Ovakvog Vučića – koji podiže spomen ploču zapovjedniku osvajanja Vukovara – Plenković uvodi u Hrvatski sabor!

Foto: Fah/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, po svemu sudeći, stiže u Zagreb za manje od dva tjedna, na Kongres Europske pučke stranke koji se održava u glavnom gradu Hrvatske. Naime, na stranicama Kongresa Vučić je naveden kao govornik, naveo je u četvrtak ujutro N1.

Srpska narodna stranka (SNS) Aleksandra Vučića postala je 2016. godine pridruženim članom ‘političke obitelji Europske pučke stranke’ (EPP) kako je voli nazivati hrvatski predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

Na službenim stranicama Europske pučke stranke vidljivo je da će Vučićev SNS imati jednog delegata na Političkoj skupštini EPP-a, koja će zasjedati u Hrvatskom saboru.

Foto: Snimka zaslona

Europska pučka stranka najmoćnija je politička frakcija u Europskom parlamentu. Navode o govoru Vućića u Hrvatskom saboru iz vrha HDZ-a su demantirali.

“Odbacujemo neistine N1 televizije da Aleksandar Vučić drži govor u Hrvatskom saboru”, priopćio je glasnogovornik Hrvatske demokratske zajednice Zoltan Kabok.

> Vučić tvrdi da se Hrvati mogu slobodno šetati u Srbiji – podsjećamo na pretučene svećenike i Hrvate u Srbiji

> Višnja Starešina: Srpska ekipa predvođena Vučićem, Dačićem i Vulinom ne odustaje od ostvarenja velikodržavnog srpskog projekta

> Krstičević poručio Vučiću i Vulinu: ‘Ovo nije ’91. da vojnici u Hrvatsku ulaze kad žele’

Vodio je tenkove na Vukovar, sad mu dižu spomenik

Uoči Kongresa EPP-a, u novosadskom kompleksu Vojske Srbije u petak će biti otkrivena spomen ploča zapovjedniku napada postrojbi bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Vukovar general-majoru Mladenu Bratiću, što koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina opisuje kao „ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina“, prenio je novosadski portal „021.rs“.

Portal navodi da će „u sklopu obilježavanja Dana 1. brigade Kopnene vojske, u petak 8. studenog u Spomen sobi u vojnom kompleksu u Dunavskoj 33, biti otkrivena spomen-ploča general-majoru Mladenu Bratiću (1933-1991).“

„Ovaj general Jugoslavenske narodne armije poginuo je 2. studenog 1991. godine kod Borova naselja u Hrvatskoj, obavljajući dužnost zapovjednika Novosadskog korpusa tijekom bitke za Vukovar i rukovodio je sjevernim dijelom operacija“, dodaje se u vijesti.

Koalicija nevladinih organizacija pod nazivom „Građanska Vojvodina“ osudila je tu namjeru Vojske Srbije.

Kako se navodi u njihovu priopćenju, „Bratić je zapovijedao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj povijesti ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine”.

> Kongres EPP-a: Mediji tvrde da će Vučić u Hrvatskom saboru držati govor, Plenković demantira

> UIO zastupnicima: Ukinite odluku saborskog Predsjedništva o iznajmljivanju sabornice

> Plenković o najmu Sabora: ‘Održat će sastanak i platiti najam, kome to može biti problem?’

> Iznajmljivanje sabornice EPP-u dogovor između Plenkovićevog HDZ-a i SDP-a?

Podsjetimo, posljednjih dana u fokusu javnosti našlo se HDZ-ovo iznajmljivanje prostorija hrvatskog zakonodavnog tijela, Hrvatskog sabora, konkretno i sabornice, Europskoj pučkoj stranci (EPP) – grupaciji u Europskom parlamentu Europske unije.

Udruga U ime obitelji zatražila je u pismu od saborskih zastupnika da ukinu odluku Predsjedništva Sabora kojom se omogućuje strankama s klubom u Europskom parlamentu da iznajme dvoranu u kojoj zasjeda najviše predstavničko i zakonodavno tijelo Republike Hrvatske.

Naime, u Zagrebu se od 19. do 21. studenog održava Izborni kongres Europske pučke stranke, a HDZ je ustvrdio kako je grupacija proteklih godina imala praksu organizirati sjednice Predsjedništva i Skupštine u dvoranama nacionalnih parlamenata. Primjerice Litve, Danske, Finske te Europskoga parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luksemburgu, odnosno kako su navedene države iznajmljivale prostorije nacionalnih parlamenata za potrebe političkih nedomicilnih institucija.

Tako se EPP za uporabu dvorana u Hrvatskom saboru obratio njegovu Predsjedništvu, koje je u travnju 2019. odobrilo zahtjev većinom glasova. Pri tome je zanimljivo kako je SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić glasovao ZA, iako je predsjednik SDP-a Davor Bernardić kritizirao iznajmljivanje Sabora. Mostov Božo Petrov pri glasovanju je bio suzdržan, dok su Milijan Brkić, Željko Reiner i Furio Radin podržali iznajmljivanje. Hajdaš Dončić je svoje glasovanje ZA opravdao time što je htio “da se pravila bolje definiraju i urede”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr