Pročitajte što piše u interpretativnoj izjavi koju Plenković namjerava usvojiti uz ratifikaciju IK!

foto:Fah

Jutarnji list tvrdi da je u posjedu interpretativne izjave koju će vlada usvojiti uz ratifikaciju Istanbulske konvencije u Saboru. No, Jutarnji isto tako napominje kako izjava koja tumači kako premijer Plenković i njegova Vlada tumače Istanbulsku konvenciju nema apsolutno nikakvu pravnu snagu te tako ne može promijeniti obaveze koje Hrvatska preuzima ratifikacijom Istanbulske konvencije.

Naime, država koja ratificira konvenciju ne može modificirati, mijenjati ili ograničavati obveze koje se nalaze u Istanbulskoj konvenciji, a smatraju se “rezervama općeg karaktera”. Dakle, interpretativna izajva ne može mijenjati njihov pravni učinak. U članku 78. Istanbuske konvencije jasno piše da su rezerve moguće samo za točno pobrojane člnake, a nisu dopuštene za ideološke odredbe o “rodu kao društvenom konstruktu odvojenom od spola”, obvezu financiranja organizacija civilnog društva i obavezu na njihovo sudjelovanje u odlučivanju o državnim politikama ili proizvoljnom nadzoru GREVI-ja nad državom koja ga ratificira.

Izjava, prema Jutarnjem listu, sadrži navode kako “Republika Hrvatska smatra da se Istanbulska Konvencija prvenstveno odnosi na zaštitu žena od nasilja i nasilja u obitelji. Republika Hrvatska smatra da odredbe konvencije ne sadrže obveze uvođenja rodne ideologije niti redefiniranje ustavne definicije braka. Republika Hrvatska smatra da je konvencija u skladu s Ustavom RH, posebno s odredbama o ljudskim pravima i slobodama.”

Izjava je, prema izvorima iz Vlade, usklađena s pravnom službom Vijeća Europe i kao takva ne bi trebala predstavljati problem, jer ne zadire u bitne odredbe Istanbulske konvencije, a podržana je i na sastanku koalicijskih partnera u Vladi, nakon što je i prekjučer navečer Predsjedništvo HDZ-a dalo potporu ratifikaciji s 19 glasova za i šest protiv.

Interpretativna izjava navodi da nema govora o redefiniranju ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene, što je u Ustav ušlo nakon referenduma koji je izborila Udruga U ime obitelji. No, za to je li u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, a posebno s odredbama o ljudskim pravima i slobodama, bi vjerojatno ipak trebalo pitati – Ustavni sud, naročito u dijelu u kom se Hrvatska odriče dijela suvereniteta. Ono što je sigurno je da ova izjava nema nikakav formalno pravni učinak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr