Peticija za prekid prikazivanja predstave ‘Hrvatsko glumište’ i otkaz Oliveru Frljiću

CitizenGo, zajednica aktivnih građana koji promiču sudjelovanje građana u društvu, na inicijativu molitvene zajednice Božansko milosrđe, pokrenula je peticiju za smjenu Olivera Frljića zbog namjernog vrijeđanja vjerskih osjećaja građana u predstavi “Hrvatsko glumište” postavljenoj u Hrvatskom narodnom kazalištu u Rijeci. Ova je predstava financirana novcem iz proračuna Republike Hrvatske, dakle poreznim novcem svih građana Hrvatske. Donosimo u cijelosti tekst peticije koja je pokrenuta u četvrtak 11.12.2014.:

Srpsko narodno vijeće je g. Frljiću, intendantu riječkog HNK dodijelilo nagradu za humanizam, toleranciju i antifašističke vrijednostiunatoč tome što njegova predstava duboko vrijeđa vjernike katoličke, kao i pravoslavne vjeroispovijesti izrugujući se najsvetijim simbolima kršćanske vjere.

Riječki intendant g. Frljić i glavni dramaturg Marin Blažević u riječkom HNK postavili su predstavu “Hrvatsko glumište” koja profanira i obeščašćuje kršćanske simbole: Euharistiju, Križ i Gospu vrijeđajući vjerske osjećaje stanovnika grada Rijeke, kao i cijele Hrvatske. Premijerno prikazana na Dan sjećanja na Vukovar, hrvatske branitelje prikazuje kao fašiste, vrijeđa neistomišljenike čelnih osoba riječkog HNK prikazujući njihove likove i imena na donjem rublju glumaca.

Molim Vas potpišite peticiju za prekid prikazivanja predstave i ostavku g. Frljića:
http://citizengo.org/hr/14669-11

Intendant Oliver Frljić zajedno sa suradnikom, dramaturgom Marinom Blaževićem, privatizira Hrvatsko narodno kazalište izražavajući vlastita uvjerenja na pročelju i unutar kazališta.

Riječki HNK je umjesto hrvatske trobojnice i šahovnice Dan nezavisnosti obilježio isticanjem LGBT zastave i preimenovanjem Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajec u “Hrvatsko LGBT kazalište.” Takvo skandalozno ponašanje g. Frljića u kojem se stavio iznad Ustava RH i demokratski izražene volje većine hrvatskog naroda nije izazvalo nikakvu reakciju ili sankcije lokalnih vlasti, kao niti Ministarstva kulture.

Potpišite peticiju za prekid prikazivanja predstave i ostavku g. Frljića:

http://citizengo.org/hr/14669-11

Još jedna poruka uprave riječkog HNK-a koja se mogla vidjeti na pročelju zgrade 12. studenog 2014. je veliki portret pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića s natpisima “Ja ne mrzim” i “Heroj, a ne zločinac”, čiju smjenu već više od dva mjeseca zahtijevaju branitelji koji prosvjeduju u Savskoj ulici u Zagrebu.

Nakon toga je objavljen i bilten “Hrvatsko fašističko kazalište”, kojom se najavljuje predstava “Hrvatsko glumište” premijerno izvedena 19. studenog  2014. kao autorski projekt redatelja i intendanta Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića.

Predstava duboko vrijeđa kršćane i Crkvu izrugujući se kršćanskim simbolima i koristeći ih kao perverzne rekvizite.

http://citizengo.org/hr/14669-11

Zbog toga Vas pozivamo da potpišete peticiju kojoj tražimo:

1) Od Ministarstva kulture prekid prikazivanja predstave “Hrvatsko glumište” koja vrijeđa sve hrvatske građane koji se izražavaju kao vjernici katoličke ili pravoslavne vjeroispovijesti, hrvatske branitelje i njihove obitelji te ne istomišljenike g. Frljića i g. Blaževića, koji su prikazani na donjem rublju glumca tijekom predstave.

2) Ostavku riječkog intendanta Olivera Frljića i glavnog dramaturga Marina Blaževića koji svojim djelovanjem od trenutka preuzimanja dužnosti obezvrjeđuju instituciju Hrvatskog narodnog kazališta i vrijeđaju domoljubne osjećaje stanovnika grada Rijeke, kao i svih građana Republike Hrvatske.

Peticiju možete potpisati na sljedećoj poveznici:

http://citizengo.org/hr/14669-11

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: FAH