Sinčić: ‘Htio bih da nedjeljni izbori budu referendum o Plenkovićevoj većini’

Zagreb, 24.05.2019 - Tiskovna konferencija Živog zida na Trgu bana Jelaèiæa kod štanda Inicijative "Uzmite novac strankama" na kojoj su se na zadnji dan kampanje prije predizborne šutnje obratili medijima i javnosti sa najvažnijim porukama koje su komunicirali posljednjih tjedana. Na slici (L-D) Tihomir Lukaniæ, Dolores Schauer Tihomir Bunjac, Ivan Vilibor Sinèiæ i Ivan Pernar. foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

Živi zid pozvao je u petak na konferenciji za novinare na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu sve generacije u hrvatskome društvu – mlade, njihove roditelje te bake i djedove da u nedjelju iziđu na izbore za Europski parlament i odluče između sluganstva i slobode te zaokruže listu 33.

Predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić istaknuo je, ispred pulta na kojemu stranka prikuplja potpise za referendum o promjeni financiranja političkih stranaka, da su tijekom duge kampanje temeljito obradili deset točka svoga manifesta i pokrili sve njegove teme – od borbe protiv korupcije, zakona o zviždačima, borbe za ispitivanje porijekla imovine, pitanja migracija, te koncepta političkoga sustava prema kojemu je prvi korak referendum za koji prikupljaju potpise građana.

Pozvao je mlade da u što većemu broju iziđu na izbore koji se održavaju svakih pet godina ako žele da se dogode promjene koje su, istaknuo je, po svim objektivnim kriterijima potrebne Hrvatskoj koja “propada, slabi i nestaje”. Ustvrdio je da je poznat i uzrok tomu – stare političke elite protiv kojih se moramo boriti i promijeniti politički sustav kako bi došli novi nekompromitirani ljudi s novim idejama.

Živi zid zastupat će interese hrvatskih građana u srcu EU

Glavni tajnik Živoga zida i prvi na stranačkoj listi za izbore za Europski parlament Tihomir Lukanić izvijestio je kako je predizborna kampanja bila vrlo intenzivna te su se u protekla dva tjedna družili sa stotinama tisuća ljudi.

Poručio je da će, ako dobiju njihovo povjerenje, zastupati njihove interese u samome srcu Europske unije (EU) u Bruxellesu koja, ocijenio je Lukanić, nije naklonjena Hrvatskoj.

“Tamo ćemo se boriti za duboke promjene, a ako ih nećemo moći ostvariti, jedini uvjet je samostalna, nezavisna Hrvatska koja nema iznad sebe nikoga – ni jednu financijsku instituciju iz Frankfurta, New Yorka, Bruxellesa, Londona ili od bilo kuda jer niti jedna institucija ne može diktirati Hrvatskoj kako će ona voditi svoju politiku”, istaknuo je Lukanić.

Pozvao je sve generacije u hrvatskome društvu, posebice mlade jer oni najviše apstiniraju od izbora, ali i roditelje da podrže generaciju svoje djece i daju priliku mladima, te bake i djedove kojima je preporučio da, prije no što odu na biračka mjesta, pitaju svoje unuke što smatraju da je za njih dobro.

Jer, rekao je Lukanić, “ova predivna naša zemlja Hrvatska ostaje upravo unucima a odabir je vrlo jednostavan – između slugnastva i slobode”.

Zastupnik Živoga zida u Hrvatskome saboru Branimir Bunjac, također kandidat za Europski parlament, rekao je da će izbori u nedjelju samo službeno potvrditi da je Živi zid europarlamentarna stranka.

Smatra kako građani na ovim izborima imaju priliku da, ako iziđu na izbore, možda već u nedjelju dožive Hrvatsku kakvu smo sanjali još 1990., a nažalost nismo ju doživjeli ni tri desetljeća kasnije.

Treći na stranačkoj listi za Europski parlament Domagoj Vuletić istaknuo je kako oni koji se ne bore za svoja prava ne zaslužuju ih ni imati, te je pozvao birače da zaokruže jedinu listu koja je rekla – Hrvatska vojska na hrvatskoj granici i hrvatska kuna u hrvatskom džepu i Hrvatska iznad Europe – kako bi preoteli Europu iz ruku bruxelleske birokaracije i vratili ju slobodnim europskim narodima.

Sinčić je pak zaključio kako “bi htio da nedjeljni izbori budu svojevrstan referendum o Plenkovićevoj većini”. Za to je naveo dva razloga – slabu izlaznost na proteklim parlamentarnim izborima te, kako je ocijenio, “nakaradan i zapravo ilegalan politički sustav jer su izborne jedinice izvan onoga što propisuje zakon o pravima birača” te upravo zato, dodao je, Plenković sa samo 15 posto glasova drži 100 posto političke moći i vlasti.

To moramo mijenjati, a najlakše to možemo promijeniti da iziđemo na izbore, poručio je Sinčić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina