Vučemilović za Narod.hr o smanjenju rodiljnih potpora: ‘Bojim se da bi vlast odbila prijedlog DP-a’

Foto: snimka zaslona

“To je jedna baš ‘kafkijanska’ situacija gdje je sve po zakonu, a zapravo je gospođa koja je majka 6-ero djece – oštećena. Ono što ja u ovoj situaciji mogu svima sugerirati jest da, kada podnose zahtjeve, traže sve informacije od nadležnih institucija i službenika, a koji su im dužni dati odgovor o svim mogućim situacijama koje temeljem tog zahtjeva mogu proizaći” – rekla je za Narod.hr dr. sc. Vesna Vučemilović, članica Domovinskog pokreta i predsjednica saborskog Odbora za obitelj koju smo upitali za komentar slučaja o kojemu smo pisali proteklih dana – slučaju kada je majci 6-ero djece nepravedno i bez upozorenja smanjena rodiljna naknada nakon čega nam se javilo još roditelja sa sličnim problemima.

> Još jedan slučaj nepravednog smanjenja rodiljne potpore: ‘Državni aparat ruga se obiteljima s više djece’

> Majci 6-ero djece smanjena rodiljna naknada bez ikakvog upozorenja: ‘Država obiteljima ne daje sigurnost’

> Obitelji 3plus o smanjenju rodiljne naknade majci 6-ero djece: ‘Nemamo se kome obratiti za rješavanje birokratskih zavrzlamama’

Za Narod.hr s njome smo razgovarali i općenito o demografskoj krizi i odnosu vladajućih prema tom problemu.

“Vidjela sam taj slučaj i to je jedna baš ‘kafkijanska’ situacija gdje je sve po zakonu, a zapravo je gospođa koja je majka 6-ero djece – oštećena. Ono što ja u ovoj situaciji mogu svima sugerirati jest da, kada podnose zahtjeve, traže sve informacije od nadležnih institucija i službenika, a koji su im dužni dati odgovor o svim mogućim situacijama koje temeljem tog zahtjeva mogu proizaći. Kao neko dugoročno rješenje nužno bi bilo napraviti izmjene i dopune zakona, ali, u konačnici, mi kada pričamo o demografiji, stalno se vrtimo u okviru tih ‘tehničkih mjera’. Sve se svede na dječji doplatak koji je u Hrvatskoj socijalna kategorija – čim je vezan za cenzus, to je socijalna kategorija, a svako dijete bi trebalo imati pravo na dječji doplatak. Domovinski pokret se čvrsto zalaže za to.” – rekla je Vučemilović i nastavila:

“Kad su u pitanju rodiljne naknade, bilo je povećanja ali, još jednom ću napomenuti, to je tehnička mjera koja neće riješiti ovu demografsku devastaciju kojoj svjedočimo u RH.”

“Saborska većina nema razumijevanja za demografska pitanja”

Također je istaknula:

“Ono što je ključno i što ističu svi naši demografi, to je – siguran posao, a ne ugovor na određeno vrijeme koji je kod nas sada već postao dominantan, i – plaća koja nije minimalac. Znači, to je temeljna demografska mjera za početak. A nakon toga trebamo samo vidjeti što rade razvijene države članice EU – kako je moguće sada, kada je korona, raditi od kuće, a inače, da ste to svom poslodavcu predložili, to ne bi bilo moguće? Ono što je nužno jest naći određenu mjeru između profesionalnog i obiteljskog života, olakšati to ženama, omogućiti im da do određene djetetove dobi rade skraćeno radno vrijeme. Mislim da bi se velik broj žena odlučio na to – da zadrže dio svoje profesionalne karijere, ali da bi isto tako imale daleko više vremena za svoju obitelj. To je ono što je ključno i svi napori u EU, u razvijenim državama, idu k tome. Ne vidim zašto bi Hrvatska opet i u tom dijelu zaostajala za svim ostalim članicama EU.”

Na pitanje o tome hoće li spomenute probleme s rodiljnim naknadama staviti na dnevni red Odbora za obitelj, Vučemilović je kazala:

“Sabor je zakonodavno tijelo. Mi možemo, ne kao Odbor nego kao Klub Domovinskog pokreta napraviti prijedlog izmjena i dopuna zakona koje će onda saborska većina staviti na dnevni red kada bude smatrala da je to prikladno. To je jedan od načina. Onda će Odbor za obitelj kao nadležno tijelo dati svoje mišljenje. Ali, poučeni iskustvom kako je prošao prijedlog SDP-a koji je nedavno bio na plenarnoj sjednici, a ticao se povećanja dječjeg doplatka, vladajući ni za povećanje dječjeg doplatka nisu imali razumijevanja i odbacili su taj prijedlog. Bojim se da bi i ovdje bila slična situacija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr