Iznajmljivanje sabornice EPP-u dogovor između Plenkovićevog HDZ-a i SDP-a?

Foto: fah

Posljednjih dana u fokusu javnosti našlo se HDZ-ovo iznajmljivanje prostorija hrvatskog zakonodavnog tijela, Hrvatskog sabora, konkretno i sabornice, Europskoj pučkoj stranci (EPP) – grupaciji u Europskom parlamentu Europske unije.

Naime, u Zagrebu se od 19. do 21. studenog održava Izborni kongres Europske pučke stranke, a HDZ je ustvrdio kako je grupacija proteklih godina imala praksu organizirati sjednice Predsjedništva i Skupštine u dvoranama nacionalnih parlamenata. Primjerice Litve, Danske, Finske te Europskoga parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luksemburgu, odnosno kako su navedene države iznajmljivale prostorije nacionalnih parlamenata za potrebe političkih nedomicilnih institucija.

Tako se EPP za uporabu dvorana u Hrvatskom saboru obratio njegovu Predsjedništvu, koje je u travnju 2019. odobrilo zahtjev većinom glasova. Pri tome je zanimljivo kako je SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić glasovao ZA, iako je predsjednik SDP-a Davor Bernardić kritizirao iznajmljivanje Sabora. Mostov Božo Petrov pri glasovanju je bio suzdržan, dok su Milijan Brkić, Željko Reiner i Furio Radin podržali iznajmljivanje. Hajdaš Dončić je svoje glasovanje ZA opravdao time što je htio “da se pravila bolje definiraju i urede”.

>Poljski europarlamentarac i bivši liberal otkriva kako je ljevica preuzela desni centar u Europi

>Orban odgovorio na pitanja EPP-a: U pismu napao Sorosa, EK, migracije, ismijavao zaključke grupacije..

>Orban i sam glasovao za svoju suspenziju u EPP-u, o sudbini Fidesza odlučit će se nakon izbora za EU parlament

>Vladajući iznajmljuju Sabor i pozivaju se na Finsku, Dansku i Litvu, a oni odgovaraju: ‘Mi ne iznajmljujemo naše sabornice’

HDZ se brani kako “uzimajući u obzir pravilnik kojim je utvrđena mogućnost najma dvorana Hrvatskog sabora klubovima stranaka u Europskom parlamentu” odluka o iznajmljivanju visokog doma Republike Hrvatske nije sporan.

To iznajmljivanje prostorija Hrvatskog sabora, uključujući i plenarnu dvoranu EPP će platiti 42.500 kuna te 31.988 kuna za ostale troškove. Prema Odluci o visini naknade za korištenje dvorana za sjednice u Hrvatskom saboru svaka dvorana ima svoju cijenu.

Iz priopćenja kojeg je dala Hrvatska demokratska zajednica proizlazi kako dvorane Sabora može iznajmiti bilo tko iz Europskog parlamenta, no premijer Andrej Plenković tvrdi “za neupućene i neznalice, ti se sastanci odvijaju u Europskom parlamentu, Odboru regija, u Gospodarskom ili Socijalnom vijeću. EPP je već održavao ovakve sastanke, sastanke Predsjedništva, sastanke Političke skupštine u drugim parlamentima”.

Ipak tu premijerovu tvrdnju demantirale su Danska, Finska te posljednja u nizu Litva koja je istaknula kako se plenarna dvorana ne može iznajmiti, stoga EPP u njoj nikada nije bio.

Pri tome treba dodati kako je Tajništvo Sabora tek prošlog mjeseca, nakon što je već donesena odluka o najmu EPP-u, izradilo nadopunu Pravilnika u kojem su definirani novčani iznosi za iznajmljivanje dvorana u Saboru kao i organizacije koje mogu unajmiti prostorije u Saboru, među kojima je i sabornica. Je li riječ o još jednom dogovoru SDP-a i Plenkovićevog HDZ-a?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr