Oglas za LGBT krstarenje Jadranom nije diskriminacija heteroseksualaca

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, reagirala je na upit zainteresiranog građanina koji je zbog  kršenja “Zakona o suzbijanju diskriminacije” prijavio turističku agenciju, koja organizirajući krstarenja, na svojim internetskim stanicama grubo krši zakon na način da pri obavljanju usluga vrši sustavno razdvanje osoba po nekoj od osnova zakona o suzbijanju diskriminacije.

U promotivnom materijalu piše “this cruise departs with only gay passengers” što predstavlja isključivost prema drugim zainteresiranim osobama heteroseksualne orijentacije te krše odredbe navedenog zakona, koji u članku 5. stavka kaže da je diskriminacija “sustavno razdvajanje osoba po nekoj od osnova iz članka 1” i u članku 9. stavka to se odnosi na pristup uslugama.

Pravobraniteljica je kontaktirala turističku agenciju, koja je obavijestila da niti jedna usluga koja se nalazi u njihovoj ponudi nije navedena isključivo za jednu specifičnu skupinu određene seksualne orijentacije, no nadalje navode da uistinu ciljaju na moguće klijente istospolne orijentacije, no isključivo kako bi im prenijeli poruku da će im biti ponuđen sadržaj za kojim postoji interes među LGBT klijentima.

Time se potencijalnim klijentima istospolne orijentacije šalje poruka da će pružatelj usluge posvetiti posebnu pažnju kako bi im osigurao ugodno i sigurno okruženje, kojim će ih zaštiti od mogućih homofobičnih postupaka kojima je ova skupina nerijetko izložena, stoji u odgovoru Pravobraniteljice.

S obzirom na konkretnu pritužbu kojom je turistička agencija shvatila da je njihova poruka shvaćena kao isključujuća prema nekoj društvenoj skupini, na svojim interentskim stranicama naglasit će da sve usluge koje nude su otvorene za sve osobe bez obzira na spol i seksualnu orijentaciju.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, na temelju sveobuhvatnosti odgovora turističke agencije, koja organizira krstarenja za osobe istospolne orijentacije, zaključila je da u konkretnom slučaju ne radi o diskriminaciji temeljem seksualne orijentacije u pogledu pristupa tržišnim uslugama.

Uz to Pravobraniteljica smatra korisnim praksu da pri oglašavanju  u kojima se cilja privući osobe određene društvene skupe navede i napomena da se jamči jednak pristup uslugama svim osobama bez obzira na skupinu kojoj pripadaju kako bi se izbjegla kriva tumačenja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah