Tisućita marka Hrvatske pošte s tekstom vidljivim pod infracrvenim svjetlom

Hrvatska pošta u opticaj je pustila jubilarnu 1000. poštansku marku autorice Jane Žiljak s motivom tisuću polja, koja na podlozi ima tekst “1000. marka Hrvatske pošte”, vidljiv pod infracrvenim svjetlom.

Na svečanoj promociji u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici promovirana je tisućita marka izdana u arčiću od 9 maraka uz prigodnu omotnicu prvog dana i prigodnu dopisnicu.

Također je otvorena izložba 30 najuspješnijih radova prispjelih na natječaj kojima se slavi svih 999 maraka koje su prethodile u zadnje 24 godine. Osim nominalne vrijednosti markica ima i simboličku vrijednost, a naklada iznosi 300.000 primjeraka.

“Pošta i filatelija danas slave blagdan, ali to je i blagdan države koja se potvrđuje tisućitom povijesnom markom”, kazala je Željka Čorak, predsjednica Povjerenstva za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka RH.

Važnost prigode obrazložila je činjenicom da je u Belgiji na čelu tijela koje izdaje poštanske marke sam belgijski kralj. “Marke su biljeg identiteta, četvrt stoljeća u izdanjima redovitih maraka pokušavamo istaknuti sve što se treba istaknuti”, dodala je.

“Naše brojne gradove, znanstvena, sportska i umjetnička dostignuća, te društvene teme predstavili smo uz pomoć umjetnika, uključujući i djecu, a surađivali smo i s drugim državama koje su prepoznale kvalitetu našeg rada”, istaknula je Čorak.

O značenju filatelije govorio je predsjednik Uprave HP Alen Premužak, rekavši kako je autorica Jana Žiljak prethodno dobila i nagradu za također tehnološki inovativnu marku, koja je prigodno predstavljena u vrijeme ulaska Hrvatske u EU.

“HP želi pratiti tehnologiju, stoga je omogućio uslugu e-postcard koja putem mobilne aplikacije omogućava individualno oblikovanje razglednice te njezino tiskanje i uručenje primatelju”, dodao je Premužak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah