(VIDEO) Ministar Bošnjaković o Perkoviću: ‘Mi nemamo kaznu doživotnog zatvora’

Foto: snimka zaslona

Bivši jugoslavenski agent Josip Perković u četvrtak je doveden u remetinečki zatvor, nakon što ga je Njemačka predala hrvatskim vlastima kako bi odslužio kaznu za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Odvjetnik Olujić za Narod.hr nakon Perkovićevog povratka u Hrvatsku: ‘Njemački sud učinio je ono što je već davno trebao hrvatski’

Bivši šef Udbe Perković stigao u Hrvatsku na odsluženje doživotne zatvorske kazne

(FOTO) Političko ubojstvo: Perković doveden u remetinečki zatvor

Tema dana o Perkoviću

O izručenju Josipa Perkovića govorilo se i u HTV-ovoj Temi dana, u kojoj je gostovao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ministar je rekao kako će Perković provesti određeno vrijeme u dijagnostičkom centru u Remetincu gdje će se utvrditi njegovo opće stanje i nakon toga će se donijeti odluka koja bi ustanova bila najpogodnija za njega za izvršavanje kazne.

Naglasio je kako se u postupku priznavanja doživotne kazne koju je donio njemački sud, morala donijeti presuda koja bi odgovarala njemačkoj presudi.

– Mi nemamo kaznu doživotnog zatvora pa je Županijski sud donio presudu o 30 godina zatvora. Vrhovni sud je to potvrdio i to je pravomoćno, rekao je ministar za HRT:

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo ranije je rekao kako nema službene potvrde, ali da očekuje da će Perković tijekom dana u Hrvatsku stići nekim od redovnih letova iz Muenchena. Potom će najvjerojatnije biti odvezen u zatvor u Remetincu odakle će ga naknadno rasporediti u neku od kaznionica.

Perković je, zajedno s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem, zbog optužbi za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu početkom 2014. izručen Njemačkoj, ali uz uvjet da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni sud je 14. svibnja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u prosincu prošle godine njemačku kaznu doživotnog zatvora za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića preveo u 30-godišnju kaznu koju Perković treba odslužiti u hrvatskom zatvoru. Perkovićeva obrana ranije je tvrdila da u njegovu slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubojstva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika.

Mustaču, koji je osuđen zajedno s Perkovićem, a i dalje je u Njemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao Županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina. Obojica su se nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava. Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr