‘Transfobna’ Švedska donijela nove smjernice o davanju hormona djeci: Rizici u ovom trenutku nadmašuju korist

švedska
Montaža: Narod.hr, izvor: Istock

Dok se u Hrvatskoj tek rijetki usude govoriti o nužnom oprezu kada je rodna disforija kod djece i mladih u pitanju, a svaki pokušaj kritiziranja nekritičkog, aktivističkog pristupa ovoj temi završava sa žigom transfobije, napredna Švedska još je prošle godine pozvala na suzdržanost u korištenju hormona prilikom “promjene spola” jer “rizici u ovom trenutku nadmašuju korist”. Zdravstvene vlasti u Švedskoj upozorile su da se broj novih slučajeva dijagnosticirane rodne disforije udvostručio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O temi porasta rodne disforije kod djece i mladih u Hrvatskoj za sada nema konstruktivne rasprave. Pokušaj rasprave u uzrocima tog trenda pokušala je osujetiti ekstremna ljevica napuštajući tematsku sjednicu dvaju saborskih odbora na tu temu.

>Ljevica napustila sjednicu o ‘transrodnoj’ djeci; otkriven pritisak ‘trans’ aktivista na stručnjake i institucije

Bilo kakva rasprava o tome ocjenjuje se kao transfobna.

>RTL-ova Pastorčić i udruga Kolektirv u hajci: ‘Stat ćemo na kraj Markić i Vukušiću’

Umjesto da učimo na tuđim greškama, u Hrvatskoj transaktivisti drže monopol, ili barem tako misle, na teme o transrodnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Kako je ‘promjena spola’ polako ulazila u hrvatski sustav: Tko je to omogućio i kakav lobi stoji iza toga?

Upozoravajući signali sa Zapada da treba stati na loptu

Iako sa Zapada, a gdje je trend povećanja broja mladih koji smatraju da im rod ne odgovara spolu već dugo prisutan, stižu upozoravajući signali da treba stati na loptu, Hrvatska mainstrem javnost o tome šuti.

>Pionirka u liječenju dječje rodne disforije upozorava da trans medicinska industrija šteti djeci

Isto kao što nigdje osim na našem portalu niste mogli pročitati kako se u Velikoj Britaniji zatvara dječja rodna klinika Tavistock jer su dijagnoze dijeljene bez jasnih dijagnoza, šakom i kapom, napredna Švedska prošle je godine isto stala na loptu.

>Svi britanski mediji pišu o novoj knjizi o klinici za ‘promjenu spola’ kod djece; kod nas to nije tema?!

Njihova inačica zavoda za javno zdravstvo – Socialstyrelsen, donijela je Ažurirane preporuke za hormonsku terapiju kod rodne disforije kod mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedska preporučuje suzdržanost

”Nacionalni odbor za zdravlje i socijalnu skrb sada preporučuje suzdržanost kada je u pitanju hormonsko liječenje. Pritom je važno da se djecu i mlade koji pate od rodne disforije shvati ozbiljno, da se s njima dobro postupa i da im se ponude odgovarajuće mjere skrbi”, priopćili su prošle godine.

Naglo povećan broj mladih s rodnom disforijom, naročito kod onih ženskog spola

”Nacionalni odbor za zdravstvo i socijalnu skrb prethodno je predstavio statistiku koja pokazuje da se skupina mladih ljudi koji traže liječenje zbog rodne disforije naglo povećala. Između 2008. i 2018. broj novih slučajeva dijagnosticirane rodne disforije udvostručio se. Porast je osobito velik među onima u dobi od 13 do 17 godina s prijavljenim ženskim spolom pri rođenju”, stoji u priopćenju.

Napominju da je porast zabilježen više kod mlade populacije, nego starije i pretežito kod onih ženskog spola. Napomenuli su da nije moguće ”razjasniti koji se razlozi kriju iza toga”.
”Promjene stoga predstavljaju nesigurnost koju smo morali uzeti u obzir kada se radi o tome koju skrb treba preporučiti maloljetnicima”, kaže Thomas Lindén, voditelj odjela pri Nacionalnom odboru za zdravstvo i socijalnu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Klinika Tavistock: Zastrašujuće mjesto gdje su djeci i tinejdžerima davali ‘blokatore puberteta’ kao bombone

Nema znanstvenih dokaza da hormonska terapija nije štetna

Objavili su i izvješće nakon što su pregledane sve relevantne studije o učinku i sigurnosti hormonskih tretmana. Zaključili su da ‘još nije moguće donijeti definitivne zaključke o učinku i sigurnosti tretmana na temelju znanstvenih dokaza”. Drugim riječima, Šveđani priznaju da ne postoje dovoljno jake znanstvene spoznaje o sigurnosti hormonskih terapija za djecu i mlade koji žele “promijeniti spol”.

> Dr. Vukušić: Zatvorena najveća svjetska klinika za ‘promjenu spola’ u djece – evo zašto je to važno

”Zaključak je da se od 2015. steklo vrlo malo znanja o učincima i sigurnosti tretmana”, kaže Thomas Lindén.

”Kada je 2015. godine razvijena potpora znanju za skrb o djeci i mladima s rodnom disforijom, istaknuta je važnost da se mjere koje se nude u okviru kliničkog rada sustavno prate i evaluiraju na najbolji mogući način. Sada vidimo da to još nije realizirano, što pridonosi činjenici da postoji razlog za promjenu preporuka”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedska o detranziciji

Navode i da nije dovoljno istražena činjenica da se neke osobe koje uđu u proces “promjene spola” poslije predomisle i požale te da je dokumentirano da dolazi i do detranzicije.

”Za skupinu koja požali ili otkaže započeti tretman, može postojati rizik da je tretman doveo do lošijeg zdravlja ili kvalitete života”, kaže Thomas Lindén.

Rizici u ovom trenutku nadmašuju koristi

Na temelju rezultata koji su se pojavili, opći zaključak Nacionalnog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb je da rizici od hormonskog liječenja koje inhibira pubertet i afirmira drugi spol za osobe mlađe od 18 godina, trenutačno nadmašuju moguće dobrobiti za skupinu u cjelini.

>Dr. Arbanas napustio listu stručnjaka za ‘promjenu spola’ zbog pritisaka aktivističke udruge
>Dr. Kušević u raspravi o ‘transrodnosti’: ‘Udruge u javnom govoru trebaju iznositi točne medicinske podatke’

”Procjena je da se liječenje hormonima treba nastaviti provoditi u okviru istraživanja. Potrebno je više znanja, između ostalog, o utjecaju liječenja na rodnu disforiju, kao i na mentalno zdravlje i kvalitetu života maloljetnika, kratkoročno i dugoročno”, kaže Thomas Lindén.

”Dok čekamo da se napravi studija, naša je procjena da se tretmani mogu dati u iznimnim slučajevima. Ovdje predlažemo niz kriterija na kojima se skrb može temeljiti u pojedinačnim kliničkim procjenama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.