(VIDEO) Evo što su za Narod.hr odgovorili iz policije o uhićenju novinara Indexa i LGBT aktivista Gordana Duhačeka

Foto: snimka zaslona: fotomontaža: Narod.hr

“U subotu, 14. rujna ove godine na graničnom prijelazu Županja pristupio je 39-godišnji novinar, za kojeg je provjerom utvrđeno da se potražuje zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Današnjeg dana, policijski službenici su imenovanog 39-godišnjaka zatekli na graničnom prijelazu u Zračnoj luci “Franjo Tuđman” u namjeri da otputuje zrakoplovom iz Republike Hrvatske, te ga, budući da se nije po ranijem Pozivu odazvao, doveli u službene prostorije” odgovorili su na upit Narod.hr-a iz Policijske uprave zagrebačke oko privođenja novinara portala Index Gordana Duhačeka.

> Indexov novinar i LGBT aktivist Gordan Duhaček uhićen u zračnoj luci

Njihov službeni odgovor koji prenosimo u cijelosti:

U subotu, 14. rujna ove godine na graničnom prijelazu Županja, Policijske uprave vukovarsko-srijemske u namjeri ulaska u Republiku Hrvatsku pristupio je 39-godišnji novinar, za kojeg je provjerom utvrđeno da se potražuje zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Iz navedenog razloga tom mu je prilikom uručen Poziv u kojem je upućen da se 16. rujna javi u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke u Heinzelovoj, a što isti nije učinio.

Prije tog njegovog zaticanja na graničnom prijelazu, policijski su službenici Policijske uprave zagrebačke, tijekom poduzimanja izvida u sklopu kriminalističkog istraživanja koje je započelo u kolovozu ove godine, u više navrata utvrdili da na adresi prijavljenog prebivališta u Zagrebu navedena osoba stvarno ne živi.

Današnjeg dana, policijski službenici su imenovanog 39-godišnjaka zatekli na graničnom prijelazu u Zračnoj luci “Franjo Tuđman” u namjeri da otputuje zrakoplovom iz Republike Hrvatske, te ga, budući da se nije po ranijem Pozivu odazvao, doveli u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke.

Nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje te je potvrđeno da imenovani na području Republike Hrvatske na adresi prijavljenog prebivališta stvarno ne živi već dulje vrijeme, radi čega je, uz Optužne prijedloge zbog postojanja osnova sumnje da je počinio prekršaje iz čl. 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, doveden na nadležni Prekršajni sud u Zagrebu.

Riječ je o prekršaju navedenom u čl. 14 koji kaže: “Tko na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 30 dana”, dok se čl. 17 odnosi na “omalovažavanje ili vrijeđanje državnih organa odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja”.

Duhaček je nakon puštanja ustvrdio kako je osuđen zbog jednog svog tweeta, za što mu je određena i novčana kazna. Rekao je kako je u slučaju za ACAB u prvostupanjskoj odluci proglašen krivim, a za drugi tweet presuda bi trebala biti u četvrtak.

Spomenuti članci zakona odnose se na vrijeđanje ili omalovažavanje moralnih osjećaja građana na javnom mjestu, odnosno omalovažavanje ili vrijeđanje državnih organa odnosno službenih osoba, a za oba članka predviđena je kazna u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 njemačkih maraka ili kazna zatvora do 30 dana.

> Novinar portala Index i LGBT aktivist Duhaček narugao se hrvatskoj budnici: Je li ovo vrijeđanje nacionalnih osjećaja i govor mržnje?

> (FOTO) Novinar Indexa napao kolumnisticu Narod.hr, evo što mu je odgovorila Barbara Jonjić

Podsjetimo, u jednoj od svojih objava na Twitteru novinar i LGBT aktivist Gordan Duhaček vulgarno je preradio poznatu hrvatsku domoljubnu budnicu, nazvavši ju “Govno Velebita”.

Pjesma Vila Velebita hrvatska je domoljubna popijevka. Zbog domoljubnog sadržaja, domoljubne kitice u doba socijalističkoj Jugoslaviji bile su zabranjene. Pridjev “hrvatski” jugokomunisti su osuđivali kao nacionalistički ispad. Nisu se smjele ni izvoditi ni tiskati sve do osamostaljenja Hrvatske 1991. Pjevale su se samo potajno, a one osobe koje su pjevale nejugokomunističku inačicu su za to dobivale zatvorske kazne.

Duhaček je zbog izrugivanja hrvatskoj budnici već bio prijavljen policiji što je ironično prokomentirao na svom profilu.

“Domoljubi su me zbog persiflaže “Vile Velebita” prijavili policiji, pa se sada jedan inspektor bavi tim “slučajem”. Pričao sam upravo s gospodinom, bio je korektan.
Eto na što domoljubi troše ograničene resurse hrvatske policije.
Ah, domoljubna je glupost beskonačna.”

Na e-adresu koja se nalazi uz njegovo ime u Impressumu Indexa, točnije na e-adresu portala desk@index.hr, Narod.hr poslao je upit u kojem smo zamolili da nam potvrdi je li doista riječ o njegovom Twitter profilu i da nam komentira objavu u slučaju da jest riječ o njegovom profilu, no odgovor nismo dobili.

Indexov Gordan Duhaček poznat je po svojim komentarima na račun hrvatske nacije, a jedan od takvih posebno je do izražaja došao pred sam kraj Svjetskog prvenstva kada je Duhaček analizirao stih jedne navijačke pjesme na temelju kojega je iznio zaključak da su Hrvati “kompleksaši, nacionalistički paranoici i skloni teorijama zavjere te da uživaju u patnji drugih ljudskih bića,”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr