Srpsko narodno vijeće u svom biltenu optužilo portal Narod.hr i GI Narod odlučuje za povijesni revizionizam i ksenofobiju

Foto: fah

Kao i posljednjih godina, Srpsko narodno vijeće (SNV) ponovno je objavilo bilten pod nazivom ‘Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima’ i to na trošak hrvatskih poreznih obveznika.

“Nadovezujući se na analizu pučke pravobraniteljice, izvještaje i rezolucije svjetskih i europskih institucija, brojne istupe vladajućih i opozicijskih političara te javnih lica koja su osudila ovakve pojavnosti, u ovom su Biltenu iznesene upozoravajuće činjenice koje i dalje ukazuju na negativne trendove i na toleranciju nazadnjačkih ideja često motiviranih mržnjom i poticanjem na nasilje”, stoji u uvodu biltena za 2018. godinu koji se bavi navodnim popisivanjem pokušaja revizionizma i ksenofobije u hrvatskom medijskom prostoru, pa se tako dotiču i portala Narod.hr.

“U 2018. godini nije zabilježeno značajnije pokretanje novih internetskih portala putem kojih bi se promovirao historijski revizionizam, ustaštvo i pozivi na nasilje, ali je već postojećim portalima porasla čitanost, a neki
su od njih i učvrstili svoju mainstream poziciju”, piše u biltenu te se dodaje “Što se tiče ostalih internetskih medija, valja, već standardno, izdvojiti Narod.hr, Maxportal, Hop.com.hr, Dnevno.hr, Braniteljski portal, Dragovoljac.com, Priznajem.hr, Hrvatsko nebo, Hu-benedikt, Kamenjar, Tjedno.hr, Nacija.hr i dr.”.

U nastavku se dodaje kako je Narod.hr jedan od čitaniji portala koji sudjeluju u povijesnom revizionizmu i lažnim vijestima.

“Jedan od nešto čitanijih internetskih portala koji prednjače u historijskom revizionizmu, lažnim vijestima i huškačko-tendencioznim porukama jest portal Željke Markić, tj. njezine udruge U ime obitelji, Narod. hr. Antifašistički vjesnik u jednoj je od svojih objava dao kratki pregled skoro svakodnevnih napisa na ovom portalu”, navodi se.

“Inače, gledajući ukupno, portal Narod.hr prednjači po količini tekstova koje sadrže spomenuti revizionizam i negacionizam u kombinaciji s tendencioznim zaključcima u vezi s djelovanjem srpskih institucija u Hrvatskoj te općenito s položajem Srba u Hrvatskoj. Jedan od njihovih kolumnista Marcel Holjevac u svojoj kolumni od 23. maja naziva Bilten SNV-a “Pupovčevim popisom narodnih neprijatelja”, pri čemu perpetuira diskurs o tome da je mantra “ugroženog Srbina” samo krinka za “etnobiznis” i “vrijeđanje Hrvata”’, tvrde u biltenu SNV-a financiranog novcima hrvatskih poreznih obveznika.

Kao još jedan primjer historijskog revizionizma, SNV navodi izjavu Roka Antića za portal Narod.hr.

“Umjesto da u Hrvatskoj njegujemo vrijednosti Domovinskog rata kao jedinog temelja naše suvremene države, mi imamo slučajeve da se sve više govori o Titu, ili povijesnim krivotvorinama o prvom partizanskom postrojavanju u Brezovici, a za što nema dokaza, govori se o četničkomustanku u Srbu, Ivi Loli Ribaru… umjesto o Franji Tuđmanu i junacima
Domovinskog rata.”, zamjenik načelnika Kistanja Roko Antić u intervjuu za Narod.hr, 22. oktobra’, piše SNV u biltenu.

Posebno poglavlje u biltenu dobila je i GI Narod odlučuje

Vrlo je važno spomenuti i referendumske kampanje “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”, čija su se djelovanja protegla na više od pola godine. Pri tome je karakteristično za Građansku inicijativu “Narod odlučuje” bilo to što su njihovi aktivisti gotovo isključivo koristili srpske predstavnike (ponajviše i ponajprije Milorada Pupovca) kao razlog za davanje potpisa.

>Kako je osnovano i što bi trebalo raditi Srpsko narodno vijeće koje je podnijelo prijavu protiv Matka Škalamere?

>Novosti posvećene Jugoslaviji – izdale “Yubilej”: Među autorima Budimir Lončar, Teršelić, Jović..

>Novosti nominirane za nagradu organizacije koju financira Soros: UiO upozoravala na zlouporabu proračunskog novca

>(VIDEO) U ime obitelji: Novosti SNV-a zloporabile proračunski novac namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini

>Pupovčeve ‘Novosti’ – umjesto da rade na suživotu, pozivaju na klanje, iskrivljuju povijesne činjenice i omalovažavaju hrvatski narod

“Godine 2018. bilo je nekoliko javnih akcija koje su bile direktno vođene antisrpskom i revizionističkom retorikom, a među njima navodi GI Narod odlučuje za koju tvrde da su “kao glavnu motivaciju ljudima da daju svoj potpis, aktivisti ove građanske inicijative nerijetko navodili upravo Srbe i Pupovca”.

Kako se financira SNV?

Podsjetimo, temeljem prijave udruge U ime obitelji iz veljače 2017., Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Milorada Pupovca, jer je kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao u donošenju odluke o dodjeli sredstava (većih od 3 milijuna kuna) iz državnog proračuna Srpskom narodnom vijeću, čiji je on predsjednik.

Foto: U ime obitelji

U prijavi se također navodi i da je Milorad Pupovac član saborskog Odbora za nacionalne manjine, koji kontrolira način na koji se troše dodjeljena sredstva te je ona prihvaćena, budući da je Povjerenstvo početkom 2019. godine donijelo odluku da je saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a prekršio Zakon o sukobu interesa jer se kao član Savjeta za nacionalne manjine 5. svibnja 2016. nije izuzeo od glasovanja na sjednici Savjeta na kojoj je donijeta odluka o rasporedu proračunskih sredstava, među inim, i Srpskom narodnom vijeću (SNV) , kojem je ujedno i predsjednik.

Dodijelio je Srpskom narodnom vijeću 3.590.000,00 kuna, a obzirom da je bio u istom tijelu koje je dodjeljivalo financijska sredstva i u tijelu koje je financijska sredstva primilo, on se nalazi u sukobu interesa.

“Jedna te ista osoba sjedi u Savjetu za nacionalne manjine, koji raspoređuje sredstva; u saborskom Odboru koji kontrolira dodjeljivanje sredstava – i pritom je predsjednik Srpskog narodnog vijeća koje dobiva novac. To je Milorad Pupovac“, sažeo je odvjetnik Krešimir Planinić još 2017. godine, a predsjednica udruge U ime obitelji dr. Željka Markić utvrdila je: “Imate istu osobu u tri institucije – jedna daje novac, druga prima novac, a treća kontrolira kako ova prva daje novac.”

Inače, u srpnju ove godine novi predsjednik Srpskog narodnog vijeća postao je saborski zastupnik Boris Milošević, dok je Milorad Pupovac, koji je 22 godine bio na čelu te krovne organizacije Srba u Hrvatskoj, sada predsjednik Savjeta SNV-a.

Za Miloševićeve zamjenice izabrane su Dragana Jeckov, saborska zastupnica SDSS-a i Aneta Vladimirovza, voditeljica Odjela kulturu SNV-a, dok je glavni tajnik Saša Milošević, a potpredsjednici Anja Šimpraga, Darko Karanović, Svetislav Mikerević i Dušan Polimac.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr