Uključite se u javnu raspravu i zaustavite zloupotrebu suzbijanja diskriminacije za progon neistomišljenika!

Foto: Flickr

Još do 1. srpnja 2016. provodi se javna rasprava o kontroverznim antidiskriminacijskim mjerama u koje se građani mogu uključiti ovdje (Nacrt Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije 2016. – 2021.) i ovdje (Nacrt Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana 2016. – 2018.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o strateškim dokumentima koji donose ciljeve i mjere koje trebaju provoditi državna tijela u sljedećih pet godina u svrhu suzbijanja diskriminacije. Nažalost, ovi dokumenti sadrže neke ideološke mjere koje se mogu upotrijebiti za ograničavanje ljudskih prava i građanskih sloboda – npr. onih koji drže obiteljske vrijednosti ili su vjernici – čija se uvjerenja ne podudaraju s ideologijom kojom odišu oba dokumenta, poput mjera osiguravanja dostupnosti pobačaja, dostupnosti “pilula za dan poslije”, pritiska na liječnike koji se pozovu na priziv savjesti, cenzuriranja školskih udžbenika za “diskriminatoran sadržaj” (npr. iz vjeronauka), nadzor provedbe Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, educiranje u ideologijama osoba zaposlenih u pojedinim sektorima i područjima – doktora, novinara, suca, državnih službenika, socijalnih radnika…, što otvara mogućnost da osobe koje ne žele sudjelovati u takvim ideološkim mjerama dobiju otkaz.

Koje su još nedostaci i opasnosti ovih antidiskriminacijskih dokumenata?

  • Ciljevi i mjere predložene u ovim dokumentima previše su općeniti i nejasni, tako da ih se može interpretirati na različite načine, stoga i zloupotrijebiti.
  • Nacrt Nacionalnog plana se dosta fokusira na suzbijanje diskriminacije ranjivih/zaštićenih skupina, dok ne spominje i izostavlja mjere za suzbijanje diskriminacije nekih skupina i osoba za koje je općepoznato da su potrebne zaštite od diskriminacije (npr. trudnice na radnom mjestu, vjernici, mlade obitelji, obitelji s više djece…).
  • Nepotrebno se kreiraju nove “ranjive skupine” poput LGBT osoba u sustavu socijalne skrbi, LGBT učenika/studenata, LGBT i transrodnih pacijenata… što otvara vrata da se te skupine privilegira u odnosu na druge (npr. druge učenike, pacijente, osobe potrebne socijalne skrbi) i da se za njih kao posebnu kategoriju izdvajaju finacijska sredstva.
  • Dokument te skupine pretvara u zakonski zaštićenu kategoriju: “skupine zaštićene Zakonom o suzbijanju diskriminacije”, što otvara mogućnost da im se na tom temelju dodijele posebne previlegije kako ih se ne bi „diskriminiralo“, a nije jasno na koga se (sve) odnosi ta kategorija i zašto.
  • Nacrt Nacionalnog plana sadrži agendu udruga Platforme 112 i bavi se uskim ideološkim temama (poput sustavnog uvođenja Građanskog odgoja u sve škole u RH, provođenja i nadzor provedbe Zakona o životnom partnerstvu, osiguravanje dostupnosti kontracepcije i pobačaja – što sve ne bi trebalo biti dio mjera za suzbijanje diskriminacije).

Dokumente je predložio Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina (više info o tome ovdje), tj. njegova Radna skupina koja po zakonu treba ili usvojiti ili odbaciti pristigle komentare uz obrazloženje te onda finalne nacrte dokumenata poslati Vladi RH na usvajanje. Građani koji se uključe u javnu raspravu do 1. srpnja 2016. (do petka u 23:59) ovdje (Nacrt Nacionalnog plana) i ovdje (Nacrt Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana) mogu doprinijeti uklanjanju ideoloških i opasnih mjera, a na unošenju pozitivnih!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je istaknuti da je Radna skupina (čiji članovi nisu poznati javnosti) ciljeve i mjere ovih dokumenata donosila dvije godine (od rujna 2014. do sredine 2016.), uz budžet europskog projekta od 119.655 eura (nositelji Ured za ljudska prava i Pučka pravobraniteljica). Javna rasprava o mjerama se provodi za vrijeme Europskog prvenstva, po ljeti, u vremenu političke krize (kad je većina građana na godišnjem i ne prati događanja), što predstavlja ozbiljan manjak demokratske kulture!

Nakon dvije godine rada i velikih novčanih sredstava, rezultat je da su predložene antidiskriminacijske mjere: preopćenite i nejasne (podložne interpretaciji i zloporabi); manjkave (neke skupine, poput trudnica, zaposlenih majki, vjernika, brojnih obitelji, itd. uopće nisu obuhvaćene); ideološke (bave se ideologijom udruga Platforme 112, poput uvođenja građanskog odgoja, provođenja i nadzora provedbe Zakona o životnom partnerstvu, osiguravanje dostupnosti kontracepcije i pobačaja – što sve ne bi trebalo biti dio mjera za suzbijanje diskriminacije); opasne (predstavljaju opasnost za građanske slobode i ljudska prava)…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.