Osječko-čepinski HSS-ovci traže Beljakovu i Zorićevu ostavku te istragu DORH-a: ‘Oteo je stranku članstvu’

Foto: HSS, Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Podžupanijska organizacija HSS-a Osječko-čepinska ponovno je reagirala, nakon što se vodstvo stranke oglušilo na njihov apel.

Podsjetimo, javnost su 23. siječnja obavijestili o priopćenju poslanom iz središnjice HSS-a u Zagrebu koje je u njihovo ime potpisao Bruno Zorić.

Ponovno ističu nezadovoljstvo smjerom vodstva stranke.

Beljak stranku vodi u posve u krivom smjeru /ultra ljevičarskom/ pri čemu ga Slavonija uopće ne zanima. HSS je centralizirao, kumulirao vlast u svojim rukama i manipulacijama izvan stranačkih tijela osigurao vlast na čelu najstarije hrvatske stranke. Zapravo, oteo je stranku članstvu HSS-a i sasvim je jasno da se približava samouništenje HSS-a.” navode u priopćenju kao i da zbog nedavnih događanja “traže ostavke Brune Zorića i Kreše Beljaka te od institucija RH istragu o poslovanju HSS-a.”

Prethodno su zahtijevali povlačenje odluke o suspenziji Zvonka Pongraca, predsjednika ŽO HSS-a Osječko-baranjske županije za koju smatraju da je predsjednik HSS-a Krešo Beljak nanio veliku štetu stranci s nesagledivim posljedicama. Demantirali su podršku stranačkom vodstvu koju je Zorić naveo u svom priopćenju te zatražili Zorićevu ostavku zbog lažnog navoda.

Navode i da ih je predsjednik HSS-a Beljak “lažno informirao o stanju unutar Amsterdamske koalicije, kao i da će se navedena koalicija zvati HSS i partneri i da će Vesna Pusić biti umirovljena i to ubrzo.”

>Osječki HSS-ovci demantiraju podršku Beljaku: ‘Priopćenje Brune Zorića je najobičnija podvala i obmana javnosti’

>Đakovački HSS-ovci traže Beljakovu ostavku: ‘Stranci prijeti totalno uništenje i nestanak s političke scene’

Priopćenje HSS-a Osječko-čepinske županije prenosimo u cijelosti:

Nakon što se Bruno Zorić, predsjednik GO HSS-a Osijek oglušio na inicijativu 9 članova Gradskog odbora Osijek kojom ga pozivaju da podnese ostavku na dužnost predsjednika GO Osijek i obmanjivanja javnosti da je GO HSS Osijek pružio podršku Kreši Beljaku, reagirala je i Podžupanijska organizacija Osječko – Čepinska i asocijacije HSS-a OBŽ: Organizacija mladih i Organizacija branitelja“ Hrvatski sokol“

Osječko-čepinsku podžupanijsku organizaciju HSS-a čine slijedeće gradske i općinske organizacije: Osijek, Čepin, Antunovac, Erdut, Ernestinovo, Vladislavci, Vuka i Šodolovci.
Napominjemo da sve navedene organizacije unutar Podžupanijske organizacije HSS-a Osječko-čepinske i asocijacije unutar županijskog HSS-a OBŽ podržavaju rad i djelovanje predsjednika Zvonka Pongraca i u više navrata izrazili su nezadovoljstvo vođenjem i djelovanjem HSS-a pod vođenjem Kreše Beljaka.

Jedina i prava istina u svemu tome je da je Krešo Beljak u više navrata vitlao kandžijom, počevši od prvih suspenzija sad već bivših članova i drugih, dok je od sadašnjih članova HSS-a u više navrata tražio ostavku pa i od našeg, sada suspendiranog predsjednika Pongraca.

Što će se dogoditi nakon suspenzije predsjednika Pongraca i tijela stranke Županijske organizacije, u ovom trenutku ne možemo točno predvidjeti, ali slutimo da bi se mogla dogoditi ista situacija kao i kod svih do sada suspendiranih organizacija HSS-a na području Hrvatske „totalno uništenje“.

Većina članova u Osječko-čepinskoj podžupaniji HSS-a smatra da K. Beljak stranku vodi u posve u krivom smjeru /ultra ljevičarskom/ pri čemu ga Slavonija uopće ne zanima. HSS je centralizirao, kumulirao vlast u svojim rukama i manipulacijama izvan stranačkih tijela osigurao vlast na čelu najstarije hrvatske stranke. Zapravo, oteo je stranku članstvu HSS-a i sasvim je jasno da se približava samouništenje HSS-a.

U zadnjih nekoliko dana na sve načine pokušava pokazati da HSS u Slavoniji postoji i aktivno radi. Pokušava pronaći sebi lojalne ljude kako bi se organizirali i došli na Glavnu skupštinu koja se održava 9. veljače 2019. u Jastrebarskom. Bez obzira što ne bi imali pravo glasa budući da nisu legalno izabrani kao delegati, time se pokušava prikazati ‘bratstvo i jedinstvo’ u HSS-u.

Upozoravamo članstvo HSS-a i javnost da ne nasjedaju na takve provokacije i da ne dopuste da se njima manipulira.

Od samog dolaska na čelo HSS-a odnosi između naše organizacije, predsjednika Pongraca i Beljaka su vidno narušeni o čemu je javnost izvještena. Zadnji čin suspendiranja svih tijela HSS-a OBŽ dovelo je u pitanje naše strpljenje jer sa svojim autokratskim ponašanjem Krešo Beljak nas sprječava u političkom djelovanju.

1. Podžupanijska organizacija HSS-a Osječko-čepinska traži ostavke Brune Zorića i Kreše Beljaka, te od institucija RH da naprave istragu o poslovanju HSS-a.

2. Kao i sve organizacije HSS-a sa područja OBŽ ograđujemo se od svih dosadašnjih izjava i to tražimo i od središnjice HSS-a jer smatramo da osobni animoziteti i stavovi predsjednika Beljaka nisu i ne bi trebali biti stavovi HSS-a. HSS je lučonoša borbe za obitelj, domovinu, vjeru, kulturu i prosperitet , stranka koja ima duboke korijene u hrvatskom narodu, a ovakvim izjavama definitivno uništava ugled i temelje na kojima je stasala po nauku braće Radića.

3. Kako je predsjednik Beljak bio u prošlim predsjedničkim izborima protiv predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i kršio odluke Glavnog odbora, te javno podržavao Ivu Josipovića, mi podržavamo odluke Glavnog odbora za Euro parlamentarne izbore ali se ograđujemo od rezultata koji će Amsterdamska koalicija dobiti u Slavoniji i Baranji.
Moramo napomenuti da nas je u zadnjem obilasku predsjednik Beljak lažno informirao
o stanju unutar Amsterdamske koalicije, a to je da će se navedena koalicija zvati HSS i partneri i da će Vesna Pusić biti umirovljena i to ubrzo.

4. Ne želimo ići na Glavnu skupštinu /09.02.2019./ u Jastrebarsko u svojstvu gosta kako nam nameće Beljak i šutjeti, nego želimo biti delegati sa pravom glasa što nam je i obaveza.

Priopćenje potpisuju Josip Žuljević, Dražen Tonkovac, Alen Lordan, Danijel Đakalović, Ivan Pavlović, Nenad Šinko, Damir Buljević te Toni Grcić, predsjednik mladeži Osječko baranjske županije.

Prilikom pisanja članka ponovno smo pokušali stupiti u kontakt s glasnogovornicom HSS-a Tomićevom kako bismo zatražili očitovanje predsjednika stranke Beljaka o navedenim optužbama, no do zaključenja ovog članka nisu odgovorili na naše pozive, ni poruku koju smo poslali.

Zvonko Pongrac suspendirani član koji je zahtijevao Beljakovu ostavku i slijedom toga bio suspendiran za Narod.hr je ponovno iskazao razočaranjem i upozorio na manipulacije koje po njegovim saznanjima vrši čelnik.

Tvrdi da “Beljak zove članove stranke da svojim prisustvom dođu i podrže ga, ali bez prava glasa na skupštini. Kakvo je to vodstvo?”

>Suspendirani HSS-ovac Pongrac za Narod.hr: ‘Beljak će požaliti za svoje postupke. Imamo i dokaze da je ženskoj osobi uputio ponižavujuće riječi’

Predsjednik osječkog HSS-a Bruno Zorić poslao priopćenje po Beljakovom nalogu

Podsjetimo, predsjednik osječkog HSS-a Bruno Zorić izvijestio je javnost kako se ograđuje od izjava, koje su se u posljednje vrijeme mogle čuti i pročitati u medijima u kojima neki članovi traže Beljakovu ostavku te kako njegovi najbliži suradnici i on ‘apsolutno podržavaju’ sve odluke koje su donesene na Predsjedništvu i Glavnom odboru HSS-a kao i ‘legalno izabrano vodstvo na čelu s predsjednikom HSS-a Krešom Beljakom.’

Devetoro od 13 članova Gradskog odbora HSS Osijek zatražilo je ispravku netočnih informacija vezanih uz priopćenje koje je potpisao Bruno Zorić, predsjednik HSS-a Osijek te tvrde da je medijima poslano iz središnjice HSS-a u Zagrebu.

HSS-ovci već neko vrijeme zahtijevaju Beljakovu ostavku i navode da je njegova politika centralistička te ne podržavaju smjer u kojem stranka ide, niti izjave koje javnsoti šalje.

>HSS-ovka Petin: ‘Stranka se mora vratiti politici centra, ne može politiku kreirati samo predsjednik objavama na društvenim mrežama’

>(VIDEO) Krešo Beljak na prijemu SNV-a: “Duboko vjerujem u bratstvo i jedinstvo srpskog i hrvatskog naroda

>HSS tvrdi: ‘Na Glavnom odboru nije bilo riječi o ostavci Beljaka i ponovnim izborima’

Marijana Petir: Beljakove lažirane skupštine ne mislim samo tako pustiti

O ponašanju predsjednika Beljaka, očitovala se i europarlamentarka Marijana Petir:

“Čula sam se kolegama koji su bili na Glavnom odboru HSS-a gdje je Krešo Beljak pokušao fizički nasrnuti na predsjednika regionalne organizacije Slavonije te ga izbaciti iz prostorije. Samo zato što on ima drugačije mišljenje”, otkrila je Petir te dodala da je Beljak uveo diktaturu u HSS. On suzbija svačije mišljenje odmah u začetku, a tko ne misli kao on nema što raditi u stranci.”, istaknula je Petir.

>(VIDEO) Marijana Petir: ‘Beljak je nelegalno izabran, a Ministarstvo uprave dokaze već 2 godine čuva u svojoj ladici

Također se osvrnula i na način na koji je Krešo Beljak biran za predsjednika HSS-a.

“Prije dvije godine sam predala sve dokaze o lažiranju skupština na kojima su ustvari nepostojeći delegati birali predsjednike županijskih organizacija i delegate za Glavnu skupštinu, a koji su opet birali Beljaka. Dakle, Beljak je nelegalno izabran. Ministarstvo uprave to već dvije godine čuva u svojoj ladici, a prijavila sam ga i Upravnom sudu. Ne mislim to samo tako pustiti”, poručila je Petir.

Zastupnica HSS-a Ana Marija Petin također je izjavila da su iz “slavonske regije još prije par mjeseci upozoravali na ponašanje predsjednika prema članstvu”,

Istaknula je da dio članstva nije zadovoljan smjerom kojim ide HSS te da zbog toga traže sazivanje Izborne skupštine.

“Smatramo da nije dobar način na koji Beljak vodi HSS, vođenje iz centra u Zagreba nije dobro”, kaže Petin.

“Mi smo zatražili da predsjednik podnese odgovornost, da predsjednik više bude komunikativan sa svojim organizacijama. Smatramo da treba sazvati Izboru skupštinu i na taj način riješiti ovaj dio nezadovoljnog članstva”, kazala je Petin i dodala:

“Tražimo da se Glavni odbor s tim usuglasi, da se provede nova Izborna skupština, izabere novo vodstvo koje će slušati ono što članovi i simpatizeri na terenu govore.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr