Udruga Zagreb Pride Karolini Vidović Krišto mora platiti oko 40.000 kuna zbog teksta o izborima za ‘Homofoba i Homofrenda 2013. godine’

Zagreb, 16.3.2015. - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je u povodu najave otkaza novinarkama HRT-a Hloverki Novak Srziæ i Elizabeti Gojan održalo konferenciju za novinare pod nazivom "Stop cenzuri otkazom". Na fotografiji Karolina Vidoviæ Krišto. foto HINA / Dario GRZELJ / mm

Županijski sud u Osijeku potvrdio je presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu da Udruga Zagreb Pride Karolini Vidović Krišto mora isplatiti 30.000,00 kuna, plus zatezne kamate i odvjetničke troškove, zajedno oko 40.000,00 kuna,  zbog teksta “Izbori za Homofoba i Homofrenda 2013. godine” objavljenog na njihovim web stranicama.  Optužili su je bez dokaza i sada moraju platiti.

U presudi stoji kako je “Zagreb Pride povrijedio dostojanstvo, čast i ugled Karoline Vidović Krišto”, zbog teksta: “Ova bivša urednica emisije „Slika Hrvatske“ na HRT-u uključila se u histeričnu antihomoseksualnu kampanju tako što je u eter nacionalne TV kuće pustila propagandni prilog ‘Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?’. Pokazalo se da se zaista radi o propagandnoj i neobjektivnoj emisiji koja nema veze s novinarstvom već se zloupotrebljava za radikalni aktivizam. Naravno, dijelovi tog priloga su sadržavali snimke filma za koje HTV nije imao osigurana autorska prava. A znate kako već ide – tko krade, taj, valjda, i laže.”

Karolina Vidović Krišto tužila je Zagreb Pride zbog navedenog komentara. Zagreb Pride je iz ovaj komentar Vidović Krišto uvrstio na listu homofoba godine. Tada su se uz Vidović Krišto među pet kandidata našli i pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, profesor sa zadarskog sveučilišta Ivan Poljaković, teolog Adalbert Rebić i kardinal Josip Bozanić

Presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu možete pročitati ovdje: presuda – opinski gradjanski sud u zagrebu

Zagreb Pride ne žali zbog napisanog o čemu možete pročitati na njihovom Facebooku:

UDAR SUDBENE VLASTI NA SLOBODU GOVORA U RH: Zagreb Pride stoji iza svake svoje napisane riječi, iza svakog slova i…

Posted by Zagreb Pride udruženje on 10. srpanj 2015

Što se sve dogodilo Karolini Vidović Krišto?

Karolina Vidović Krišto bivša je novinarka HRT-a koja je široj javnosti postala poznata kada je na javnoj televiziji upozorila na povezanost Zdravstvenog odgoja s Alfredom Kinseyem. Ona je tada kao urednica ukinute emisije za dijasporu “Slika Hrvatske” suspendirana zbog emisije pod naslovom “Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?”. Na HRT-u su tada tvrdili da je sporna emisija obrađena ispod profesionalnog standarda, jednostrano, aktivistički, a ne novinarski.

5. siječnja glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman dao je Karolini Vidović Krišto izvanredni otkaz ugovora o radu. Obrazložio je to riječima kako ga je uvrijedila i omalovažila jer se u njenoj poruci uz ime glavnog ravnatelja veže bivša totalitarna SFRJ i njegovo rukovođenje tadašnjom TV Zagreb.

[FB]

Otkaz je dobila bez obveze poštivanja potpisanog otkaznog roka, a Radmanova odluka je došla nakon što je Vidović Krišto 22. prosinca e-poštom na 82 adrese novinara i kreativnog osoblja HRT-a uputila poruku čiji je naslov glasio “u Novoj godini Etički kodeks, Opća pravila i Glavni ravnatelj koji poštuje ljudska prava i demokraciju”. U odluci o otkazu je stajalo da iako je osnovna svrha ove poruke trebala biti prijedlog izmjena i dopuna Etičkog kodeksa za novinare i kreativno osoblje HRT te prijedlog izmjena Općih pravila o radu i ponašanju, ista je iskorištena za uvredljive komentare na račun glavnog ravnatelja.

Malo o homofobiji

Donosimo neke činjenice o homofobiji.

Homofobija (od grč. homós koja znači isti, jednako i phóbos koja znači strah) je termin kojim se želi označiti strah i/ili averziju prema osobama koje odabiru živjeti hoomoseksualnim životnim stilom.

Samu kovanicu – homofobija – kritziraju brojni stručnjaci, jer psihijatrija ne poznaje psihičku bolest sa takvim nazivom. Isto tako – kod osoba koje ne podržavaju homoseksualni stil života ili nisu skloni homoseksualcima – u načelu se ne primijećuje strah od homoseksualaca – što bi bio preduvjet da se govori o “fobiji”.

LGBT aktivisti pojam “homofobija” koriste za etiketiranje i diskreditiranje svojih neistomišljenika. Vodeća svjetska novinska agencija “Associated Press” je 2012. god. prestala koristiti termin “homofobija” u svojim tekstovima, uz objašnjenje da je riječ o političkoj etiketi namijenjenoj diskreditiranju neistomišljenika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah