Tko je Siniša Petrović, koji se spominje u slučaju nezakonite isplate dnevnica u vrijeme Milanovićeve Vlade?

Foto: Fah, intvla.unizg.hr; Fotomontaža: Narod.hr

Posebni savjetnici u Vladi Zorana Milanovića – Neven Budak i Slavko Goldstein, dali su svoj iskaz u DORH-u o sumnjivim inozemnim dnevnicama koje su, prema nalazu Državne revizije, isplaćivane u posljednjoj godini mandata premijera Zorana Milanovića njegovoj trojici posebnih savjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na saslušanju je i bivši predstojnik premijerova Ureda Tomislav Saucha, a treći premijerov savjetnik Siniša Petrović – iskaz o navodnoj nezakonitoj isplati dnevnica – trebao bi dati u ponedjeljak popodne.

> Nezakonite isplate dnevnica u Milanovićevoj Vladi: Saucha i savjetnici dali iskaz DORH-u

Petrović za tportal ističe da te godine nije bio ni na kakvom službenom putu. “Radio sam taj posao bez naknade”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bliski prijatelj SDP-ovog premijera Zorana Milanovića dolaskom Kukuriku koalicije na vlast postao je predsjednikom Nadzornog odbora Croatia Airlinesa (CA) i premijerov savjetnik za europsko pravo. Vršnjaci su i kolege sa zagrebačkog Pravnog fakulteta gdje su diplomirali 1990.

> DORH pokreće istragu o nezakonitim isplatama dnevnica u Milanovićevoj Vladi, SDP tvrdi da im netko podmeće

Siniša Petrović (1966.) doktor je pravnih znanosti i profesor na Katedri za trgovačko pravo i pravo društava zagrebačkog Pravnog fakulteta. Od 1999.-2001. bio je prodekan na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovao je, također, u pregovorima za pristupanje RH u EU kao član pregovaračke skupine. Naveden je na listi arbitara Stalnog arbitražnog sudišta HGK. Bio je i predsjednik Transparency Internationala Hrvatska i potpredsjednik Savjeta Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnosti je od prvog dana bilo vidljivo da Milanović svoje prijatelje s kojima se druži, okuplja oko sebe i na političkim funkcijama privatizirajući funkcije vlasti, što mu je na neki način spočitnuo stranački kolega Tonino Picula.

Mediji su pisali kako Milanović i Petrović “barem jednom tjedno ručaju zajedno s vlasnikom Atlantic grupe Emilom Tedeschijem. U njihovom društvu zna se naći i novoimanovani guverner Boris Vujčić. Trojka se družila i nedavno u Tedeschijevoj vili na Hvaru. Premijerovo osobno poznanstvo s njim bilo je presudno i da nestranački Orsat Miljenić postane ministar pravosuđa. Njih dvojica se znaju još iz mlađih dana kad su obojica radila u Ministarstvu vanjskih poslova”.

Godine 2014. Tportal je zbrojio koliko Siniša Petrović zarađuje funkcijama u Nadzornim odborima (NO), nakon što je Petrović izjavio da je “Vođen isključivo interesima države, a ne financijskim”. Kao savjetnik predsjednika Vlade navodno je rado pro bono, a od naknade koju je dobivao kao predsjednik NO-a Ine mjesečno je izdvajao 16.000 kuna u humanitarne svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao predsjednik NO-a Ine, Petrović dobivao je oko 20.000 (neto) kuna. Kao predsjednik Nadzornog odbora u Croatia Airlinesu dobivao je 2000 kuna (neto), a kao član NO-a Atlantic Grupe d.d. 7530 kuna (neto). Do podataka iz Ilirije gdje je također obnašao funkciju člana NO nisu uspjeli doći. Dakle, bez Ilirije, primanja iz nadzornih odbora iznosila su nešto manje od 30.000 kuna.

Linić: Milanović je bio najveće zlo, a Siniša Petrović je radio u interesu MOL-a

Bivši ministar financija u Milanovićevoj Vladi već godinama Sinišu Petrovića optužuje da djeluje u korist mađarske naftne kompanije MOL, a na štetu Ine.

“Ova agonija oko Ine više nije održiva. Za mene je najveće zlo bio Zoran Milanović koji ništa nije poduzeo”, rekao je Slavko Linić u intervjuu za tjednik Nacional, kako prenosi Tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U NO Ine postavio je Sinišu Petrovića koji je radio direktno u interesu MOL-a“, tvrdi Slavko Linić.

Ističe kako je Milanovića upozoravao na Petrovićeve opstrukcije, ali da na sva ta upozorenja Milanović nije reagirao.

Početkom 2014. upozorio sam ga i na istrage SOA-e vezano za djelovanje Siniše Petrovića… No sve to samo je ubrzalo odluku o mojoj smjeni s mjesta ministra financija”, naglasio je početkom ove godine Slavko Linić.

> Pročitajte kako se Milanovićeva Vlada “borila protiv korupcije”!

Podsjetimo, 2014. godine Linić je uz ostalo rekao kako je Ina jedan od razloga njegove smjene i kako je vrlo brzo došao u sukob s premijerom zbog nezadovoljstva radom predsjednika Nadzornog odbora Ine Siniše Petrovića, kako je rekao, inače velikog prijatelja premijera Milanovića.

Petroviću je Linić zamjerio smjenu članice Nadzornog odbora iz redova radnika i prekid komunikacije s članovima Uprave Ine koji su predstavljali Vladu.

Također ga je optužio da nije provodio politiku Vlade u Ini, politiku ulaganja u bušotine, u obje rafinerije, politiku da Ina bude regionalno relevantna kompanija koja ulaže u istraživanje i rafinerije, a ne samo trgovac derivatima.

“Takvu politiku Siniša Petrović nije provodio”, ustvrdio je Linić dodajući da mu je premijer zabranio da govori o Ini, jer će on (Milanović) odlučio preuzeti stvar u svoje ruke.

Ustvrdio je i da sukob počinje početkom 2014., nakon što je utvrđeno da Ina za 2009. godinu nije platila 230 milijuna kuna poreza i kad su počeli napori za njegovu naplatu.

“To izaziva izljev bijesa Siniše Petrovića koji optužuje ministra financija da šteti Ini”, kazao je Linić dodajući i da je ubrzao porezni nadzor nad 2010., 2011. i 2012. godinom.

Petrović je pritiskao premijera da ga smijeni, ustvrdio je Linić, dodajući da premijer nije tražio odgovornost u Ini i odgovornost Petrovića za Inino neplaćanje poreza.

“Ono što netko kaže, ponajviše govori o njemu samome”, tek je bio kratki komentar Siniše Petrovića, na Linićeve optužbe.

Čelnica najvećeg Inina sindikata Inaš, Maja Rilović, prema Linićevim riječima, smijenjena je iz tog tijela zajedničkom intervencijom Petrovića i MOL-a. Ona je potvrdila takve tvrdnje za Večernji list, rekavši kako ju je od njezina ulaska u NO Ine, u svibnju 2011., MOL – nezadovoljan njezinim radom – pokušavao smijeniti predstavnikom jednog od preostala dva sindikata Ine. To im nije uspjelo do dolaska Petrovića u NO.

Upozorila je pak da je u listopadu 2012. Milanović u NO Ine imenovao svog savjetnika za europsko pravo Sinišu Petrovića te neovisnog konzultanta Željka Perića.

Samo su poneki poznavatelji situacije upozoravali da je riječ o suspektnom kadrovskom izboru. Naime, i Petrović i Perić članovi su NO-a Atlantic grupe Emila Tedeschija – čovjeka koji je upravo tog ljeta premijera Milanovića ugostio u svojoj hvarskoj vili – a Atlantic grupa je i najveći opskrbljivač prodajnim asortimanom na benzinskim postajama. Također, Periću se zamjerala i činjenica da je bio savjetnik MOL-a pri preuzimanju Tifona nekoliko godina prije. No, nijedna od insinuacija u sukob interesa nije dokazana, a sve glasove nezadovoljstva premijer je svojim autoritetom utišao, navodi Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.