Obersnel ponovno nagradio Riječane za vjernost SDP-u: Od rujna duplo veća prosječna cijena odvoza komunalnog otpada po kućanstvu

Foto: Fah

Slično kao i nakon parlamentarnih izbora 2011. godine kada je riječka vlast nagradila Riječane za vjernost SDP-u te cijene grijanja podigla prvo za 60 posto, a zatim još nekoliko postotaka, pa Riječani danas plaćaju 100 posto višu cijenu grijanja, zbog čega su čak i zastupnici u Saboru postavili pitanje zašto je riječki ENERGO znatno skuplji od opskrbljivača u drugim gradovima, ovaj put SDP nagrađuje svoje građane za ukazanu podršku na lokalnim izborima s dvostruko višom cijenom za odvoz otpada.

U Rijeci će od rujna prosječna cijena odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada po kućanstvu, s PDV-om, s 33,63 kune porasti na 70,16 kuna, a taj je prijedlog prihvaćen u utorak na kolegiju riječkoga gradonačelnika, SDP-ovca Vojka Obersnela.

Komunalnom društvu Čistoći dana je suglasnost na nove cjenike gospodarenja komunalnim otpadom iz kućanstava i iz gospodarstva s primjenom od 1. rujna ove godine, a s tim su se složili Nadzorni odbor Čistoće i Savjet za zaštitu potrošača.

> Riječko Gradsko vijeće nije prihvatilo Obersnelov izvještaj o izvršenju lanjskog proračuna

Direktorica Čistoće Jasna Kukuljan rekla je da je posljednje poskupljenje usluga Čistoće bilo 1995. iako je bilo korekcija u strukturi cijene u skladu sa zakonskim odredbama. Početkom ove godine cijena je smanjena za 8,1 posto zbog smanjenja stope PDV-a.

> Vjerovali ili ne – Obersnel daruje Rijeci antifašistički torpedo!

Po njezinim riječima, troškovi gospodarenja otpadom su se povećali, a najveći troškovi nastali su posljednje dvije godine zbog promjene u načinu zbrinjavanja otpada. Zbog kašnjenja početka rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine, od lipnja 2015. do ožujka 2017. prikupljeni otpad odlagao se izvan Primorsko-goranske županije, što je uzrokovalo znatne troškove, objasnila je. Dodala je kako je na početku rada Marišćine u ožujku ove godine s tvrtkom “Ekoplus Rijeka”, koja upravlja tim centrom, potpisan ugovor o obradi i zbrinjavanju komunalnog otpada po cijeni od 470 kuna po toni otpada, što je, istaknula je, dodatni trošak u poslovanju Čistoće.

> Riječani šokirani svojim gradonačelnikom: Obersnel blokirao autobus s turistima

Kukuljan je rekla kako se procjenjuje da će idućih godina u centru Marišćini obrađivati oko 60.000 tona komunalnog otpada na godinu te da će troškovi gospodarenja komunalnim otpadom biti 106,6 milijuna kuna na godinu. Ako se cijena ne poveća, prihodi na godinu bit će 53,7 milijuna kuna te će gubitak biti 52,9 milijuna kuna, dodala je.

Obersnel: Odluka o povećanju cijena nije popularna, ali znali smo da nas to čeka

“Znamo da nije popularno donositi takve odluke, no znali smo što nas čeka od trenutka kad smo krenuli u realizaciju centra Marišćine”, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel. Podsjetio je da povećanja cijene nije bilo 22 godine te kako se tek od početka rada Marišćine može govoriti o zbrinjavanju otpada jer se do tada otpad samo zakopavao, što je to bilo jeftinije rješenje od sadašnje ekološki prihvatljive varijante zbrinjavanja mehaničko-biološkom obradom. Ta je metoda obrade otpada propisana strategijom gospodarenja otpadom i planom gospodarenja otpadom, koji je predvidio gradnju 20 županijskih centara, rekao je, ističući da je dosad počeo raditi samo centar Marišćina, a uskoro se očekuje početak rada Kaštijuna u Istri.

> Eko stožer: smeće se na Marišćini nezakonito odlaže

Obersnel je istaknuo da Čistoća zbrinjavanje otpada na mjesec mora platiti između dva i pol i tri milijuna kuna po cijeni od 470 kuna po toni otpada te da bez povećanja cijene taj trošak nije moguće pokriti. Podsjetio je da je prije početka rada Marišćine Čistoća bila prisiljena odvoziti otpad na razna odlagališta u Hrvatskoj. Povećanje cijene odnosi se isključivo na buduće troškove zbrinjavanja u centru Marišćini, rekao je i zaključio: “Pred nama je da nađemo model stimulacije građana za odvajanje različitih frakcija otpada, što bi se poticalo kroz nižu cijenu – tko više odvaja i stvara manje otpada za Marišćinu, manje i plaća.”

> (FOTO) Rijeci odobren novac iz EU fondova za obnovu Titovog broda “Galeb” i Palače Šećerane

Iako ubrzano umire Rijeka je i dalje najskuplji grad u Hrvatskoj

Podsjetimo, Rijeka je prema podatcima Državnog zavoda za statistiku u pet godina (od 2011. do 2016.) ostala bez 7049 stanovnika. Od toga je prirodnim putem ostala bez 3249 stanovnika, dok je iz nje iselilo 3845 stanovnika.

Numbeo, najveća svjetska baza podataka o kvaliteti života u pojedinim gradovima ovog proljeća analizirala je i objavila usporedbu cijena u četirima najvećim hrvatskim gradovima (Zagreb, Rijeka, Osijek i Split), ali i u Europi.

Prema analizi i podatcima najveće svjetske baze podataka o kvaliteti života u pojedinim gradovima, Grad Rijeka je drugi najskuplji grad za osnovne troškove života kao što su struja, grijanje, voda i odvoz smeća među 45 analiziranih gradova jugoistočne Europe.

Riječki je prihod pak po zaposlenom za 200 tisuća kuna manji i od državnog prosjeka.

Prihod po zaposlenome u prosjeku je dvostruko veći u gradovima kao što su Vukovar, Velika Gorica i u Zagrebu.

Zbog vjerojatno najskupljeg grijanja u državi i slabih prihoda mnogi se Riječani zimi smrzavaju.

> Hasanbegović Obersnelu: Istina boli, no i u Požarevcu se promijenila vlast, a u Rijeci nije zadnjih 70 godina

Nekadašnji član Saveza komunista Jugoslavije, a od 1990. godine član Socijaldemokratske partije Hrvatske, Vojko Obersnel riječki je gradonačelnik od 2000. godine, a njegov stranački kolega Zlatko Komadina nalazi se na čelu Primorsko-goranske županije od 2001.

Prošle je godine Obersnela pogodila izjava Zlatka Hasanbegovića kada je rekao kako se ”na prostoru bivše Jugoslavije u samo tri grada vlast nije promijenila od 1945. godine, i to u Rijeci, Tuzli i Požarevcu, gdje je rođen Slobodan Milošević”.

Tada je riječki gradonačelnik izrazio žaljenje što predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nije reagirao na tu izjavu Zlatka Hasanbegovića te ustvrdio kako “Hasanbegović bezočno napada Rijeku i vrijeđa cijeli grad zato što je sklon drukčijoj političkoj opciji od njegove”.

”Mogu se samo korigirati, ne radi se o tri mjesta, radi se o dva mjesta jer se i u Požarevcu prije nekoliko mjeseci promijenila vlast. Nisu tri grada, već samo dva. Gospodina Obersnela je zaboljela istina, on je sebe poistovijetio s gradom Rijekom, a naša hrvatska Rijeka nije isto što i Vojko Obersnel. Što Riječani misle o vladavini Vojka Obersnela mogli smo vidjeti danas”, rekao je Hasanbegović u rujnu 2016.

Dodao je kako, za razliku od Obersnela, “slobodno šećem i gradom Rijekom i gradom Zagrebom i bilo kojim mjestom u Republici Hrvatskoj. Nitko sebe u ovoj zemlji ne može poistovjetiti sa samom zemljom ili gradom. Birači nisu ludi i znaju prepoznati istinu”.

> Hasanbegović o anketama, Beljaku, Obersnelu, Frljiću, komunističkom antifašizmu…

Na molbu za komentar navoda kako je ”napao Rijeku”, Hasanbegović je izjavio “kako nije napao Rijeku već konstatirao notornu činjenicu”.

”Tamo se vlast nije promijenila, ne dvadeset nego 70 godina i to ništa ne govori o gradu Rijeci već govori o komunističko stranačkim prilikama tamo. U bilo kojemu gradu u kojemu demokracija ne može do kraja zaživjeti i u kojemu građani nemaju uvjete do kraja iskazati svoju volju upravo zbog klijentelizma i trgovačke naravi politike, već moraju glasovati u ozračju straha i kalkulacije hoće li time biti kažnjeni njihovi interesi, može li se u jednom gradu dobiti posao ili ne može ako nisi član jedne stranke...”, istaknuo je Hasanbegović.

“Ono što vrijedi za Rijeku vrijedi jednako za Zagreb, Split, Dubrovnik ili bilo koji drugi grad u Republici Hrvatskoj. Gospodin Obersnel pustio je dimnu zavjesu parola i floskula iza koje želi sakriti istinu koju sam izrekao i koja ga je očigledno zaboljela. Ali istina boli”, izjavio je lani Zlatko Hasanbegović.

Izvor: narod.hr/Hina