Poglavar islamske zajednice u BiH upozorio na opasnost pridruživanja terorizmu: Muslimani u BiH moraju zaštititi vjeru od zloupotrebe

Foto: fah

Muslimani u BiH moraju odlučno zaštititi svoju islamsku vjeru od njezine zloupotrebe, poručio je poglavar Islamske zajednice u BiH reis Husein Kavazović u intervju za BH televiziju, koji će biti objavljen u četvrtak navečer, a čije dijelove prenosi portal Vijesti.ba.

Poglavar Islamske zajednice BiH: ‘Katedrala Notre Dame zajedničko je europsko nasljeđe’

On je također ustvrdio kako je Islamska zajednica u toj zemlji prepoznala opasnost od odlaska državljana BiH na strana ratišta nakon pojave terorističke organizacije Islamske države i da je jasno poručila da je to neprihvatljivo te da država BiH mora spriječiti takvo ponašanje.

“Mislim da teroristi, one koje kvalificiramo kao ‘islamski teroristi’, naglašeno zloupotrebljavaju religiju. Sami povici tekbira (islamski uzvik veličanja Alaha), što znači veličanje Boga, nas muslimane dovodi u poziciju da nas se kvalificira kao nekakvu prijetnju. Smatram da je to zloupotreba Islama. Zato držim kako muslimani moraju više učiniti da zaštite vjeru od zloupotrebe. Moramo biti odlučniji da se obračunamo s takvim pojavama unutar vlastitog bića i protiv njih se možemo boriti samo svjetlom vlastite vjere. Postoji li još neka pozadina iza toga, to je drugo pitanje”, kazao je Husein ef. Kavazović.

Govoreći o paradžematima, odnosno vjerskim skupinama i samoproglašenim vjerskim vođama koji obavljaju vjerske obrede i molitve u privatnim objektima bez odobrenja Islamske zajednice u BiH i potpuno drugačije od tradicije bosanskih muslimana, reis Kavazović je potvrdio da je jedan broj njih prihvatio integrirati se i vratiti u strukture Islamske zajednice, a da je oko 20 manjih skupina, koje on ne smatra džematom (temeljnom organizacijskom skupinom kroz koju se ostvaruju osnovna vjerska prava), ostalo izvan struktura ove vjerske zajednice.

“Mi smo kazali da ne možemo preuzeti odgovornost za nešto što nije u strukturi Islamske zajednice. S druge strane, smatrali smo da se sloboda vjeroispovijesti treba poštovati, ali smo kazali da nitko ne može živjeti u zatvorenim zajednicama gdje država ne može imati pristup onome što se tamo može događati s aspekta sigurnosti. Smatramo da ne mogu funkcionirati zatvorene zajednice u otvorenom društvu. U otvorenom društvu svi moramo biti vrlo transparentni”, poručio je Kavazović.

Govoreći o masovnom priljevu migranata u BiH poglavar Islamske zajednice u BiH kazao je da je razočaran što se na migrante uglavnom gleda kao na muslimane, ali je i poručio kako duboko vjeruje u otvorenost Europe kao društva i njezinu moć i opredijeljenost da podjednako tretira i kršćane i muslimane. “Obaveza je pomoći čovjeku koji je u teškoj poziciji, bez obzira tko je s druge strane. Europa je u poziciji da može pomoći, njeno materijalno stanje je bolje u odnosu na zemlje iz kojih ovi ljudi dolaze. To su područja koja su pogođena tragedijama, ratovima koji dugo traju, kako onim unutarnjim između samih zemalja, tako i onim koji su proizvedeni intervencijom zapadnih sila. Sjetimo se Iraka, Libije, koji su pogođeni takvim intervencijama. Tako da svi moramo imati takvu svijest da pomognemo, bez obzira jesu li muslimani ili ne”, ocijenio je u intervju za BH televiziju poglavar IZ BiH reis Husein Kavazović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina