Predstavnica obiteljskih liječnika o Beroševim najavama: ‘Skretanje pozornosti s pravih problema’

Foto: N1

Ministar zdravstva Vili Beroš preventivne sistematske preglede vidi kao važan dio svoje reforme zdravstva. A kako će se to odraziti na liječnike obiteljske medicine u Newsroomu N1 govorila je predsjednica Koordinacije liječnika hrvatske obiteljske medicine (KoHOM-a) – Nataša Ban Toskić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Beroš najavio uvođenje sistematskih pregleda, ali i otkrio nalaz inspekcije oko ‘markiranja’ liječnika

“Mi u ovom trenutku znamo da postoji radna skupina u ministarstvu koja osmišljava pilot projekt sistematskih pregleda, međutim ne smatramo to bitnom promjenom ni stavkom u nazovi reformi zdravstvenog sustava. Radi se o skretanju pozornosti javnost s pravih problema sustava, a ne nečemu što će stvarno pridonijeti boljoj zdravstvenoj zaštiti i učinkovitijem zdravstvenom sustavu”, kaže Ban Toskić.

Kaže kako obiteljski liječnici nemaju ni jednu pravu informaciju osim onih koje dobiju od medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nacionalni preventivni pregledi ne postižu dobar odaziv”

“U Hrvatskoj desetljećima postoje sistematski pregledi u različitim oblicima i formama. Sistematski pregledi u školama, fakultetima, branitelja, kod poslodavaca, pri dobivanju vozačke dozvole. Također obiteljski liječnici po samoj definiciji svog posla provode preventivne preglede. Opisala je postupak kako liječnici to svakodnevno rade u ordinaciji s pacijenatima. Zbog kadrovskog propadanja i velike preopterećenosti administrativnim poslovima radimo takve preglede sve manje kvalitetno i redovno. Ono što bi doista pridonijelo pravoj preventivi, to je omogućavanje obiteljskim liječnicima da rade svoj medicinski posao, revizija nacionalnih preventivnih programa i razloga zašto oni nisu učinkoviti”, objašnjava Ban Toskić.

Rekla je kako nacionalni preventivni pregledi ne postižu dobar odaziv. Također, kaže kako u te programe nisu uključeni obiteljski liječnici strukturirano.

“Nitko od liječnika nije protiv sistematskih pregleda, iako mi u ovom trenutku ne vidimo od njih posebnu korist”, kaže i dodaje da nitko iz zdravstvene administracije nije prezentirao temeljem kojih analiza i što se očekuje od tih pregleda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi bismo ih mogli prihvatiti u strukturiranom radnom vremenu koje vam se ne dozvoljava i ministar bi morao biti svjestan i izaći s time u javnost da će jedan dan u tjednu biti isključivo za sistematske preglede i u tom danu nećemo biti dostupni. A samo u prošloj godini u našim ordinacijama bilo je 50 milijuna usluga, a obiteljskih liječnika je sve manje, posla sve više i posljedično kvaliteta obavljanja pregleda sve manja”, kaže Ban Toskić.

“Osnivanjem radnih komisija zadovoljava se forma, a sadržaja nema”

Podsjetila je kako je ministar u više navrata obećavao administrativna rasterećenja, osnivao radne skupine, obećavao administratore koji su trebali taj dio posla preuzeti od liječnika i kako se ništa nije dogodilo. “Naša administracija buja i dalje”, kaže Ban Toskić.

“Ministar osnivanjem radnih komisija zadovoljava formu, a sadržaja nema, jer se prijedlozi struke ne uvažavaju.” – ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako se političkom voljom može sva administracija koju obiteljski liječnici obavljaju za druge mogu maknuti. Dala je primjer putnih naloga koji stvaraju konflikte s pacijentima i oduzimaju vrijeme liječnicima. Smatra da njih treba preuzeti osiguravatelj.

“Ministar je obećao da će to riješiti, a ništa se nije riješilo. Ako nam ne možete omogućiti administratora za rješavanje tuđe administracije, onda nam bar odmah maknite tuđu administraciju”, kaže Ban Toskić. Također, kaže da bi dobar drugi potez bio da se povećaju plaće u obiteljskoj medicini. Podsjetila je da je njihov koeficijent najniži u cijelom sustavu te da liječnici obiteljske medicine imaju 30 posto manje plaće od svojih kolega u bolnicama i hitnoj medicini.

Rekla je da od početka mandata Vili Beroš vrijeđa doktore obiteljske medicine, jer je sugerirao da obiteljsku medicinu po kazni specijaliziraju oni loši.

Time nas je strašno uvrijedio, ali barem smo konkretno čuli što o nama misli”, kaže Ban Toskić i dodaje da ministar nije napravio ni konkretne poteze kako će riješiti katastrofalno stanje u obiteljskoj medicini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i zatvaranje ordinacija u Zagrebu. Kaže kako bi ministar trebao svake godine trebao donijeti novu mrežu za primarnu zdravstvenu zaštitu na prijedlog lokalne samouprave. Objašnjava da mreža u Zagrebu nije revidirana godinama i da je u potpunosti zastarjela.

Haraju respiratorne bolesti

Rekla je kako je siječanj najgori za akutne respiratorne bolesti i da su navale na ordinacije velike. “Problem je to što je to ogromno radno preopterećenje za jednog liječnika i jednu medicinsku sestru”, kaže Ban Toskić. Dodaje da su  i liječnici samo ljudi koji obolijevaju, imaju djecu koja obolijevaju i da njihove kolege koji preuzmu njihove pacijente imaju veliko preopterećenje. Dodaje i da su svi pacijenti koji dolaze kod liječnika pregledani te da se imaju pravo ljutiti ako dugo čekaju, ali da kod liječnika obiteljske medicine nema liste čekanja već su pregledani taj dan.

Komentirala je i nedostatak lijekova u ljekarnama i ordinacijama i nedostatak cijepiva protiv gripe. “Svjesni smo da nedostaje nekih antibiotika, a ono što nam najviše fali je penicilin kojeg nema i koji nam sad u sezoni streptokoka najviše fali”, kaže ban Toskić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/n1info.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.