Tomaševićev Zagreb zakrčen otpadom: ‘Grozno za vidjeti; ne možemo naći parking!’

građevinski otpad u zagrebu
Snimka zaslona, NovaTV

U Zagrebu nemaju kamo s građevinskim otpadom. Zakrčio je ulice, parkirna mjesta, pješačke prijelaze. Ljudi ne znaju gdje s njim – jer lokacija za njegovo odlaganje još nije pronađena, piše dnevnik.hr.

Prava obnova još nije ni počela, a centar grada već sada izgleda kao veliko odlagalište građevinskog otpada. ”Jako grdo, grad je nečist, to je grozno za vidjeti”, rekla je Jana iz Zagrebs. Ne vide se, od hrpe šute i cigli ni parkirna mjesta.

”Mislio sam u početku da će to biti kratkoročan problem, ali vidim da je odlagališta sve više i više. Mi stanovnici centra uopće ne možemo naći parking”, govori Hrvoje Jagnjić, Zagreb. Iz ZagrebParkinga kažu da građevinski otpad trenutačno zauzima 32 parkirna mjesta, ali da za to imaju rješenje gradskog ureda. U dogovoru s resornim ministarstvom, Grad traži lokaciju za odlaganje. Većina građevinskog otpada može se i reciklirati.

”Moguće ga je, primjerice, koristiti u niskogradnji, u proizvodnji opločnika, recimo za nogostupe. Građevni otpad moguće je ponovno koristiti kao sirovinu u gotovo 70-postotnom iznosu”, objasnila je Dijana Varlec iz Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.

Ali problem je što se ne sanira ni ono što je već odavno trebalo. Podsjetimo samo na eko bombu kod Sesvetskog Kraljevca. I tri godine nakon otpad je još uvijek tamo. Prostire se na gotovo dva i pol kilometra šumskog puta, tik uz polje kukuruza. Na rubu grada, daleko od centra, ali s istim problemima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr