Novosel: Poslodavci prikazuju da ne mogu naći radnika u Hrvatskoj, traže jeftiniju radnu snagu izvana i ruše cijenu rada

Pokretanje gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta, refome u mirovinskom sustava, otprilike su u središtu pozornosti svih Vlada pa i aktualne Vlade od koje se, u tom smislu puno očekuje. A što muči zaposlene i nezaposlene objasnio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, za N1.

Prerano je još procjenjivati hoće li biti pozitivnih učinaka reformi jer se one, prije svega, trebaju pokrenuti. No može se ocjenjivati kakvu dosada politiku vodi Vlada, kada je riječ o zapošljavanju. Kako se to vama čini?

Prije svega, sjetimo se da je u kampanji, pa i dvije i pol godine prije početka kampanje, oporbeni HDZ govorio “gospodarstvo, gospodarstvo, gospodarstvo, radna mjesta,, radna mjesta”… Očito su se za to i pripremali, ali onda im je trebalo dva mjeseca da se oformi vlada, sad će biti 100 dana, a vi ne možete čuti ni za jednu reformu, ni za pobolljšanje standarda građana, ni otvaranju radnih mjesta. Ne samo od HDZ-a, nego i od Mosta, koji neprestano ponavlja “reforme, reforme, reforme”, a nikako da pokažu što je to.

Imamo više od 260 000 nezaposlenih. Srećom, s dolaskom turističke sezone, mnogi nezaposleni dobiju priliku za sezonski rad. Konkretno, HDZ-ov izborni program obećavao je: 5% manju nezaposlenost, 100.000 novih radnih mjesta, od toga 5.000 novih radnih mjesta u turizmu. Smatrate li da će to biti ostvarivo?

Apsolutno nije realno. Sjetimo se da je njemački IFO institut radio gospodarski program za HDZ, prema modelu mini-jobsa, koji smo, srećom, uspjeli spriječiti u mandatu prošle vlade, koja je pokušala nešto slično. Radi se o zakonima o povremenim i privremenim poslovima, koji su imali niz negativnih posljedica, pogotovo u Njemačkoj. Prema tim zakonima, vi možete angažirati radnika od jednog do 15 dana u mjesecu maksimalno. To su vaučer zaposlenici, oni su u izuzetno teškoj poziciji, ne zarađuju ni minimalnu plaću, a istovrmeno se ne vode kao nezaposleni, ne dobivaju pomoć. Stvara se, dakle, prividna slika da ste stvorili radna mjesta, a zapravo ste jedno rascijepili na pet ljudi. Ako je to bio jedini ekonomski program u zapošljavanju, ne znam kako u četiri godine uopće možemo govoriti o poboljšanju standarda građana. Mi imamo sustav stalnog sezonca već godinama, koji omogućuje da kvalitetna, kvalificirana i educirana osoba za posao u turizmu bude kod poslodavca kroz sezonu. Kada sezona završi, ona odlazi na HZZ na neko vrijeme, ostvaruje pravo na naknadu i onda se vraća u sustav. Zašto se poslodavci izbjegavaju koristiti ovu mogućnost? Zato što prikazuju da ne mogu naći radnika u Hrvatskoj, pa traže jeftinije radnike iz Bosne i drugih zemalja. Time ruše cijenu rada i to definitivno samo u korist samo profita i poslodavca, nikako Republike Hrvatske, jer se manje uplaćuje u proračun, a onda dolazimo i do priče o kojoj se puno govori – da mirovinski sustav ne može funkcionirati.

Uskoro održavate prosvjed “Reci to cipelama”. Što to znači?

Želimo reći ono što je vladajuća garnitura spominjala za vrijeme cijelog mandata prošle Vlade – mladi, stručni radnici odlaze, odlaze radnici svih životnih dobi. Spominjali su 100.000 radnika koji su otišli iz Hrvatske. Zašto sada ne govore koliko ih je otišlo iz Hrvatske, samo od izbora ili formiranja Vlade? Odlaze ne samo zbog toga što nemaju posao, već i zbog malih plaća, neprimanja plaća, zbog toga što djecu ne mogu smjestiti u vrtić, zbog stambenog zbrinavanja. Zbog toga odlaze van, a stare cipele ostaju ovdje. Naša sekcija mladih će kroz performans, dakle, stotine cipela na Zrinjevcu natojati pokazati da ljudi i dalje odlaze iz Hrvatske i da nam ostaju stare cipele.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah