Oporba blokirala sjednicu kako bi spriječila HDZ u izboru HRT-ovog ravnatelja: Sjednica se nastavlja sutra

sabor
Foto: Snimka zaslona

U Hrvatskom saboru traje je rasprava o izboru za glavnog ravnatelja HRT-a. Rasprava je bila prilično burna. Oporbeni zastupnici u jednom su trenutku ustali iz saborskih kluba, došli do mjesta gdje sjedi predsjedavajući i zauzeli pozicije. Od tada se oporbeni zastupnici izmjenjuju na govornici.

Nakon zauzimanja govornice riječ preuzeo zastupnik Mosta Nino Raspudić.

‘Ovaj proces je protuzakonit, protuposlovnički od samog početka. Vrlo vjerojatno će na Upravni sud ići pritužbe za sam tekst natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a. Sam natječaj je prouzakonit. Kandidat Šveb je predao nevaljanu dokumentaciju. Nadzorni odbor ga nije trebao ni propustiti na saborski Odbor’, rekao je Raspudić.

Dodao je da imaju fantomsku sjednicu Saborskog odbora na kojoj je bilo pet nazočnih od 13 članova. ‘Kad je nas šest oporbenih zastupnika napisalo predstavku, nisu nam ništa odgovorili. U ovoj situaciji gdje je Kazimir Bačić u zatvoru i gdje je nužno da novi ravnatelj bude izabran kristalno čisto u skladu sa zakonom kako bi se barem dijelom povratio ugled HRT-a u očima hrvatskih građana’, dodao je.

Ante Sanader, HDZ-ov potpredsjednik sabora, u jednom trenutku pokušao je nastaviti sjednicu. Ali oporba je opet okružila govornicu. Sanader je potom rekao da se sjednica završava i da se nastavlja ujutro, ali oporbenjaci su nastavili okupirati govornicu.

Potom je govorila i Marija Selak Raspudić također iz Mosta.

‘Još snažnija cenzura koja sada prijeti HRT-u, nama se događa sada. Sjednica nije prekinuta, ali je prekinut prijenos sjednice. Kolege, morate se s nama oduprijeti ovoj medijskoj cenzuri. I ovoj u Saboru i onoj na HRT-u’, poručila je Selak Raspudić s govornice.

Zastupnicima se obratio i Domagoj Hajduković iz Kluba socijaldemokrata.

‘Ovo je u maniri Vučića, Orbana i ostalih uzora na koji se kolege iz HDZ-a pozivaju. Ovo je strašno. Dan prije kad ste proglašeni za koruptivnu organizaciju, vi cenzurirate demokraciju i manipulirate procesima. To vam neće proći, zbog hrvatskog naroda koji vas je ovdje birao. Ovo je jedini način na koji oporba može prosvjedovati. Što trebamo napraviti, praviti se mrtvi? Ne dok nas je birao hrvatski narod ovdje’, rekao je Hajduković.

Nakon njega ponovno je govorila Selak Raspudić koja je kazala: “Ključna je poruka ovdje danas: Rekli ste da nema oporbe. Evo vam oporbe. Ujedinjene oporbe. Cijela je ovdje i ne da više silovati javni servis”.

Ante Sanader je naložio saborskoj straži da se izbaci cijelu opoziciju iz Sabora, a prijenos sjednice na HRT-u je prekinut. Međutim, Nikola Grmoja Grmoja pozvao ljude da sjednu. “Ako se straža vrati, možemo se opet ovdje okupiti”, rekao je Grmoja nakon čega je većina zastupnika sjela, prenosi N1. Na kraju je sjednica raspuštena te će nastavak biti ujutro.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr/N1