(VIDEO) Plenkovićev koalicijski partner Pupovac: ‘Još uvijek živimo u političkom razdoblju iznimno desne konzervativne politike’

Foto: Snimka zaslona

Vlada je 2008. znatno smanjila plaće prosvjetarima i kada je došlo vrijeme da se nakon krize realizira ono što je obećano, onda se to nije realiziralo, već se razvlačilo u nekoliko “porcija”. “To se osjeti na uvjetima rada, entuzijazmu, kvaliteti. Plaće su samo jedan od segmenata. Onda kada nastavnici, profesori i učitelji vide da se nekima drugima povećava plaća, onda je teško njima reći da im se ne može podići plaća”, kazao je čelnik SDSS-a Milorad Pupovac kao gost kod Stankovića u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u.

>Marko Curać: Vidi li Andrej Plenković kako Milorad Pupovac zabija nož u leđa Hrvatskoj?

> UiO Plenkoviću: Zaustavite financiranje huškanja na netoleranciju i mržnju prema Hrvatima novcem iz proračuna Republike Hrvatske

> Evo kako Pupovac za srpske medije prikazuje položaj Srba u Hrvatskoj

> Pupovac i Jović obnavljaju Jugoslaviju: Koga oni misle predstavljati u Europarlamentu?

> Evo zašto je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je Pupovac prekršio zakon

> (VIDEO) Marija Selak: ‘Pupovac je javna osoba i zbog političkog angažmana može biti kritiziran, ne može se to dovoditi u kontekst nasilja prema Srbima’

Vlada je 2008. znatno smanjila plaće prosvjetarima i kada je došlo vrijeme da se nakon krize realizira ono što je obećano, onda se to nije realiziralo, već se razvlačilo u nekoliko “porcija”.

“To se osjeti na uvjetima rada, entuzijazmu, kvaliteti. Plaće su samo jedan od segmenata. Onda kada nastavnici, profesori i učitelji vide da se nekima drugima povećava plaća, onda je teško njima reći da im se ne može podići plaća”, kazao je Pupovac.

Odgovarajući na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića misli li da će pasti Vlada zbog pritiska HNS-a Pupovac je kazao da, ako tako treba biti, neka bude.

“Ako treba pasti, neka padne, ali ja mislim da se treba naći neki kompromis”, izjavio je.

Istaknuo je i da HNS nije uputio Vladi ultimatum. Dodaje da je HNS i ušao u ovu koaliciju da u obrazovanju napravi reformu, poboljšava uvjete rada.

“Ako tu neće biti dogovora između HNS-a i ostalih članova koalicije, onda ćemo mi naše kolege iz HNS-a potkopavati”, rekao je.

Istaknuo je i da SDSS nije odlučio o tome koga će podržati na predsjedničkim izborima.

“Mi smo vrlo aktivni promatrači cijeloga procesa. Iz toga bi moglo proizaći da u jednom trenutku SDSS pozove birače da glasuju za nekoga, dodaje. Želimo da se kampanja koja je počela od izrazito desne pozicije vrati prema centru i tada ćemo vjerojatno imati bolje pretpostavke za donošenje odluke koga podržati”, rekao je.

Na pitanje kakav je predsjednik Hrvatskoj potreban, kazao je: Ozbiljan.

“Funkcija predsjednika se estradizirala. Čak se kroz ovu kampanju uvelike i banalizirala, izjavio je. Objasnio je potom da to vidi u nekoliko elemenata.”

Pupovac se prisjetio Stjepana Mesića i vremena kada je on bio predsjednik te kazao da je on imao elemente duhovitosti, čak i elemente karnevalizacije kada je to procijenio da je dobro.

“No on se vrlo brzo vraćao u sferu vrlo ozbiljnih poruka, odluka i promišljenih ideja.”

Pupovac je izjavio i da trenutačno nije u planu sastanak s predstavnicima HVIDRA-e, ali da će možda to biti u budućnosti.

“Kad bi se gledale izjave, i moje i tuđe, onda do sastanka s HVIDRA-om nikad ne bi došlo. Ne razmišljam o sastanku i nisam siguran da će u ovim okolnostima do toga doći, ali ako se to ikad dogodi, ni ja ni moji stranački kolege nećemo to odbiti”, kazao je. Smatra da bi sastanak mogao biti nakon komemoracije u Vukovaru i drugim mjestima.

Odgovarajći na pitanja u vezi s medijskim natpisima da je Hrvatsku usporedio s NDH, Pupovac je kazao da mediji imaju moć nešto dodati, preobličiti ili pak izostaviti, a potom je govorio i o tom intervjuu.

“To je problem s medijima. Moć medija je da kreira događaje i kad ga nema i kad ga ima. Izjavu koju sam dao i rekao da kao hrvatski patriot izražavam zabrinutost za mogućnost da u Republici Hrvatskoj počne dodatno osnaživati i jačati ideologija mržnje kakva je postojala u samo jednom razdoblju, a to je u vrijeme NDH, na toj pressici u Saboru nakon akata nasilja u Uzdolju nije primijetio nitko osim novinara Indexa koji je o tome napisao tekst odobravanja. Trebalo je proći nekoliko dana da se jave neki koji kažu Pupovac je Hrvatsku usporedio s NDH, a ja sam izrazio duboku bojazan da Hrvatska ne ode u tom smjeru. Nisam jedini”, rekao je.

Na upit jesu li rezultati europarlamentarnih izbora dokaz da desnica jača i da su Kolinda Grabar Kitarović najjači kandidati na izborima, rekao je.

“To je zato što mi još uvijek živimo u političkom razdoblju iznimno desne konzervativne politike HDZ-a koja je eruptirala 2013. pa naglo planula 2014. i 2015. Živimo u sjeni toga, koliko god se aktualni HDZ od toga odmiče. Nakon poraza Milanovića, njegova scena je oslabila”, rekao je.

Govoreći o hrvatsko-srpskim odnosima kazao je da je bilo mnogo riječi “koje ne pomažu”.

“Sada ih je manje nego što ih je bilo ranije, između ostalog, zalaganjem različitih ljudi koji su se posvetili tome da ih bude manje. Jedan od mojih političkih ciljeva i moje stranke kojoj pripadam, jeste da poruke koje se šalju iz Beograda prema Hrvatskoj nemaju tu vrstu sadržaja, emocija koje bi bile uvredljive ili na bilo koji način omalovažavale”, rekao je Pupovac.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT