Reakcije na ostavku: ‘Kuščević nije dovoljno častan da bude ministar, ali može biti zastupnik’

Zagreb, 14.11.2018. - 10.sjednica Sabora Republike Hrvatske. Na fotografiji Branko Bačić, Božo Petrov, Miro Bulj, Nikola Grmoja, Sonja Čikotić. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Ministar uprave Lovro Kuščević jučer je podnio ostavke nakon što su mediji u zadnja tri tjedna otkrili niz afera koje se vežu za njegovo ime.

Sada već bivši ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević kratko se obratio novinarima u povodu ostavke koju je podnio na te dvije pozicije.

“Na kraju ispalo sjajno, zahvaljujem vam da ste bili dio mog mandata i da ste nas dobro pratili, očekujem da ćete nastaviti u mojim idućim poslovima kao saborskog zastupnika i županijskog i općinskog vijećnika”, rekao je Kuščević za N1.

> (FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje traži smjenu premijera Plenkovića i ministra Kuščevića

> HDZ-ov načelnik Nerežišća o Kuščeviću: ‘Sve promjene namjene zemljišta napravljene su u cilju razvoja općine’

> Bačić: ‘Nisam još vidio SDP-ov prijedlog za opozivom ministra Kuščevića, ali neće uspjeti u opozivu’

> Čudesno povećanje vrijednosti: Kuščević kupio pašnjake za 60.000 kuna, a prodao ih za 1,4 milijuna kuna

>Istražitelji zainteresirani za Kuščevićevu imovinu: Ovo je 8 pitanja na kojih treba odgovoriti

>(VIDEO) Kuščević prijeti: ‘Radi se o organiziranom napadu na mene, vrlo brzo će netko za to odgovarati’

Danas u 13.30 sati u Banskim dvorima HDZ sa koalicijskim partnerima razgovara o budućoj suradnji, a zatim slijedi i sastanak Predsjedništva HDZ-a.

Njegovu ostavku su proteklih dana tražili predstavnici oporbe i koalicijski partneri u Vladi zbog navodnih afera na Braču.

Hrvatski sabor dopunio je u četvrtak dnevni red oporbenim prijedlogom za izglasavanje nepovjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću, a podnijela su ga 43 zastupnika.

SDP-ovcima su se u tom zahtjevu pridružili zastupnici HSS-a, GLAS-a, Kluba nezavisnih zastupnika, te zastupnici SNAGA-e Goran Aleksić i Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.
Oporba je zatražila izglasavanje nepovjerenja Kuščeviću jer je “tijekom obnašanja dužnosti načelnika općine Nerežišća, a potom ministra pokazao da mu zaštita javnog interesa nije bitna i svoje je privatne, imovinske interese kontinuirano stavljao ispred javnih te zlouporabom položaja na kojima se nalazio ostvario milijunsku imovinsku korist”.

Koalicijski partner HNS pozdravio ostavku

“HNS koji je na svojem predsjedništvu prije 10 dana donio odluku da će predložiti smjenu ministra Lovre Kuščevića pozdravlja njegovu današnju ostavku, jer smatramo da svatko tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost. Za nas u HNS-u je to pitanje moralne i političke odgovornosti svakog političara, dok će pitanje eventualne kaznene odgovornosti utvrđivati nadležna tijela. O odnosima s HDZ-om u budućnosti i političkim prioritetima HNS-a u nadolazećem razdoblju, poput povećanja plaća za 68 tisuća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, nastavljamo razgovarati s koalicijskim partnerima, počevši od sutrašnjeg koalicijskog sastanka”, stoji u priopćenju.

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić u utorak je ocijenio da je HNS više nego korektan koalicijski partner HDZ-u unatoč ultimatumu koji je uputio za smjenu Kuščevića, a premijerov potez ocijenio je „ispravnim i državničkim“.

Na pitanje očekuje li HNS odmazdu premijera Plenkovića budući da su ga javnim ultimatumom doveli u nezgodnu situaciju, Batinić je odgovorio da će o tome nakon koalicijskog sastanka.

“To je stvar koalicijskih partnera, koalicijskih razgovora, o svemu ćemo razgovarati na koalicijskom sastanku”, dodao je.

Odbacio je tumačenje da je HNS prvi postupio nekorektno jer je preko medija poslao poruku da Kuščević mora otići, a sada govori da će o tome razgovarati na koalicijskom sastanku.

Ostavka ministar uprave Lovre Kuščevića bila je u utorak u Hrvatskom saboru tema slobodnih govora klubova zastupnika u kojima je oporba poručila kako Kuščević nije jedini, a HDZ uzvratio da im neće dijeliti morale lekcije oni koji na to nemaju pravo.

Mrsić: Ostavku trebaju dati i Pavić i Tolušić i Žalac i Goran Marić

“Kada bi Kuščević bio jedini bila bi to vijest, ali on nije jedini”, izjavio je Mirando Mrsić u ime Kluba HSS i Demokrata.

Ustvrdio je da HDZ čvrsto drži Hrvatsku u ‘okovima sukoba interesa, korupcije i nepotizma’ koji su, kaže Mrsić, počeli od Franje Tuđmana 1990-ih i kao metastaza se nastavljaju do danas.

Mrsić također tvrdi da je Kuščević dao ostavku “samo zato jer je dopustio da bude uhvaćen i da ne kompromitira ostale kompromitirane ministre i premijera koji sve zna i ne poduzima ništa”.

“Afera sustiže aferu”, dodao je Mrsić, navevši – SMS aferu Franje Varge, aferu “mercedes” ministrice Gabrijele Žalac, aferu “roštilj” Tomislava Tolušića, aferu Gorana Marića s nekretninama i aferu ministra Marka Pavića vezanu za sustav razvoj ljudskih potencijala u HZZ-u.

Ostavku trebaju dati i Pavić i Tolušić i Žalac i Goran Marić, sve su to štetočine koje nepovratno uništavaju budućnost ove zemlje a sve njih štiti premijer koji se rukama i nogama bori da nađe postao izvan Hrvatske… Vrijeme je i da Plenković podnese ostavku, dosta je bilo i izbori su jedina opcija za Hrvatsku”, smatra Mirando Mrsić.

Božo Petrov u ime Kluba zastupnika Mosta poručio je premijeru Andreju Plenkoviću da “može što hoće ali ne može dokle hoće” .

Ocijenio je da je nakon višednevnog natezanja, pokušaja relativiziranja postupaka ministra Kuščevića i pokušaja da se ‘sve zamota u celofan’ došao trenutak za rastanak. Ocjenjuje da se ostavka se nije dogodila kao čin političke i moralne odgovornosti već kao pokušaj minimaliziranja medijske štete za HDZ.

“Stječe se dojam da Kuščević odlazi kao nevin čovjek koji kritiku nije ničim zaslužio, i to je poruka koju ova Vlada šalje, i svoga druga će smjestiti na rezervni položaj”, izjavio je Petrov. Upitao je kako je moguće da jedna osoba nije dovoljno časna da bude ministar, ali je dovoljno časna da bude saborski zastupnik.

“Nije Hrvatski sabor popravni dom”, rekao je Petrov, dodavši da je ono što je učinio Kuščević neprihvatljivo i da će narod imati priliku dati svoj sud na izborima.

Na nama je da pokažemo da nisu svi isti. Zadatak nas ostalih je pokazati građanima da korupcija i klijentelizam ne mogu carevati u Hrvatskoj. Tome mora doći kraj – ili ćemo iskorijeniti korupciju i klijentelizam ili ćemo s vremenom kao nacija nestati, ustvrdio je Petrov.

Bačić: Dežurni moralisti klevetama pokušavaju nanijeti političku štetu HDZ-u i Vladi

Branko Bačić u ime Kluba HDZ-a uzvratio je da “dežurni moralisti u Saboru” pokušavaju HDZ-u, Vladi i premijeru, klevetama i neosnovanim optužbama nanositi političku štetu, ali, kako kaže, “u tome neće uspjeti”.

