Što je sve govorio Dejan Jović – delegat polaznika Političke akademije SNV-a na susretu predsjednice i Vučića s mitropolitom?

Foto: Fah

Dejan Jović, bivši savjetnik bivšeg predsjednika Ive Josipovića, sudjelovao je na sastanku predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u svojstvu delegata polaznika Političke akademije Srpskog narodnog vijeća.

> Tko je Dejan Jović – koji je bio na susretu Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića s mitropolitom?

Dejan Jović profesor je na Fakultetu političkih znanosti, bivši savjetnik ministra vanjske politike i europskih integracija, a najpoznatiji je po tome što je stipendiju za školovanje dobio o Otvorenog društva Georgea Sorosa i otkazu kod Ive Josipovića nakon što je izjavio da je hrvatski referendum o neovisnosti 1991. godine bio “ne liberalan i ne demokratski”.

> Dejan Jović: ‘Domovinski rat je mit, a samo je 11,5% građana željelo državu Hrvatsku!’

U svoju knjigu “Rat i mit: politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj” u kojoj Domovinski rat naziva mitom državnog aparata, ustvrdio je da je u Hrvatskoj u ožujku 1990. samo 11,5 posto ljudi željelo nezavisnost.

Na tezu Ive Banca kako “Neovisna Hrvatska kojom upravlja takav establišment nije zapravo mnogo bolji model od SR Hrvatske unutar SFRJ” , Dejan Jović je ustvrdio “Ivo Banac nije dosad nikad došao tako blizu apologiji ustaštva kao u ovom javnom nastupu”.

Dejan Jović je između ostaloga u svojoj knjizi zaključio kako je cilj Domovinskog rata bio etnototalitaristička država zamjenjujući agresora i branitelja.

Bio je i veliki zagovornik koalicije HDZ-HNS te priliku za takvu suradnju nazvao šansom za dekaramarkizaciju države i marginalizaciju Hasanbegovića.

Dr. Ivu Lučića, višeg znanstvenog suradnika s Hrvatskog instituta za povijest, člana novoimenovanog Vijeća za suočavanje s prošlošću Dejan Jović bi poslao u zatvor, točnije u Haag.

> Bivši Josipovićev savjetnik Dejan Jović bi Lučića poslao u zatvor, pročitajte što mu je ovaj odgovorio!

Dejan Jović je nadalje, veličao i Slobodana Miloševića, zaključujući kako je on “Jugoslaven i borac protiv srpskog nacionalizma, jer on nikada nije imao namjeru formirati neku “srpsku državu”.

Zbog Jovića su se Josipoviću bunili i Bošnjaci Sjeverne Amerike jer je hvalio teze dr. Gibbsa o podjeli krivice za rat i tvrdi da “Gibbsova knjiga predstavlja izvrstan, originalan i uvjerljiv argument koji relativizira dosadašnje interpretacije i postavlja im alternative.”, u kojoj se između ostaloga negira i pokušaj genocida u Srebrenici.

Ivica Šola je između ostaloga došao do podatka kako je savjetnika predsjednika Josipovića Dejana Jovića, beogradski Blic izabrao među deset “najmoćnijih Srba u svetu”.

> Tomac: Jović u demokratskoj državi ne bi mogao biti savjetnik predsjednika

Zastupao je između ostaloga stajalište da Hrvatska treba čekati Srbiju, da bi zajedno ušle u EU. Vjerovao je i vjeruje da je Jugoslavija jedan od mogućih okvira života naroda na Balkanu i da je to u njihovom interesu, kaže Zdravko Tomac.

Izvor: narod.hr