Podolnjak: ‘Hrvatski sabor ne može sam odlučiti da ne postoje formalne pretpostavke za raspisivanje referenduma’

Foto: Fah

Prof. dr. sc. Robert Podolnjak, član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u četvrtak će na sjednici Odbora iznijeti mišljenje o obavezi Hrvatskog sabora da od Ustavnog suda zatraži utvrđenje jesu li ispunjene formalne pretpostavke za raspisivanje referenduma temeljem zahtjeva 10 posto birača u RH.

Prof. Podolnjak ističe da je nakon objave dva rješenja Ustavnog suda, kojima su odbačeni zahtjevi Građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“ i ustavne tužbe Građanske inicijative „Narod odlučuje“, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović iznio u javnosti određene stavove oko postupanja Hrvatskog sabora s kojima se on ne slaže.

>(FOTO) GI Narod odlučuje objavila dokaze da su zadovoljeni ustavni uvjeti za raspisivanje referenduma

„Šeparović je rekao da „predlagači nisu ponudili argumentaciju koja bi Ustavni sud navela na zaključak da je taj postupak neustavan i nezakonit’, te da sada Sabor mora odlučiti hoće li prihvatiti izvještaj Vlade o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača, te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača. Konstatirao je kako može pretpostaviti da će Sabor, ako prihvati izvještaj Vlade, donijeti odluku da se referendum neće raspisati, jer da bi se referendum raspisao mora biti utvrđeno da postoje potpisi deset posto birača. Iz ovoga slijedi jasan i nedvojbeni zaključak da Hrvatski sabor ima pravo donijeti konačnu odluku da ne raspiše referendum temeljem zahtjeva građanskih inicijativa ukoliko prihvati Izvješće Vlade. Odmah sam tada iznio mišljenje da se radi o potpuno pogrešnom stajalištu Ustavnog suda. Ne može Hrvatski sabor sam, bez da uputi zahtjev Ustavnom sudu, odlučiti da ne postoje formalne pretpostavke za raspisivanje referenduma, jer je od Vlade dobio izvješće da nije prikupljeno 10 posto potpisa. Kada bi takvo stajalište bilo ispravnosvaka vlada i njena parlamentarna većina mogla bi opstruirati zahtjev građana za raspisivanjem referenduma, a Ustavni sud bi oprao ruke izjavljujući da nije nadležan. Takva odluka bila bi protivna Ustavu i Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu i činila bi  ustavno pravo građana na referendum mrtvim slovom na ustavnom papiru“, pojašnjava prof. Podolnjak.

Dodao je kako ovim prilogom želi argumentirati izrečeno mišljenje, jer smatra da se radi o jednom od najvažnijih ustavnopravnih pitanja u svezi referenduma građanske inicijative. Riječ je o pitanju: Može li Hrvatski sabor, nakon što zaprimi zahtjev neke građanske inicijative za raspisivanjem referenduma o nekom pitanju, sam u konačnom odlučiti da taj referendum ne raspiše ili je, ukoliko ne želi raspisati referendum, dužan prethodno zatražiti utvrđenje Ustavnog suda temeljem članka 95. stavka 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu?

(FOTO) GI Narod odlučuje objavila dokaze da su zadovoljeni ustavni uvjeti za raspisivanje referenduma

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr