Plenković i Reiner nahvalili Vladu, pozvali mlade da se ‘aktivno uključe u politički život’ i da ne ‘dozvole da ih zavedu naslovi’

Foto: Fah

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner pozvali su u utorak mlade u Hrvatskoj da se aktivno uključe u politički život, kao i ostale sfere društva kako bi svojim angažmanom sudjelovali u procesu donošenja odluka i unaprjeđenju Hrvatske u svim područjima.

Poručili su im to u uvodu prve godišnje konferencije Savjeta za mlade Vlade RH, održane u Saboru na temu “Mladi kao odgovorni i ključni dionici u lokalnoj zajednici: mladi kao važan partner i prioritet Hrvatske”. Okupilo se 150 članova Savjeta koji dolaze sa županijske, gradske te općinske razine, a premijer ih je pozvao da se što ranije uključe u politički život te angažiraju u svim sferama društva.

“Mislim da na taj način pokazuju odgovornost, želju za promjenama, učenjem i sudjelovanjem u procesu donošenja odluka i unaprjeđenje Hrvatske u svim područjima”, poručio je.

Premijer mladima: Unutarnje filtere utemeljite na vrijednostima, znanju i obrazovanju

Iskustva koja imaju kao generacija rođena u vrijeme već daleko raširenog Interneta, digitalne tehnologije, moderne komunikacije, dodao je premijer, u potpunosti imaju “drugu optiku na svijet”, na zbivanja i društvene fenomene nego što su to imale generacije poput njegove.

Važnim pak smatra da u tako širokoj ponudi svega dostupnog mlade rade “dobru trijažu, imaju prave unutarnje filtere utemeljene na vrijednostima, znanju i obrazovanju”.

“To je ključ vašeg uspjeha i snalaženja u životu što god odabrali da radite, jer ta vrlina u vremenu 4. industrijske revolucije učinit će vas konkurentnima”, naglasio je te mladima poručio i da “zagrebu ispod površine”, ne dozvole da ih zavedu naslovi, provjeravaju sve, pronađu pravi izvor informacije i verificiraju je, “jer nema tog filtera ispred vas koji će to napraviti, to mora biti ugrađeno kod vas”.

Zadnjih godina prepolovljen broj nezaposlenih mladih

Plenković je istaknuo da je njegova vlada orijentirana na rješavanje problema mladih koje vidi kao partnere, te je dodao da je u zadnjih nekoliko godina prepolovljen broj nezaposlenih mladih. “Bili smo u vrhu s Grčkom, Italijom i Španjolskom. Sada se to spustilo – negdje smo oko 21, 22, 23 posto, ovisno o statističkoj metodologiji. Ali, u svakom slučaju, napravili smo iskorake”, ustvrdio je.

Dodaje tome i ulaganje od 4,5 milijarde kuna u aktivne mjere zapošljavanje od kojih se mnoge odnose na mlade koji idu prema tržištu rada, olakšice za poslodavce za zapošljavanje mlađih od 30 godina, Zakon o studentskim poslovima kojim su liberalizirane okolnosti za dodatni radni angažman izvanrednih studenata, vraćanje pripravništva te postupno ukidanje stručno osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa.

“Dakle, ne želimo da radite, a da ta perspektiva nema neki drugi i treći korak”, rekao je te istaknuo i važnost obrazovanja u kojemu su “na konsenzualan način” završeni svi dokumenti novih kurikuluma. “Pokazali smo da pažljivom, obazrivom, analitičkom metodologijom možemo okupiti različite svjetonazore i pronaći konsenzus i oko pitanja koja nerijetko izazivaju prijepore, bilo da je to kurikulum povijesti ili hrvatskog jezika”, naveo je premijer i dodao kako će se učinci toga vidjeti u idućim godinama.

Reiner: Nemojte nasjesti na populizam

Reiner se u obraćanju također osvrnuo na važnost analitičkog pristupa svijetu i informacijama koje su dostupne u današnje vrijeme razvoja medija. “Antiintelektualna i antikulturna klima temeljena na površnosti određuju ovu epohu, usprkos enormnom razvitku tehnologije masovnih i novih medija. Novi mediji sve snažnije oblikuju javno mišljenje, no istodobno sužuju prostor kritičnog promišljanja. Informacije su dostupne globalno, ali u pravilu u instant obliku”, poručio je.

Mlade je pozvao da se uvijek zapitaju nudi li netko tko kritizira nešto bolje, ili se samo radi o podilaženju nezadovoljstvu ljudi nekom pojavom, odnosno o običnom populizmu. Nada se da se populizam neće proširiti te da mladi neće na njega “nasjesti” jer, kako jer rekao, imaju energiju, svježinu i buntovništvo bez kojeg promjene nisu moguće.

Mlade su pozdravili i ministrica Nada Murganić te ministar Lovro Kuščević, a predsjednica Savjeta za mlade Tanja Herceg u svom je obraćanju pozvala je sve mlade da svojim angažmanom kroz savjete mladih na lokalnoj razini “oblikuju zajednicu”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina