjem suda u Zlataru dobili su OIB-e za djecu, upisali ih u maticu rođenih, a Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo im je i putovnice za djecu.

S tim su putovnicama četiri hrvatska para i krenula u Zambiju po četvero djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No vratimo se na početak.

>Aktivist za dječja prava iz Konga: Ne možeš s djetetom u Zambiju. Službenici koji to dopuštaju dio su mafije

Ministarstvo: Javne isprave izdane u Kongu nisu prošle punu legalizaciju

Kako nam je potvrdilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ”DR Kongo nije zemlja ugovornica Konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava (Haag, 5. listopada 1961.) te je za korištenje javnih isprava DR Konga u pravnom prometu u RH prethodno potrebno provesti postupak njihove pune legalizacije”.

>Prof. Hlača: Zakon DR Kongo homoseksualcima i transseksualcima zabranjuje posvajanje

A taj postupak, kako nam je potvrđeno, nije odrađen ni u jednom od ova četiri postupka posvajanja.

Snimka zaslona, odgovor Ministarstva vanjskih i europskih poslova portalu Narod.hr

”S obzirom da RH nema diplomatsko/konzularno predstavništvo u DR Kongu, niti DR Kongo ima diplomatsko/konzularno predstavništvo u Republici Hrvatskoj, legalizacija (nadovjera) javnih isprava se obavlja u trećoj državi u kojoj obje države imaju diplomatsko/konzularno predstavništvo. U predmetnom slučaju nijedno diplomatsko-konzularno predstavništvo RH nije bilo uključeno u postupak pune legalizacije javnih isprava izdanih u DR Kongu”, odgovorili su nam iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Profesorica obiteljskog prava o nedovoljnoj suradnji RH s Haškom konferencijom glede posvojenja

Ispada dakle, da je prvi papir, onaj o posvajanju sa suda u Kongu, zapravo nelegalan u RH, tj. nije prošao ”postupak pune legalizacije”.

Pitanje je kako je onda, unatoč tome,  hrvatski sud potvrdio dokument o posvajanju iz Konga na temelju kojeg su djeca poslije i upisana kao hrvatski državljani i dobila su sve valjane dokumente?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.