UIO: HEP nabavlja 578 novih automobila, a ne pomaže poplavljenima

Udruga “U ime obitelji” poslala je danas molbu Vladi RH za otpis dugova stradalih u poplavama na području Sisačko-moslavačke županije.

Molbu koja je naslovljena na predsjednika Vlade Zorana Milanovića, a koju ispred Udruge “U ime obitelji potpisuje dr. med. Natalija Kanački, prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Vlade g. Milanović,

Udruga „U ime obitelji“ u nekoliko je navrata tražila od HEP-a otpis dugovanja za stradale u poplavama u Sisačko-moslavačkoj županiji tijekom veljače 2014.g.

Prvi odgovor gđe Ljiljane Čule, direktorice HEP ODS-a je bio da zakonski i podzakonski akti koji definiraju poslovanje HEP-a ne predviđaju poseban tretman bilo koje kategorije kupaca u takvim situacijama. Također, rečeno je da bi bilo kakvo odstupanje od toga bilo kršenje zakona.

Kako nismo željeli da HEP krši zakon, u drugoj zamolbi od 7. 5. 2014. g. tražili smo donaciju od ‘samo’ 150 000 kn, koja bi se u suradnji s Caritasom Sisačke nadbiskupije i područnim uredom Elektre distribuirala stradalima prema službenim popisima koji su se upotrebljavali i u distribuciji humanitarne pomoći. Ukratko, odgovor je bio da HEP kao trgovačko društvo nije ovlašten za davanje donacija.

Kako je nakon toga donesena odluka ministra gospodarstva g. Ivana Vrdoljaka da HEP otpiše mrežarinu i energiju svim kućanstvima s poplavljenih područja županjske Posavine za svibanj i lipanj, ponovili smo zamolbu u ime poplavljenih u lipnju. Odgovor nas je ponovno iznenadio, a to je da je otpis bio moguć radi donesenog Zakona o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije od 18. lipnja 2014. g.

Ukoliko je tako, kako je moguće da se sličan zakon nije donio i za stradale u poplavama u veljači, te da se građani RH ne tretiraju jednako? Slažemo se da su razmjeri štete u Posavini puno veći, no podsjećam da su i stradali u poplavama dobili astronomske račune za struju, jer su danonoćno imali uključene pumpe za vodu te kasnije i sušilice. Neke obitelji, radi mogućih budućih dugovanja HEP-u, nisu čak niti upotrijebile električne pumpe.

Građani Hrvatske moraju biti sigurni da će im u slučaju elementarnih nepogoda država bezuvjetno pomoći bez da ih građani podsjećaju na tu dužnost mjesecima kasnije. Jer je netko zaboravio donijeti zakon.

Prije nekoliko dana u dnevnom je tisku objavljeno da HEP grupa nabavlja 578 osobnih automobila vrijednih 174,7 milijuna kuna za koje HEP neće dizati kredit, već će ih financirati iz vlastitih sredstava. Izgledno je da je HEP je ostvario značajnu dobit kada može financirati tako veliku nabavu.

Kako je Republika Hrvatska vlasnik HEP-a, ljubazno Vas molimo da se kao predsjednik Vlade založite za stradale u poplavama u području Sisačko-moslavačke županije na način na koji se država založila za poplavljene u Posavini – donošenjem zakona ili akata koji će omogućiti HEP-u da otpiše mrežarine i potrošnju energije i tim građanima.

Jer novac koji tražimo je malen za HEP, ali veliki za stradale u poplavama.

Unaprijed zahvaljujemo.

S poštovanjem,

Natalija Kanački, dr. med.

Udruga U ime obitelji je u travnju i u svibnju, pozivala HEP da stanovnicima u Sisačko-moslavačkoj županiji otpiše račune, no iz HEP-a je u travnju stigao odgovor kako je jedino što mogu ponuditi obročnu otplata dugovanja. Budući da su nakon poplava u svibnju otpisani dugovi stanovnicima Vukovarsko – srijemske županije, Udruga U ime obitelji pozvala je HEP na preispitivanje odluke i za stanovnike Sisačko – moslavačke županije koje je poplava zadesila početkom godine.

HEP je odgovorio kako za humanitarnu pomoć poplavljenim u području Sisačko – moslavačke županije sami ne mogu donijeti odluku o umanjenju prihoda ostvarenog obavljanjem svojih djelatnosti na način otpisa potraživanja za isporučenu energiju i uslugu korištenja mreže, već “to može učiniti tek po nalogu svog vlasnika, a to je je Hrvatska elektroprivreda čiji je vlasnik Republika Hrvatska”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr