U Hrvatsku ušlo 47.000 migranata; Ako Mađari zatvore granicu u Botovu vlakovi idu za Zagreb

epa04944331 A photo made available 23 September 2015 of a handwritten sign showing migrants the way to the border between Serbia and Croatia near the town of Sid, Serbia, 22 September 2015 evening. Europe is dealing with its greatest influx of migrants and asylum seekers since World War II as immigrants fleeing war and poverty in the Middle East, Afghanistan and Africa try to reach Germany and other Western European countries. EU leaders on 23 September were t meet for an extraordinary summit on migration, with also international aid for third countries and the border protection on their agenda. EPA/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT

Točno je tjedan dana od kad su u Hrvatsku počeli pristizati prvi migranti. Najveća kolona migranata trenutačno se nalazi na graničnom prijelazu Terezino Polje. Migranti i dalje pristižu u Hrvatsku, gotovo 350 do 400 na sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom u Hrvatsku ulaze kod Bapske i Tovarnika, potom stižu u prihvatni kamp Opatovac te se prebacuju do granica s Mađarskom.

U Hrvatsku je ušlo 47.000 migranata. Velika većina prebačena je u druge zemlje ili je na putu. Najveća je gužva i dalje u kampu Opatovac, u koji migranti neprestano stižu preko staroga graničnog prijelaza Bapska. Veći dio dana ulaz u Opatovac je prazan, iako ih je tijekom noći stiglo oko 3 500. Tijekom posljepodneva migrante je prema mađarskoj granici prevezlo 25 autobusa.

Najveći priljev migranata i dalje se očekuje na području Tovarnika i Iloka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22,00 sati

Prema podacima koje je u srijedu navečer u Opatovcu iznio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, u Hrvatsku je od početka migrantske krize ušlo 47.000 migranata od kojih je najveći dio prevezen u Mađarsku ili je na putu prema toj državi, dok ih je u prihvatnom centru u tom mjestu oko 500 .

Odgovarajući na pitanja novinara o postupku policije koja je pri uvođenju reda kod ulaska migranata u autobus koristila pepper sprej, Ostojić je rekao da opravdava taj postupak. Ocijenio je kako je policija postupila ispravno, jer je spašavala djecu koja su mogla stradati u naguravanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dapače, pohvaljujem ih jer su spasili život djeci”, rekao je.

Novinare je zanimalo i hoće li se migranti upućivati u Beli Manastir, a Ostojić rekao kako je vojarna u Belom Manastiru od početka pričuvna varijanta gdje je sve spremno za prihvat migranata.

“Tamo su već postavljeni šatori, vreće za spavanje tako da su uvjeti za noć bolji nego u Opatovcu”, rekao je ministar.

Komentirao je i mogućnost da Mađarska ubrzo izgradi žičanu ogradu na granici s Hrvatskom i u potpunosti zatvori pristup svojem teritoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je istaknuo, dosad je čuo “za razne vrste ograda dugačke 165 kilometara i razne vrste žice, ali ni jedna žica nije spriječila ovakvu navalu izbjeglica.”

“Ako netko sam pokuša naći prolaz onda će netko biti odgovoran ako se dogodi tragedija”, kazao je.

Novinare je zanimalo i je li u vezi sa srbijanskom stranom. “Prvoga dana krize smo se čuli, a i nakon toga. S moje strane nema zadrške, ali s druge strane tvrdnje da kod njih nema izbjeglica u suprotnosti su s onim što se događa na terenu”, ocijenio je Ostojić.

Za stanje na GP Bajakovu je rekao da, što se tiče Hrvatske tiče, putnički promet nije ni bio zatvoren, a da su kamioni još uvijek “stand by”.

“Čekamo da se dogodi čudo, odnosno, da se pojavi barem jedan autobus izbjeglica na Horgošu” , kazao je.

Dodao je da je kod prijelaza u Bapskoj oko 2000 migranata koje čekaju na ulazak u Hrvatsku.

Za ministra Ostojića sigurnost građana u Hrvatskoj u vrijeme migrantske krize “nije pala niti za promil”, jer kako je rekao, sve je pod kontrolom, te će se tako i nastaviti raditi.

21,16 sati

Načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Ivan Pal kazao je u srijedu navečer novinarima kako će vlakovi s migrantima, ako Mađari zatvore žicom granicu kod Botova, ići izravno prema Zagrebu i ne će se zadržavati u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Kasno poslijepodne iz Tovarnika je prema Botovu krenuo još jedan vlak s desetak vagona punih izbjeglica i migranata koji će se uputiti u Mađarsku preko ilegalnog prijelaza, koji je još otvoren, a hoće li se prelasci nastaviti u četvrtak, još se ne zna. Iako je postojala sumnja da će Mađari u srijedu poslijepodne zatvoriti ilegalni prijelaz bodljikavom žicom i ogradom to se, uvjerile su se brojne novinarske ekipe na terenu, nije dogodilo.

Ivan Pal je rekao kako osluškuju informacije s mađarske strane. Izrazio je veliko nezadovoljstvo zbog toga što, kazao je, ne postoji sustav vertikalnog informiranja od strane nacionalnog Stožera za zaštitu i spašavanje te da sve informacije dobivaju ili s terena ili od policije koja koordinira sve akcije transfera migranata.

Mađari su u srijedu ujutro postavili žičanu ogradu na 10 kilometara udaljenom prijelazu kod Gole, a viđeni su i kako postavljaju žicu nedaleko ilegalnog prijelaza kod Botova. Taj prijelaz, udaljen dva kilometra od željezničke stanice u Botovu, još je otvoren.

Do njega će migrante i izbjeglice koji stižu vlakom oko 22,30 sati, voditi će policija koprivničko-križevačka, a volonteri Crvenog križa i građani usput će im dijeliti hranu, vodu te potrepštine za djecu, dječju hranu i pelene. Izbjeglice i migranti zatim pješice idu sve do Gykenyesa i Zakanya gdje ih čeka vlak koji vozi prema austrijskoj granici.

19,52 sati

Ograda koju Mađarska postavlja na granici s Hrvatskom nema veze s Hrvatskom i Mađarskom niti s Hrvatima i Mađarima, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto i pozvao na komunikaciju jer predviđa da će se migrantska kriza nastaviti i granica se mora braniti.

“Planiramo podići fizičku zapreku na mađarsko-hrvatskoj granici gdje je to potrebno, na mjestu na kojemu val migranata prolazi kroz Mađarsku. No, htio bih nešto razjasniti: ova ograda nema veze s Hrvatskom i Mađarskom, nema veze s Hrvatima i Mađarima, kao što ni ograda između Srbije i Mađarske nema veze s bilateralnim odnosima”, rekao je Szijjarto u intervjuu za Dnevnik HTV-a.

19,52 sati

Đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, nakon posjeta prihvatnom centru za izbjeglice u Opatovcu, izrazio je u srijedu zadovoljstvo što je odnos prema njima “pun ljudskosti”.

“Ono što sam ovdje vidio potvrđuje ono što se tvrdilo od samog početka pristizanja izbjeglica u Hrvatsku, da oni ovdje mogu biti zadovoljni iskazanim tretmanom u kojem je puno ljudskosti”, rekao je.

“Mislim da treba odati puno priznanje hrvatskoj policiji, na čije postupanje nije bilo prigovora. Čini se da svatko sa svoje strane odrađuje svoj posao”, ocijenio je nadbiskup Đuro Hranić te posebice izrazio zadovoljstvo reakcijom mještana u selima kroz koja prolaze migranti, a koji im nude hranu i napitke, sve što imaju u svojem kućanstvu. “Tu se pokazuje i ono što je sadržaj naše vjere, a to je da je svaki čovjek Božje stvorenje, da smo svi sinovi i kćeri istog Oca i svi vjerujemo u istog Boga”, ocijenio je.

19,44 sati

Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić je ocijenio kako je velik broj migranata koji gotovo iz sata u sat pristižu u prihvatni centar u Opatovcu počeo zadavati probleme u funkcioniranju unutar i izvan samoga centra te da se razmišlja o njegovu rasterećenju.

U izjavi novinarima u srijedu navečer, nakon sjednice županijskog stožera, Kelić je rekao kako ipak nekih većih problema unutar samoga prihvatnog centra nema te da službe koje rade na terenu svoj posao obavljaju na zadovoljavajući način.

“Ono što mi prvenstveno želimo je da komunikacija i koordinacija unutar službi i institucija koje rade na ovom poslu bude puno bolja”, istaknuo je.

Ocijenio je da još ne zadovoljava komunikacija između državne i lokalne razine.

“Ako se neke stvari događaju na području neke općine”, istaknuo je, njezini predstavnici moraju biti upoznati s onim što se radi.

Također je ocijenio kako je stanje u vezi s prihvatom migranata mnogo bolje nego prvih dana, kad su počeli pristizati u Hrvatsku.

19,00 sati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu se pridružio napadima srbijanskih političara na Hrvatsku zbog odluke o zatvaranju graničnih prijelaza za kamione koji stižu iz Srbije.

“Neprihvatljivo je i neprimjereno da se jedna država, članica Europske unije, na ovakav način obračunava s tim pitanjem imajući u vidu činjenicu da i sama Europa nije uspjela da napravi nijedan dogovor unutar sebe o ovom problemu”, izjavio je Dodik u Banja Luci.

Ustvrdio je da Hrvatska na ovaj način krši sve međunarodne norme te je dodao kako zbog toga štetu trpe i u RS-u jer se dio roba za njezine potrebe koje stižu iz Srbije također prevozi preko Hrvatske.

“Neprihvatljivo je da Hrvatska na taj način utječe na robnu razmjenu i privredne aktivnosti u regiji”, kazao je Dodik.

18,28 sati

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko istaknuo je u srijedu u Bruxellesu da se zauzima za zatvaranje ilegalnih, a otvaranje legalnih prijelaza kako bi se izbjeglice koji ulaze u Hrvatsku moglo registrirati.

“Sada svi skupa moramo biti konstruktivni, mislim da Europa ovaj problem mora prihvatiti kao zajednički, moramo se ponašati kao jedna država, kao zajednica država koja taj problem mora riješiti. Bitno je spriječiti ilegalne ulaske na područje EU-a, dakle treba otvoriti sve ulaze koji su legalni”, rekao je Karamarko koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku čelnika Europske pučke stranke (EPP) uoči izvanrednog summita EU-a o izbjegličkoj krizi.

Karamarko je opovrgnuo da on zagovara zatvaranje granica prema Srbiji i rekao je da je tu riječ o manipulaciji medija.

18,08 sati

Mađarski premijer Viktor Orban u srijedu se izjasnio protiv “moralnog imperijalizma” koji, po njegovom mišljenju, ostatku Europe pokušava nametnuti njemačka kancelarka Angela Merkel kad je riječ o prihvatu migranata.

“Najvažnije je da nema moralnog imperijalizma. Ne dovodim u pitanje pravo Njemačke da si odredi moralne standarde i odluči primiti sve (migrante) ili ne primiti nikoga. To je njemačka odluka, ali ona mora vrijediti samo za Njemačku, to je ono što tražim”, rekao je Orban, napomenuvši da ne mogu “svi vidjeti svijet njemačkim očima”.

“Mađarska ima pravo doći do različitih zaključaka”, istaknuo je.

18,04 sati

Policija nije upotrijebila suzavac kako bi smirila migrante u prihvatnom centru u Opatovcu, a kako su to u srijedu objavili neki mediji, potvrdila je glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić.

Objasnila je kako je u jednom trenutku prilikom ulaska migranata u autobuse počelo naguravanje, a kako su uz željeznu ogradu koja je dijelila autobuse od migranata bila djeca, policija je upotrijebila pepper sprej. Pritom je sprej došao u dodir s očima nekoliko djece kojima je pružena medicinska pomoć.

Migranti su se nakon toga smirili te je nastavljeno njihovo ukrcavanje u autobus.

Među migrantima u naselju, koji su heterogena skupina i pripadaju različitim narodima i etničkim skupinama, povremeno se događaju izgredi.

Tako je u utorak jedan migrant ubo drugoga nožem. Zahvaljujući kamerama kojima se nadzire prihvatilišni centar, napadač je otkriven. Ranjeni migrant nije u životnoj opasnosti.

17,47 sati

Uoči summita šefova država i vlada, u Bruxellesu se na skupu Europske pučke stranke pojavio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je kritizirao način na koji Vlada upravlja migrantskom krizom.

16,40 sati

Večernji neslužbeno doznaje kako je moguća opcija da će Hrvatska izbjeglice koje dolaze iz Srbije početi vraćati natrag u Srbiju ukoliko se situacija pogorša, odnosno ako Mađarska odluči zatvoriti granicu sa Hrvatskom i više ne prihvaćati izbjeglice iz Hrvatske. Večernji neslužbeno doznaje kako se o toj opciji zasad samo razmišlja jer Vlada drži kako još uvijek “i Plan A i Plan B funkcioniraju

16,44 sati

Od izbijanja izbjegličke i migrantske krize u Hrvatskoj prije tjedan dana, Hrvatske željeznice Putnički prijevoz su u 14 izvanrednih vlakova prevezli oko 14.500 migranata i još oko 2000 migranata redovitim prijevozom, priopćili su u srijedu iz HŽ-a.

Izbjeglice i migranti su prevezeni u jednom vlaku na relaciji Tovarnik – Dugo Selo, jednom vlaku na relaciji Tovarnik – Zagreb Ranžirni kolodvor, dva vlaka na relaciji Tovarnik (Ilača) – Beli Manastir i 10 vlakova na relaciji Tovarnik – Botovo.

U kolodvoru Tovarnik u tijeku je ukrcaj migranata u 15. izvanredni vlak koji će krenuti prema Botovu.

Oko 2000 migranta prevezeno je i u redovitim vlakovima HŽ Putničkog prijevoza iz Vinkovaca, Belog Manastira, Osijeka, Novske, Kutine, Siska i Zagreba.

HŽ podsjeća da je prošli četvrtak, 17. rujna, obustavljen promet međunarodnih i pograničnih vlakova na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Srbijom, a 18. rujna i na graničnim prijelazima s Mađarskom. U tim se vlakovima dnevno prosječno preveze oko 2000 putnika.

17,24 sati

Na graničnom prijelazu Bajakovo od 16,40 otvoren je izlaz za sav promet, a kolona teretnih vozila je oko 11 kilometara, dok je ulazak u Hrvatsku otvoren samo za osobna vozila i autobuse, izvijestio je u srijedu Hrvatski autoklub (HAK).

Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

Granični prijelaz Tovarnik otvoren je samo za osobna vozila i autobuse.

Pojačan je promet teretnih vozila na izlasku na graničnim prijelazima Pasjak i Stara Gradiška, a ulazak na Županji.

16,14 sati

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar izjavio je u srijedu da Krapinsko-zagorska županija nije predviđena da bude stacionar za prihvat izbjeglica i migranata, a jedino je moguć eventualni tranzit prema Sloveniji zbog granice koja prolazi dijelom Krapinsko-zagorske županije.

Župan Kolar (SDP) na konferenciji za novinare, sazvanoj na temu sigurnosne situacije, ujedno je odgovorio na napade oporbenih stranka da Županija pred problemom izbjeglica i migranata gura glavu u pijesak.

Prozvani smo da kao Županija guramo glavu u pijesak, da ništa ne radimo, da se ne pripremamo za prihvat izbjeglica kao da se to nas ne tiče, a iz svih informacija vidi se da čitavo vrijeme radimo. Međutim radimo ono što nam je naređeno i pripremamo se za ono što bi se u budućnosti moglo dogoditi, rekao je Kolar.

Krapinsko-zagorski župan ponovio je kako bi se u županiji eventualno mogao dogoditi tranzit izbjeglica i migranata.

Potvrdio je da je dosada bilo pojedinačnih dolazaka taksijem, odnosno s dva kombija, te da su svi migranti evidentirani i vraćeni u prihvatne centre.

Kolar je zaključio da je teško predvidjeti što će se ubuduće događati ali da županijski Stožer za zaštitu i spašavanje prati događanja te je spreman u datom momentu reagirati na način kako će se od njega tražiti.

Zahvalio se svim članovima Stožera zaštite i spašavanja koji su ovih nekoliko dana, ocijenio je, odradili sve zadaće vezane za horizontalno funkcioniranje sustava. Rekao je i da Stožer u Krapinsko-zagorskoj županiji ne funkcionira po stranačkoj liniji nego se zna red, tko je za što odgovoran i što tko treba raditi.

15,42 sati

Izvanredno zasjedanje slovenskog parlamenta o migrantskoj problematici, koje se u srijedu tijekom cijelog dana održava u Ljubljani, pokazalo je razlike u gledanjima na taj problem između vlade i oporbe desnog centra koja traži “proaktivnije” djelovanje represivnih organa na slovenskim granicama te spominje i zahtjeve za smjenom ministrice unutarnjih poslova.

Sjednica, kojoj prisustvuje više ministara i na kojoj je nazočan i premijer Miro Cerar, odvijala se u početku iza zatvorenih vrata, a izvješće o situaciji i potencijalnim rizicima za slovensku nacionalnu sigurnost dali su predstavnici policije i obavještajnih službi.

15,30 sati

Danas je zbog velikog broja ljudi u migrantskom kampu Opatovac te zbog manjka informacija među migrantima došlo do nemira, koje je završilo tako što je policija upotrijebila suzavac protiv migranata. U incidentu je nekoliko ljudi ozlijeđeno, a dvoje djece je poprskano suzavcem te se nalaze u ambulanti Crvenog križa, javila je Inicijativa “Dobrodošli” s terena, prenosi N1.

15,22 sati

Carinska služba i Granična policija Bosne i Hercegovine angažirale su dodatne kapacitete kako bi osigurali nesmetani promet teretnih vozila koja sada iz Srbije preko BiH prevoze robu ka Hrvatskoj, potvrđeno je u srijedu u Sarajevu nakon sastanka kojega su tim povodom s čelnicima tih službi održali predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar vanjske trgovine Mirko Šarović.

Kako je priopćeno iz Zvizdićeva ureda, bosanskohercegovačka carina i policija su od početka blokade teretnog prometa na srbijansko-hrvatskoj granici zabilježili pojačani ulazak kamiona iz Srbije preko prijelaza Rača kod Bijeljine.

Ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Miro Džakula i zamjenik ravnatelja Granične policije Zijad Svrabović izvijestili su Zvizdića i Šarovića kako se poduzimaju mjere čiji je cilj spriječiti moguće probleme u tranzitu kamiona.

Iako postoje naznake pojačanog kamionskog prometa kroz Semberiju, još uvijek nisu velike gužve na carinskim terminalima u BiH.

Zaključeno je kako će u slučaju potrebe biti uvedena i treća smjena na graničnim prijelazima s ciljem bržeg prometa kroz BiH.

Zvizdić je od carine i policije u BiH zatražio maksimalnu učinkovitost u prihvatu teretnih i putničkih vozila kako bi se cjelokupan promet odvijao nesmetano.

15,14 sati

Europska komisija u četvrtak je predložila da se izdvoji još 1,7 milijarda eura kako bi se EU mogao nositi s priljevom migranta, uoči izvanrednog summita predsjednika država i vlada u Bruxellesu o migracijskoj krizi.

Dodatnim izdvajanjem taj iznos koji će EU namijeniti za rješavanje krize u iduće dvije godine, penje se na 9,2 milijarda eura, uključujući i iznose koji su već ranije najavljeni, rekla je povjerenica za proračun Kristalina Georgieva.

Ovaj novi prijedlog EK-a trebaju odobriti predsjednici država i vlada koji se u srijedu navečer sastaju u Bruxellesu, pošto su ministri unutarnjih poslova dan ranije odlučili da će između sebe raspodijeliti 120.000 migranata.

Dio ovog dodatnog iznosa (600 milijuna eura) namijenjen je za agenciju Frontex (zadužena za koordinaciju upravljanja granicama), Easo (europska politička agencija za azil) i Europol.

Komisija usto traži da se u fond ustanovljen za Siriju uplati 500 milijuna eura iz europskog proračuna kojima će se dodati i uplate zemalja članica.

K tome se humanitarnu pomoć za migrante u 2016. planira povećati za 300 milijuna eura, navodi EK koji poziva zemlje članice da daju svoj doprinos Svjetskom programu za hranu (WFP) koji je zbog nedostatka novca morao ograničiti svoje djelovanje.

14,54 sati

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kazao je da je njegova zemlja podvrgnuta nezasluženim napadima hrvatskog premijera Zorana Milanovića te mu poručio da predizbornu kampanju vodi u Hrvatskoj i ne uvlači u nju Mađarsku, prenosi u srijedu MTI.

“Mađarska je podvrgnuta nezasluženim napadima hrvatskog premijera. Vrijeme je da hrvatski premijer vodi borbe u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj, a nas iz toga izostavi”, kazao je šef mađarske diplomacije Peter Szijjarto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.