Predsjednica Hrvatske komore primalja iznosila neistine o prizivu savjesti – a sada odbija govoriti

Foto: Facebook/Getty images (Fotomontaža: Narod.hr)

Iako je iznosila neistine optužujući priziv savjesti anesteziologa za izvođenje pobačaja “na živo”, predsjednica Komore primalja Barbara Finderle ne odgovara na naše pozive.

Od prošlog petka kada smo objavili slučaj o netočnim navodima koje je potaknula Finderle svojim istupima, nismo došli do njene izjave. Radno vrijeme Komore primalja je radnim danom od 10-14 h, no tek jučer nas je tajnik Komore Hrvoje Perinić uputio na primalju i predsjednicu Povjerenstva za stručni nadzor i kontrolu kvalitete Hrvatske komore primalja Biserku Matok Glavaš koja je odbila komentirati slučaj, ali je pristala dati izjavu vezanu uz priziv savjesti primalja. Njen odgovor još uvijek iščekujemo.

Isprika tajnika zašto Finderle nije u mogućnosti odgovoriti na naša pitanja, bila je da je “trenutno na putu.”

(VIDEO) Lažna vijest: Predsjednica Komore primalja optužila Opću bolnicu Dubrovnik da su zbog priziva savjesti anesteziologa radili pobačaj ‘na živo’, ravnatelj sve demantirao

Finderle optužila OB Dubrovnik za izvođenje pobačaja ‘na živo’

Podsjetimo, predsjednica Komore primalja Barbara Finderle ispričala je za medije iskustvo jednog riječkog liječnika koji je odlazio na ispomoć u dubrovačku bolnicu u kojoj su “svi anesteziolozi u smjeni uložili prigovor savjesti pa je ginekolog morao pobačaj obaviti naživo”.

Predsjednica Hrvatske komore primalja koja je lažno optužila priziv savjesti za izvođenje pobačaja ‘na živo’, otprije poznata po aferama

Zbog njenih navoda reagiralo je i resorno ministarstvo.

“Uvijek reagiramo kad dobijemo dojavu o kršenju zakona, pa smo tako i od dubrovačke bolnice zatražili očitovanje, a onda ćemo poslati inspekciju”, kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ravnatelj OB Dubrovnik odbacio navode

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić naveo je da nemaju saznanja o takvom slučaju.

“OB Dubrovnik omogućava pobačaj, a dvije anasteziologinje koje rade nemaju priziv savjesti te je pobačaj dostupan.”

O medijskom linču na bolnicu zbog navodnog priziva savjesti ansteziologa, naglašava da je “osoba koja nije djelatnica, uprla prstom u našu bolnici. Proveli smo nadzor i takav slučaj nije evidentiran, nije bilo pritužbe pacijentice, niti struke” te je uputio na izvor informacija.

Lažna vijest pokrenula medijsku hajku na priziv savjesti

Finderle je plasirala lažnu vijest ili na predavanju/okruglom stolu na Kongresu Koordinacija komora u zdravstvu (22-24.3.), a koju su kasnije prenijeli mediji, ili novinarima na tom kongresu, ili nakon kongresa medijima u ponedjeljak.

U ponedjeljak, 25.3. Finderle je govorila o slučaju u Dubrovniku kao da osobno zna za tu informaciju: “Prisjetila se iskustva jednog liječnika iz Rijeke koji je odlazio na ispomoć u dubrovačku bolnicu. Ondje su, kazala je, svi anesteziolozi u smjeni uložili prigovor savjesti pa je ginekolog morao pobačaj obaviti naživo”. Već u srijedu 27.3. za Dnevnik Nove TV u telefonskom razgovoru rekla je da je “o incidentu pročitala u jednom od svjedočanstava pacijentica.”

(VIDEO) Plasirali lažnu vijest o pobačaju ‘na živo’ kojom napadaju priziv savjesti – evo tko ju je sve širio

Više od 50% primalja koristilo bi priziv savjesti kad ne bi bilo posljedica

Prema anketi koju je provela HKP, od oko 1700 primalja u hrvatskim rodilištima na priziv savjesti dosad se pozvalo njih 13,5 posto, no 51 posto navodi kako bi koristile to zakonsko pravo kada bi bile sigurne da to neće imati negativne posljedice na njihov radno-pravni status.

Iako se najčešće govori o prizivu savjesti ginekologa koji odbijaju raditi pobačaje, na priziv savjesti pozivaju se i primalje, koje uglavnom odbijaju sudjelovati u postupcima prekida trudnoće i medicinski pomognute oplodnje (MPO) i u određenoj prenatalnoj dijagnostici te kod uzimanja matičnih stanica.

Priziv savjesti: 51 posto primalja bi koristilo to pravo ako to ne bi imalo negativne posljedice na njihov radno-pravni status

Bilo je i slučajeva gdje su primalje zbog priziva savjesti kod pobačaja snosile posljedice, odnosno bile degradirane, prebacivane na druga radna mjesta ili je na njih izvršen pritisak.

Pročitajte što kaže profesorica s Medicinskog fakulteta o tezama da se priziv savjesti treba onemogućiti

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr