Predsjednica će prvi Velered Franje Tuđmana posmrtno dodijeliti kardinalu Kuhariću? ‘Narod je držao na okupu i davao nadu u najtežim vremenima’

Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u prosincu bi trebala dodijeliti prvi Velered Franje Tuđmana s lentom i Danicom, a kako doznaje Večernji list na Pantovčaku, njime će posmrtno odlikovati kardinala Franju Kuharića.

To visoko odlikovanje predsjednica će dodijeliti na temelju zakonskih dopuna koje je Ministarstvo uprave u javnu raspravu uputilo u utorak. Uspije li se cijela procedura obaviti u planiranim kratkim rokovima, predsjednica će Velered dodijeliti 10. prosinca, na 20. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika, u jeku izborne kampanje za još jedan mandat na Pantovčaku.

Zakon se i mijenja na inicijativu predsjednice, koja je to predlagala još u svibnju, a prvotna je ideja bila da se to odlikovanje dodjeljuje u povodu obljetnice Tuđmanova rođenja (14. svibnja).

“Velered Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom dodjeljuje se svake godine o obljetnici njegove smrti, hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvorstva i duhovnih vrjednota hrvatskog naroda”, obrazlaže Ministarstvo uprave u predloženom tekstu, čije je donošenje predviđeno u hitnoj saborskoj proceduri.

U obrazloženju se ističe kako je 20. obljetnica Tuđmanove smrti “prigoda da Republika Hrvatska ustanovi visoko odlikovanje, kojim će se utemeljitelj demokratske, suverene i neovisne hrvatske države i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske u Domovinskom ratu uvrstiti u red najviših hrvatskih državnih poglavara te će se na taj način trajno izraziti zahvalnost hrvatskog naroda i hrvatskih državljana njegovim povijesnim zaslugama”.

S obzirom na to da je dodjela odlikovanja predviđena već za dva mjeseca, rokovi za donošenje zakona u Saboru i stupanje na snagu zakona iznimno su kratki jer je kasnije nužno provesti i proceduru predlaganja odlikovanja i samog odlikovanja zaslužnih.

Tko bi mogao dobiti prvi Velered Franje Tuđmana jučer nisu znali ni u Generalskom zboru, iz kojeg je ta inicijativa potekla, no na informaciju da je riječ o kardinalu Kuhariću, predsjednik Zbora Pavao Miljavac reagirao je izuzetno pozitivno.

“Ako će to doista ići tako, prvi Velered Franje Tuđmana dobit će jedan od najzaslužnijih, čovjek koji je uvijek imao prave riječi, koji je narod držao na okupu i davao mu nadu u najtežim vremenima“, komentirao je Miljavac.

Istaknuo je da je kardinala Kuharića imao čast i osobno upoznati, kada je na bojištu posjetio branitelje iz njegove 137. brigade. Miljavac je zadovoljan i što se, 20 godina nakon njegove smrti, ustanovljava državno odlikovanje najvišeg reda koje će nositi ime prvog hrvatskog predsjednika, “čovjeka čija je mudrost i odvažnost dovela do stvaranja samostalne Hrvatske”.

Velered Franje Tuđmana peto je odlikovanje u nizu veleredova, koji nose imena kralja Tomislava, kraljice Jelene, kralja Petra Krešimira IV. i Dmitra Zvonimira

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list