“Gdje su ti morali standardi bili, gospodine Mrsiću, kada ste bili ministar i kada je tvrtka vaše supruge godinama dugovala Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) ogroman iznos… Zašto tada niste tako govorili o uspostavi moralnih standarda i brizi za državne interese i kao znak odgovornosti podnijeli ostavku”, upitao je Bačić Mrsića.

Petrovu je pak prigovorio kako je prešutio da je želio mijenjati statut Hrvatskih voda, kako bi svog kuma postavio za zamjenika direktora.

“Kada se napada i kleveće treba se posuti pepelom, treba imati jednaki pristup, a ne nekog sotonizirati, a preko svojih grijeha prolaziti kao da se nisu dogodili”, kazao je Bačić.

Ocijenio je kako ne igra ulogu je li Kuščević ostavku dao pet ili sedam dana prije ili kasnije, već je bitno da HDZ postavlja visoke standarde postupanja u hrvatskoj politici.

Petrov: Kuščevićeva ostavka je iznuđena da se smanji šteta za Vladu i HDZ

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov ocijenio je da “Kuščevićeva ostavka nije čin njegove političke ili moralne odgovornosti nego je iznuđena samo da bi se smanjila percepcijska šteta za Vladu i HDZ” .

“Mi na kraju ni od premijera ni od ministra uprave nismo čuli da je loše bilo sve što je radio Lovro Kuščević. Oni sada Sabor doživljavaju kao svojevrsni popravni dom, nije mi jasno kako netko nije dovoljno častan da bi obnašao dužnost ministra, ali je navodno dovoljno častan da bi bio saborski zastupnik. Meni to nije prihvatljivo”, poručio je Petrov.

Kazao je da bi volio da na kraju ipak netko u državi kaže je li ovo što je ministar radio bilo po pravilima i zakonima. “Ne može premijer govoriti da je to bilo prije nego što je Kuščević postao ministar. Nadaju se zastari”, uvjeren je Petrov.

Nije se htio baviti međusobnim odnosima HDZ-a i HNS-a. “Most je izašao iz Vlade jer nije htio političku trgovinu, a HNS je ušao baš zbog toga”, ističe čelnik Mosta.

Upitan kojoj će HDZ-ovoj struji u Saboru Kuščević pripadati, rekao je da tu nema struja. “Svi uvijek staju uz svog šefa, ako treba zamijenit će jednu glavu i nastaviti po istom”, ocijenio je.

Bačić: U petak ćemo znati novog ministra uprave

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u utorak je najavio je da bi Sabor u petak, zadnjeg radnog dana ljetne sjednice, trebao imenovati novog ministra uprave.

Neslužbeno se doznaje da novog ministra uprave ne treba tražiti među imenima koja se vrte u medijima, poput državnih tajnika Darka Nekića i Josipe Rimac, ali Bačić nije htio otkriti o kome je riječ.

“Ta je odluka na predsjedniku Vlade, mislim da će on najbolje odlučiti, ne bih špekulirao s imenima, pričekajmo, to će vrlo brzo doći u Sabor. Premijer hoće, a i ja mislim da bi to bilo jako dobro, da ova dva mjeseca dok Sabor ne radi Ministarstvom upravlja ministar, a ne državni tajnik”, kazao je

Dodao je da treba pričekati još nekoliko dana da vidimo hoće li se još na ovoj sjednici imenovati i nova čelna osoba Ministarstva vanjskih i europskih poslova nakon odlaska Marije Pejčinović Burić na čelo Vijeća Europe.

Bačić je rekao da nije realno da se danas odlučuje i o novom političkom tajniku HDZ-a. „Pričekat ćemo, Predsjedništvo zasjeda cijelo ljeto, može to biti na bilo kojoj sjednici, nismo tu vezani nekim ustavnim rokovima kao što je to slučaj sa Saborom“, pojasnio je.

Kada je riječ o Kuščevićevoj ostavci, Bačić je naglasio da premijer Plenković nije pristao na ultimatum HNS-a.

“Nije razlog odstupanja s pozicije ministra uprave bio ultimatum ili stav HNS-a. Kada bismo pristali na ultimatum bilo koje stranke u koaliciji, radije bismo išlo na izvanredne parlamentarne izbore, nego što bismo protiv svog uvjerenja mijenjali ministre i dužnosnike iz kvote HDZ-a zato što se ne sviđa nekome”, poručuje Bačić.

Odbacio je tumačenja da su u konačnici pristali na HNS-ov ultimatum.

“Nismo pristali, ministar je ponudio ostavku i vrlo jasno rekao zašto to radi, jer okolnosti, teret koji se stavlja na njegova leđa prema njegovim procjenama ne omogućava normalan rad Vlade, već ga opterećuje, s čime se slažem. S druge strane, rekao je da želi zaštiti svoju obitelj i da jednostavno više nije moguće u takvim okolnostima normalno obavljati dužnost ministra uprave, i s time se apsolutno slažem”, rekao je Bačić.

Dodao je da se ne slaže s pristupom HNS-a. “Mi u HDZ-u kada bismo imali bilo što protiv nekog ministra koji ne dolazi iz naše kvote, to bimso rekli u četiri oka tom ministru, pa i toj stranci, i ne bismo takve poruke slali preko medija“, napomenuo je Bačić.

Rekao je i da HNS ostaje u Vladi. “Mi ćemo nastaviti raditi u Vladi s ovom vladajućom koalicijom, u petak ćemo izglasovati sve ono što smo stavili na dnevni red i raspravili i vidimo se na jesen“.

Na pitanje kako to da je obrazloženje da Kuščević šteti Vladi i HDZ-u i postao je teret pa zato podnosi ostavku, a u Saboru neće biti šteta i teret.

“To je dobro pitanje, no, vrlo dobro znate da zastupnik ima neotuđiv mandat“. Na opasku da može dati ostavku i na saborski mandat, odgovorio je da može, ali je podnio ostavku na ministarsku dužnost i vratit će se u Sabor.

Kazao je i da u Klubu HDZ-a nema različitih struja kada je u pitanju rad Vlade i Sabora, pa se Kuščević neće priključiti nikakvoj struji nego će raditi u Klubu HDZ-a kao i svaki drugi zastupnik.

Bačić je uvjeren da je Plenkovićeva pozicija u HDZ-u čvrsta. Mislim da premijer Plenković sjajno vodi Vladu, mislim da je ovo jedna od, ako ne i najuspješnija Vlada, o čemu svjedoče svi važni makroekonomski pokazatelji, dodao je.

Prema tome, takav rad Plenkovića svakako je valoriziran i cijenjen u HDZ-u i njegova je pozicija iznimno čvrsta i nema nikakvih dilema oko toga kako i na koji način on vodi HDZ, rekao je.

Andrija Hebrang komentirao je jutros ostavku povezujući ju sa sabotažom referenduma: “Potpuno je jasno da je Kuščević morao otići, jer ministar ili bilo koji dužnosnik mora imati višu razinu etike i morala od ostalih, jer služe kao uzor. Najmanja zloporaba položaja isključuje ga iz bilo kakve daljnje politike. Mislim da je Kuščević žrtva još jedne pogrešne svoje politike, a to je ukidanje referenduma koji je očito bio legalan i prošao. Ja ne mislim da je ucjena HNS-a, nego ucjena SDSS-a i Milorada Pupovca, koji je jasno rekao da Kuščević mora otići bio razlog ostavke. Kuščević je taj koji je zadržao situaciju da jedna manjina, kao što je SDSS, odlučuje o krupnim državnim pitanjima, poništio je 400.000 glasova i sad manjine odlučuju o sudbinskim pitanjima.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina