Gusti snijeg stvorio probleme u prometu: 6 važnih savjeta u zimskim uvjetima na cestama

Foto: fah

Snijeg je stvorio probleme u prometu. Pojedine dionice bile su zatvorene, vozi se usporeno i uz dosta opreza. HAK je poslao upozorenje vozačima da ne pretječu ralice. Uz snijeg, i bura je ta koja zatvara ceste. Slična situacija vozače očekuje i u subotu.

Gust snijeg zaustavio je promet. Najteže je bilo vozačima kamiona. Zimski uvjeti stavili su ih na čekanje. Ni osobnim automobilima nije bilo jednostavno. Ceste su zabijelile, neke dionice bile su teško prohodne, javlja dnevnik.hr.

U većem dijelu zemlje počele su padaline koje se očekuju i tijekom cijelog idućeg tjedna, stoga je prije puta potrebno provjeriti zimsku opremu, stanje na cestama te prilagoditi brzinu vožnje i ne pretjecati ralice na autocestama, izvijestili su u petak iz Hrvatskih autocesta (HAC).

Osim brzine, sve radnje u automobilu, kada je snijeg na cesti, treba usporiti. ”Pridržavati se ograničenja brzine, voziti sporije, držati veći razmak između vozila, pažljivo upravljati svojim vozilom, ne naglo kočiti, ne naglo skretati upravljačem. Nisu sve ceste potpuno očišćene od snijega, tako da valja vrlo oprezno i vrlo strpljivo voziti po ovim uvjetima”, upozorava Andrej Prosoli iz HAK-a

Tijekom cijelog idućeg tjedna očekuje se obilniji snijeg u svim dijelovima zemlje, jaki udari vjetra s temperaturnim minusima, naročito u Gorskom kotaru i Lici.

Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate temperature, prognoze i uvjete na cestama te, prema potrebi, tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta.

HAC upozorava korisnike kako za vrijeme obilnijih snježnih padalina kolnik nije uvijek moguće održati “crnim” i da prohodnost u zimskim uvjetima podrazumijeva i do 10 cm snijega na kolniku, dok je autoceste u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padalina.

Vozači trebaju voziti oprezno, ne pretjecati ralice na autocestama, vožnju prilagoditi stanju na kolniku, trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti, a prije kretanja na put trebaju provjeriti svoju zimsku opremu i stanje na cestama.

Ističu kako poseban problem stvaraju tegljači bez zimske opreme koji su opasnost za sve korisnike autocesta, a zimskoj službi otežavaju rad jer, u situacijama kada se samo jedan tegljač prepriječi na autocesti, ralica ne može proći, okrenuti se niti očistiti svoju dionicu te se stvara kolona i zastoji u prometu.

Sve informacije o stanju u prometu objavljuju se putem redovitih izvješća Hrvatskog autokluba, na web stranici HAC-a “Stanje na autocestama”, besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111, a HAC posebno moli korisnike da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina